V Jihlavě odchází Piráti a Fórum do opozice, o koalici jedná ANO s ODS a lidovci

V Jihlavě budou jednat o koalici už jen ANO a ODS s lidovci, tedy dvě uskupení, která získala v komunálních volbách nejvíc hlasů. Zástupci těchto stran řekli, že se sejdou v neděli. O výsledku by měli informovat v pondělí dopoledne. Uskupení Pirátů a Fóra odchází do opozice. V sobotu to sdělila primátorka Karolína Koubová, která společnou kandidátku vedla. Ustavující zasedání městského zastupitelstva začne v pondělí hodinu po poledni.

Piráti s Fórem obsadí v novém zastupitelstvu čtyři místa z 37. „Naší prioritou bylo vytvoření koalice na půdorysu vládních stran. Nicméně to ztroskotalo na nulovém zájmu ze strany ODS a KDU,“ uvedla Koubová. Koalice ODS, lidovců, STAN, Pirátů a Fóra by měla v zastupitelstvu 19 hlasů, tedy těsnou většinu. ODS a lidovci podle Koubové měli zájem o širší koalici, v níž by nebylo jen SPD. Tuto koalici ale odmítl STAN. „Snažili jsme se bojovat do poslední chvíle, ale naše místo bude pro toto volební období v opozici,“ uvedla Koubová.

ANO v Jihlavě komunální volby vyhrálo, kandidátka ODS a lidovců získala druhý nejvyšší počet mandátů. Zástupci ODS a KDU-ČSL ve čtvrtek uvedli, že po měsíci vyjednávání směřují ke koalici s ANO, pokud její součástí nebude obžalovaná Jana Nagyová. Hnutí ANO v pátečním prohlášení nabídlo řešení tou formou, že jméno Nagyové nebude součástí koaliční smlouvy.

Předseda místního sdružení ODS David Beke v sobotu řekl, že se občanští demokraté a lidovci sejdou se zástupci ANO ještě v neděli večer. Plánované setkání potvrdil také lídr ANO Radek Popelka. „Budeme dolaďovat možnosti spolupráce, a když se domluvíme, pravděpodobně bychom v pondělí mohli uzavřít koaliční smlouvu,“ řekl.

Nagyová čelí společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalobě v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Jihlavští zástupci ANO v pátek zároveň uvedli, že Nagyová je pevnou součástí jejich zastupitelského klubu a že věří v její brzké očistění soudem. V senátních volbách na Jihlavsku Nagyová kandidovala proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi z ODS, který ji porazil. V komunálních volbách byla zvolená do městského zastupitelstva.

ANO obsadí v jihlavském zastupitelstvu 14 míst z 37, ODS s KDU-ČSL jich bude mít 11. Do zastupitelstva se ještě dostaly tři subjekty, které mají po čtyřech mandátech, jde o SPD, STAN a uskupení Pirátů a Fóra.