Kraje se připravují na další uprchlíky z Ukrajiny. Jihočeský už hledá lůžka pro osm set lidí

Kraje se připravují na další uprchlickou vlnu z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj hledá nové prostory pro ubytování až osmi set uprchlíků z Ukrajiny. Reaguje tím na blížící se zimu a další útoky na ukrajinská města. Právě to by mohlo vyvolat další uprchlickou vlnu do Česka. Obce s rozšířenou působností nyní mají za úkol najít lůžka pro rodiny s dětmi, seniory či handicapované. Na žádost Asociace krajů má také stát přispívat více peněz soukromým ubytovatelům.

V Česku je už teď spousta soukromníků, kteří ubytování uprchlíkům z Ukrajiny poskytují. Stát by jim měl nově vyplácet 350 korun za noc, doposud to bylo o sto korun méně. Kromě toho má vzniknout i nový zákon, který by měl od roku 2023 přinést jasnější pravidla pro ubytovávání uprchlíků. 

Ubytování lidem, kteří z Ukrajiny prchají před válkou, poskytuje i farář Československé církve husitské Vojtech Pekárik, a to přímo v suterénu českobudějovického kostela. Stará se o zhruba dvacítku ukrajinských uprchlíků.

„Velkou pomocí byl právě řád svatého Lazara, který nám poskytl finanční pomoc, ale také soukromí dárci. Když (uprchlíci) odcházejí, tak je vám prostě smutno, na jednu stranu jste rádi, že se vrací domů, na druhou stranu zjistíte, že vám v tom životě bude někdo chybět, někdo, s kým jste si to pouto vytvořili,“ popsal svou zkušenost farář. 

Kdo pracuje, měl by si bydlení platit sám, říká Kuba

Podle jihočeského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Martina Kuby (ODS) je důležité, aby si lidé, kteří už chodí do práce, hradili ubytování sami. „Aby tady nevznikl paralelní systém, že někdo chodí do práce, vedle toho dostává ještě ty uprchlické dávky a vedle toho dostává zadarmo ubytování, to prostě není možné,“ dodal. Nový systém by ale měl být daleko ohleduplnější v případě starších či handicapovaných lidí. 

Jihočeský kraj momentálně hledá zhruba osm set míst k ubytování. Jde o přípravu na to, že by do Česka najednou dorazil velký počet uprchlíků. Blíží se totiž zima a Ukrajina má problémy například s dodávkami energií. Už i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj řekl, aby se lidé, pokud nemusí, na Ukrajinu v tuto chvíli nevraceli. 

„Musíme se připravit na scénář, že přijde další uprchlická vlna. Ti lidé sem nebudou prchat za nějakými ekonomickými benefity, budou prchat do zemí, kde se dá v zimě žít,“ zmínil v úterních Událostech, komentářích v souvislosti s ruskými útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).