Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat

Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.

Pro stavbu dálnice mezi Přerovem a Říkovicemi skončila v roce 2021 platnost výjimky z vlivu na životní prostředí. Ministerstvo dopravy v termínu vydalo stavební povolení, obdrželo ale sedm rozkladů. Podali je čtyři lidé a také spolky Krajina Dluhonice, Voda z Tetčic a Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu.

Ministr Kupka koncem roku 2022 v rozhodnutí o rozkladech stavební povolení doplnil několika podmínkami a potvrdil. Stavba tak mohla začít. Spolek Děti Země krátce poté podal žalobu na vydané stavební povolení.

Podle aktivistů stavební povolení neobsahovalo například řadu ochranných opatření ohledně vodních toků a krajinného rázu. Mátl ve středu na sociální síti X uvedl, že krajský soud žalobu ekologického spolku zamítl.

Poslední úsek

Stavba dálnice D1 začala v Česku před 55 lety, přičemž o posledním úseku u Přerova se posledních sedmnáct let vedly spory, debaty a připravovaly se plány. Desetikilometrový úsek D1 je posledním, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a na polské hranice kompletní.

Dálnice momentálně končí na kraji Přerova. Poslední desetikilometrová část do Říkovic má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci v okresním městě.