Z ústecké vyloučené lokality mizí stovky tun odpadu, úklid vyjde na miliony

Události ČT: Z bytů v ústecké vyloučené lokalitě mizí stovky tun odpadu (zdroj: ČT24)

V ústecké čtvrti Předlice pokračuje vyklízení obří černé skládky. Tuny odpadu tam nashromáždili tamní obyvatelé za více než deset let. Jedním z důvodů úklidu byla i pokračující epidemie žloutenky. Město na úklid vyčlenilo tři miliony korun ze svého rozpočtu. Výslednou sumu pak bude vymáhat po majiteli pozemku.

Přestože se místní snaží nepořádek uklízet, na stovky tun odpadu nestačí. S odklízením jim proto pomáhá těžká technika. V haldách odpadu jsou vidět třeba části pračky, dětské plínky, stavební materiál nebo kusy nábytku. A právě v těchto místech žijí desítky rodin s malými dětmi.

„Rada města na úklid této skládky vyčlenila tři miliony korun, ale předpokládáme, že částka nebude dočerpána,“ uvedl náměstek primátorky Ústí nad Labem Pavel Dufek.

Z vnitrobloku v Předlicích už bagry odvezly na pět set tun toxického odpadu. Úklid bude pokračovat několik týdnů a do vnitrobloku přibyde i kamerový systém. „Abychom měli stálý dozor a aby tam k černým skládkám tak často nedocházelo,“ vysvětlil zástupce velitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný.

Odstranění černé skládky v Ústí nad Labem nařídila Krajská hygienická stanice. Sklářská ulice v Předlicích totiž patří mezi místa s častým výskytem žloutenky typu A. „Ty podmínky, ve kterých lidé žijí nebo bydlí, samozřejmě ovlivňují i jejich hygienickou úroveň nebo možnosti provádění osobní hygieny,“ řekla vedoucí protiepidemického oddělení KHS Ústí nad Labem Olga Štorkánová.

Epidemie na Ústecku trvá už od srpna loňského roku. Pro její ukončení je zapotřebí padesát dní bez jediného případu onemocnění žloutenkou typu A. Nejdelší období bez nemoci špinavých rukou trvalo zatím pouhých pět týdnů.