Vaňková chce v čele Brna širokou koalici sedmi stran. Sama by zůstala primátorkou

Brífink po vyjednávání o koalici v Brně (zdroj: ČT24)

ODS s TOP 09 chtějí v Brně širokou koalici s ANO, KDU-ČSL se STAN, Piráty i ČSSD. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) to odůvodnila těžkou dobou. V opozici by tak byla SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Představitelé stran, které by měly podle Vaňkové do koalice vstoupit, neskrývají ovšem překvapení a někteří i rozčarování. Ustavující zastupitelstvo se bude konat ve čtvrtek 20. října. Dosud vedla Brno koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

Vaňková navrhla, aby byla koalice ODS s TOP 09 v radě zastoupena čtyřmi členy, ANO třemi, KDU-ČSL se STAN dvěma a Piráti i sociální demokraté jedním. 

„Čekají nás náročné čtyři roky. V této době čelíme mnoha výzvám. Je to energetická krize vyvolaná částečně válkou na Ukrajině, nevíme, kdy skončí. S tím souvisí ekonomická situace, inflace a nesmíme ani zapomínat na covid,“ uvedla Vaňková. Podle ní měli možná zástupci stran představy, že by mohli mít v budoucí koalici větší sílu, ale doufá, že si uvědomí, jaké období město čeká.

Návrh všechny strany překvapil

Návrh na vznik široké koalice v Brně překvapil všechny strany, které od ODS s TOP 09 dostaly nabídku. Týká se to ANO, KDU se STAN, Pirátů a ČSSD. Lidovcům v Brně se myšlenka Vaňkové nelíbí. Preferují koalici na vládním půdorysu nebo v současné podobě bez ANO. „Dostala výraznou většinu v zastupitelstvu, tudíž se domníváme, že Brňané volili tak, aby současné vedení města pokračovalo,“ konstatoval lídr KDU-ČSL Petr Hladík v 90' ČT24. Dodal však, že nynější nabídku předloží zastupitelskému klubu své strany.

I Piráti preferují užší spolupráci než širokou koalici navrženou ODS s TOP 09. Nabídku zváží. Koaliční smlouvu musí schválit členská základna. 

90' ČT24: Vyjednávání o koalici v Brně (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO nabídku vítězné ODS s TOP 09 probere. „Představovali jsme si užší koalici, ale vnímáme důvody paní primátorky,“ uvedl Lídr ANO René Černý. Podle něj hnutí ANO nechce obcházet vítěze voleb. „Je to pohrdání rozhodnutím voličů, sami jsme si to zažili a nemělo by se to dít,“ připomněl Černý fakt, že před čtyřmi lety hnutí ANO jako vítěz skončilo v opozici.

Markéta Vaňková svůj plán hájí. „Návrh, který jsem učinila, jsem učinila z toho důvodu, že se obávám, že nás čekají poměrně náročné čtyři roky. (…) Jsem přesvědčena, že v této nelehké době, v následujících čtyřech letech, potřebujeme robustní koalici, která bude schopna reagovat na nenadálé věci,“ řekla. Zdůraznila, že uskupení, která by chtěla v koalici mít, se programově shodují. Použila také metaforu: „Strom, aby vydržel, potřebuje pevné kořeny.“

S budoucími koaličními partnery se chce potkat ještě v pondělí ráno. „Věřím, že se v pondělí ráno sejdeme a všechny subjekty, které byly osloveny, tak nakonec nabídku přijmou, protože si uvědomí, že dává smysl,“ poznamenala Vaňková, která chce zůstat primátorkou. 

ODS s TOP 09 má mít v radě na starosti energetiku, dopravu, kulturu, sport, zdravotnictví a sociální péči. ANO by mělo mít investice, územní plán, začlenění evropských fondů, byty a správu majetku a marketing. Lidovcům by připadlo životní prostředí, školství a prorodinná politika, Pirátům participativní rozpočet a strategický rozvoj, sociální demokracii pak majetek.

Prvního náměstka by mělo mít hnutí ANO, další náměstek by měl být z KDU-ČSL. Posledním náměstkem by měl zůstat Robert Kerndl (ODS), který by měl mít na starosti energetiku a také sociální péči. Kulturu by si vzala na starosti primátorka Vaňková. Dopravu by měl mít dále v gesci jako radní Petr Kratochvíl (ODS).

Prioritou je horkovod z Dukovan

Zelené a Žít Brno z možnosti vytvořit koalici Vaňková vyloučila kvůli neshodám na zásadních energetických tématech, a to horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany do Brna.

V novém volebním období bude podle Vaňkové prioritou právě stavba více než čtyřicetikilometrového horkovodu, dopracování územního plánu a také stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum. Primátorka uvedla, že není zastáncem přehlasovávání stran, ale že se bude snažit najít vždy většinovou podporu.

Koalice by v případě potvrzení měla 46 mandátů. Volby v Brně nyní vyhrála ODS s TOP 09, která získala 16 mandátů mezi 55 zastupiteli. Druhé ANO má 13 mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.