Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Do domova v Hlince se místo seniorů nastěhovaly mladé rodiny z okolí (zdroj: ČT24)

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.

Komunitní dům pro seniory v Hlince byl teprve na jaře zkolaudovaný. Místo 44 seniorů tam však momentálně bydlí mladé rodiny ze širokého okolí. V lokalitě se hromadí odpadky a na budově už chybějí i některá okna či dveře. 

Podle starosty obce Marcela Chovančáka (nestr.) žije v domě více než sedmdesát osob, které v obci nejsou trvale přihlášeny k pobytu. „My je známe, to jsou prostě rodiny, které každý měsíc žijí někde jinde, za nimi zůstávají vybydlené baráky,“ komentoval situaci starosta. 

Firma JR Serwetnicki dostala na výstavbu domu pro seniory dotaci z ministerstva pro místní rozvoj ve výši 12,9 milionu korun. Podmínkou ale bylo, že v domě budou bydlet osoby starší šedesáti let. Případné ostatní nájemníky by musela schválit obec, což se ale nestalo. 

Podle ministerstva došlo k porušení podmínek pro udělení dotace

Ministerstvo pro místní rozvoj už potvrdilo, že ubytovávání těchto rodin je porušením pravidel. „Došlo k porušení podmínek programu Podporované byty. Hrozí buď krácení dotace, nebo přímo odebrání dotace,“ informoval mluvčí resortu Vilém Frček. 

Mluvčí také uvedl, že se ministerstvo už obrátilo na Finanční úřad v Bruntále se žádostí o provedení kontroly. ČT kontaktovala také zástupce investora – společnost Serwetnicki, ten se ale omluvil s tím, že se vyjádří až po skončení všech šetření.

Bez tepla a teplé vody

Vedení obce tvrdí, že v novostavbě už nefunguje ústřední topení, neteče teplá voda, a údajně je přeplněná i odpadní jímka. Splašky tak vytékají do obecního potoka a vsakují se do půdy. „Takhle to tady máme už několik měsíců, řeší to i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), byli na místním šetření a natočili si to,“ konstatoval starosta. 

„V rámci provedené kontroly podle zákona 254/2001 Sb., o vodách bylo u provozovatele komunitního domu pro seniory v obci Hlinka zjištěno porušení některých povinnosti v oblasti nakládání s odpadními vodami, za které lze dle příslušných sankčních ustanovení tohoto předpisu uložit pokutu až do výše 5 milionů korun. V současné době probíhá přestupkové řízení,“ uvedl mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. 

Obyvatelé Hlinky už sepsali proti údajně vznikající vyloučené lokalitě petici. Vedení obce se 180 obyvateli podalo i trestní oznámení na Policii České republiky.