Senátorem za Jihlavu zůstane Vystrčil

Volby 2022: V Jihlavě zvítězil Vystrčil (zdroj: ČT24)

Současný předseda horní komory Miloš Vystrčil (SPOLU) zůstává senátorem. Ve volebním obvodu Jihlava obhájil v druhém kole mandát ziskem 60,03 procenta hlasů. Ve zřejmě nejsledovanějším duelu letošních senátních voleb porazil Janu Nagyovou z ANO, která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Nagyovou volilo ve druhém kole 39,96 procenta lidí. Vystrčil bude moci být po znovuzvolení senátorem předsedou Senátu další dva roky.

Vystrčil byl v letošním senátním finále zvolen nejvíce hlasy. Svoji vyzyvatelku porazil o 7778 hlasů, což byl největší rozdíl ze všech finálových duelů. Nagyové by její hlasy stačily na výhru v ostatních 23 obvodech. To bylo způsobeno vysokou účastí.

V obvodu přišlo ve druhém kole k volbám 38,74 oprávněných voličů, což byla nejvyšší účast v letošním druhém kole senátních voleb. V prvním před týdnem hlasovalo 48,93 procenta. V něm získal Vystrčil 45,62 procenta hlasů a Nagyová 30,56 procenta. V obvodu Jihlava usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

Vystrčil vyjádřil radost nad výsledkem a poděkoval voličům. „Za to, že se nenechali zmást tou kampaní, kterou vedl zejména Andrej Babiš,“ řekl s tím, že výsledek bere jako vítězství nad šéfem ANO.

Zopakoval, že s kandidaturou na prezidenta nepočítá. „To stále trvá,“ uvedl. Domnívá se, že svůj postoj nezmění.

Zda bude chtít být znovu předsedou horní komory, Vystrčil nesdělil. „Nekandidoval jsem proto, abych se stal předsedou Senátu, ale proto, abych obhájil práci, kterou jsme tady všichni dělali. Abych mohl prosazovat věci, které považuji za důležité – a jestli to bude na pozici předsedy nebo řadového senátora, to uvidíme,“ uvedl jen.

Podpora vládní koalice

Vyjádřil rovněž vděčnost předsedům i dalším zástupcům stran vládní pětikoalice, kteří mu byli nakloněni.

Premiér a šéf ODS Petr Fiala uvedl, že je vysoce pravděpodobné, že Vystrčil bude znovu předsedou horní komory. Je to prohra ANO, ale i osobní prohra Andreje Babiše, doplnil.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že KDU-ČSL podpoří Vystrčila jako předsedu horní komory, sami pak budou chtít post místopředsedy. K průběžným výsledkům voleb pak podotkl, že referendum o vládě se nekonalo.

Místopředseda STAN Jan Lacina ČT řekl, že podpora hnutí je rovněž vysoce pravděpodobná. „Vede Senát velmi konsensuálně a k všeobecné spokojenosti,“ podotkl. Podporu Vystrčilovi v kandidatuře na předsedu horní komory vyjádřil i šéf senátorského klubu ODS a TOP 09 a rovněž znovuzvolený senátor Zdeněk Nytra. „Moji podporu, a troufám si mluvit za celý klub (ODS a TOP 09), určitě má,“ řekl. „Ta nominace Miloše Vystrčila na předsedu Senátu bude stoprocentní z našeho klubu,“ dodal.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová poblahopřála Vystrčilovi na Twitteru. „Souboj s Janou Nagyovou, spoluobžalovanou v procesu s Andrejem Babišem, ve druhém kole senátních voleb přivedl k urnám přes čtyřicet procent voličů. Gratuluji Miloši Vystrčilovi a naší zemi. Do Senátu se jen kvůli imunitě nekandiduje,“ uvedla. Předsedové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan zatím výsledky hlasování nekomentovali.

Nagyová označila za úspěch už svůj postup do druhého kola senátních voleb. Že v něm nevyhrála, ji na jednu stranu mrzí, ale získaných skoro čtyřicet procent hlasů proti Vystrčilovi považuje také za velmi dobrý výsledek. Vede ji k tomu, že se chce dál angažovat. Účast v senátních volbách zároveň označila za velkou zkušenost. „Dalo mi to velkou sílu se zvednout a jít dál. A pochopila jsem, že jsou lidi, kteří o to stojí,“ řekla.

Vystrčilovi k obhajobě mandátu pogratulovala. „Protože ten mandát je v tomhle případě zasloužený, že se opravdu zvedlo hodně lidí,“ poznamenala. 

Babiš na Vystrčilovo vítězství reagoval kritikou. „Z kandidátů, kteří se dostali do Senátu, je nejhorší,“ prohlásil na jeho adresu.

Ústavní právník Jan Kysela považuje tento duel za velmi významný hned v několika ohledech. „Existuje taková civilizační norma, která úplně neplatí v České republice, ale platí leckde jinde na Západě. A ta norma spočívá v tom, že když jste obviněný, natož pak obžalovaný, tak z politiky odcházíte – nikoliv, že do ní vstupujete,“ řekl v Interview ČT24. Za zajímavé považuje i to, že duel působil tak, že Vystrčil nekandiduje proti Nagyové, ale spíše proti Babišovi.

Ústavní právník Jan Kysela k senátním volbám v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V roce 2016 zvítězil v Jihlavě Miloš Vystrčil (ODS). Ve druhém kole získal 53,37 procenta hlasů. Druhý skončil Michal Stehlík (za KDU-ČSL). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.