Spor o to, zda může v radě zasednout obžalovaný, blokuje v Praze dohodu SPOLU s Piráty

Vyjednávání o podobě budoucího vedení pražského magistrátu se zatím neblíží ke konci. Představitelé SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v Praze stále preferují koalici s Piráty a STAN. Řekli to novinářům po pondělním jednání svého zastupitelského klubu. Dále budou jednat i s ANO a Prahou sobě, které se rovněž dostaly do pražského zastupitelstva. Klub Pirátů potvrdil, že jeho zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. Zástupci SPOLU zopakovali, že by to měli přehodnotit.

Členové vyjednávacího týmu SPOLU od komunálních voleb říkají, že preferují koalici na vládním půdorysu. Jednání s Piráty však stále nepokročila, narazila právě na podmínku Pirátů ohledně trestně stíhaných politiků. V radě by za KDU-ČSL měl podle plánů SPOLU zasednout Jan Wolf, který je obžalován ve starší kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.

„Máme stále zájem dohodnout koalici na vládním půdorysu, je to pro nás absolutní priorita, pro kterou jsme ochotni i nadále odstraňovat některé překážky, které se na cestě objevily. Na druhou stranu očekáváme, že překážky, které někdo uměle vytvoří, zase odstraní,“ uvedl v pondělí člen vyjednávacího týmu SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS). Lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) dodal, že tento týden jsou v plánu schůzky se STAN, ANO, Prahou sobě a na závěr opět s Piráty.

Zástupci Pirátů na svém požadavku, aby nezasedali v radě s trestně stíhanými politiky, trvají. V pondělí se na tom opět shodl pirátský zastupitelský klub.

ANO chce jednat s Piráty a STAN o programu

Pražské ANO vyzvalo prostřednictvím svého lídra a poslance Patrika Nachera Piráty a STAN k povolebnímu vyjednávání o programových prioritách. Dojednat by se měla shoda na řešení nejpalčivějších problémů hlavního města, jako je energetika. „Zatím jsem ale nedostal žádnou odpověď,“ řekl Nacher.

 „Minulý týden v pátek jsem Zdeňka Hřiba a Petra Hlaváčka vyzval k jednání o programových prioritách. Povolební vyjednávání se za čtrnáct dní zatím nikam nepohnulo, tak jsme se rozhodli jednat, protože Prahu trápí několik zásadních věcí, které je třeba řešit,“ poznamenal Nacher.

Nešlo by podle něho o koaliční vyjednávání, diskutovalo by se o problémech města. Případně by podle Nachera mohlo vzniknout například memorandum a strany by začaly řešit problémy bez ohledu na to, zda již vznikla vládnoucí koalice. „Pokud by se našel programový průsečík, tak by se pak vidělo, jaké by byly další konkrétní kroky,“ dodal Nacher. 

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice SPOLU, která získala v 65členném zastupitelstvu devatenáct mandátů. Druhé skončilo ANO se čtrnácti mandáty. Třetí Piráti budou mít třináct zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má jedenáct mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.