Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů. Na Olomoucku i Mělnicku po zásahu bleskem hořelo

Hasiči mají po středečních silných bouřkách na kontě stovky výjezdů po celém Česku. Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na čtvrtek nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Požáry v souvislosti s úderem blesku likvidovali také hasiči na Olomoucku. Ve Šternberku hořela střecha dílny u rodinného domu a v Uničově – Dolní Sukolomi střecha zemědělského objektu. V Pardubickém kraji spadlé stromy zastavily vlakovou dopravu a stovky domácností byly kvůli poruchám na vedení vysokého napětí bez proudu.

V rámci Středočeského kraje měli hasiči nejvíce zásahů na Nymbursku, Příbramsku a Mělnicku, a to mezi osmou a devátou večer. „Později jsme ještě několikrát zasahovali na Mladoboleslavsku, kam se bouřky stočily,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Od středečních pěti odpoledne zaznamenali hasiči v regionu zhruba stovku událostí souvisejících s počasím. „V 74 případech to byla pomoc s odstraňováním spadlých stromů, ve třinácti případech čerpali (hasiči) vodu,“ upřesnil mluvčí.

Bez elektřiny bylo v regionu po část středeční noci zhruba 7500 domácností. „Nejhorší situace byla na Nymbursku, Mladoboleslavsku a Příbramsku, evidovali jsme jedenáct poruch na vysokém napětí, poruchové čety vyjížděly a pracovaly celou noc,“ řekla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Nyní už jsou všechny dodávky obnoveny. 

Dva požáry po zásahu bleskem na Olomoucku

Hasiči v Olomouckém kraji museli vyjíždět k požárům, které způsobil blesk. Hořelo ve Šternberku, kde zasáhl dílnu u rodinného domu. „Chráníme přilehlý rodinný dům a okolní stavby. Škoda se dle odhadu bude pohybovat kolem 2,8 milionu,“ napsala v noci na sociální síti X mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová.

Dílnu zasáhl blesk po půlnoci, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. „Při hasebních pracích se propadla konstrukce střechy, která se zřítila dovnitř objektu,“ sdělila Balážová. Uchráněné hodnoty se podle ní blíží k šesti milionům. 

Později hasiči vyjížděli také k požáru střechy zemědělského objektu v Dolní Sukolomi, místní části Uničova. „Budovu v rekonstrukci 15 x 10 metrů hasilo pět jednotek. Dle vyšetřovatele je škoda 400 tisíc korun, uchráněné hodnoty přes 1,5 milionu,“ sdělila mluvčí.

Události v regionech: Bouřky a krupobití (zdroj: ČT24)

V souvislosti s bouřkami, které se v noci přes Olomoucký kraj přehnaly, zasahovali hasiči u dvou desítek událostí. Většinou odklízeli popadané stromy. V Bělkovicích-Lašťanech musela místní jednotka hasičů čerpat vodu ze sklepa rodinného domu poté, co tam natekla z nedalekého pole. Hasiči čistili i kanalizační vpusť. Odstraňují také spadlý vzrostlý strom ze včelína v Konici na Prostějovsku.

V Pardubickém kraji spadl strom na železniční trať

Bouřky zaměstnali i hasiče v Pardubickém kraji, museli odstraňovat spadlé stromy a větve či zabezpečit poškozenou střechu. Silný vítr například v Opatovicích nad Labem lámal větve, kácel stromy a poničil část střechy. Od Opatovic směrem k Lázním Bohdaneč a k Pardubicím vyvrátil několik kmenů, spadly na silnici. Podobná situace byla v okolí Přelouče.

„Na Chrudimsku uvěznil i vozidla v lese, když jim pádem stromu uzavřel cestu. Na Svitavsku u obce Květná popadaly stromy do půlky vozovky,“ uvedl Miroslav Polák z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

Strom také přerušil dopravu na železnici, a to mezi obcí Petrovičky a Týniště nad Orlicí na Orlickoústecku a u Pomezí na Svitavsku. Překážky už hasiči odstranili. V Pardubicích také museli odčerpat vodu ze zatopené výtahové šachty.

Výpadky proudu

Energetici zaznamenali v Pardubickém kraji šest poruch na vedení vysokého napětí v oblastech Pardubice – Doubravice, Slatiňany, Chrudimsko, Polička, Svitavy. Bez energie se postupně ocitly stovky domácností.

V Královéhradeckém kraji energetici zaznamenali pět poruch, a to na Trutnovsku, Náchodsku a Hradecku. „Většinu poruch energetici opravili do rána, plně dodávky obnovili do poledne,“ řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Hasiči měli kvůli bouřce 51 výjezdů.

Odstraňovali především stromy a větve popadané na silnice. U Petroviček na Rychnovsku spadl strom na železniční trať. Vlak před stromem bezpečně zastavil. Hasiči odstraňovali i strom spadlý na železniční trať mezi Václavicemi a Vrchovinami na Náchodsku. „I zde dokázal vlak včas zastavit a nedošlo k žádnému zranění,“ uvedl mluvčí hasičů Radek Mencl. V obci Prostřední Staré Buky na Trutnovsku blesk zapálil a zničil kůlnu, škoda je asi 20 tisíc korun. 

Ve Zlínském kraji hasiči také odstraňovali popadané stromy a čerpali vodu. V souvislosti s počasím evidovali od 22:00 do 23:00, kdy se situace zklidnila, bezmála dvacet událostí. Všechny se obešly bez zranění. Bouřky zasáhly především okolí Valašského Meziříčí, uvedl mluvčí krajských hasičů Adam Fuksa.

Situace v Praze

Silná bouře ve středu zasáhla i Státní operu v Praze. Voda se dostala například i do skladů hudebních nástrojů. „Některé kanalizační odtoky byly tlakem vody uvolněny, to znamená, že se voda nahrnula do suterénu,“ popsal situaci mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Odklízení škod ještě úplně nenastalo, nebo ne v nějaké větší míře, protože voda v mnohých prostorách stále je,“ uvedla redaktorka ČT Kateřina Trnková. Dodala, že zaměstnanci opery musejí prostory procházet s baterkami, protože hasiči z důvodu bezpečnosti odpojili elektřinu.

Redaktorka také dodala, že natáčení v budově momentálně není možné. „Pravidla platí pro všechny. Jeden hudebník si sem přišel pro svůj hudební nástroj, který si chtěl vyzvednout, případně zjistit, v jakém je stavu. Nebylo mu to však umožněno právě s odkazem na to, že by to bylo nebezpečné,“ popsala Trnková. Nyní se také zjišťuje, zda se voda dostala do točny – jeviště, které se otáčí po kolejnici. 

Generální ředitel Národního divadla (ND) Jan Burian po prohlídce budovy Státní opery uvedl, že bouřka napáchala škody za miliony korun. Dodal však, že i přesto by zahájení následující sezony nemělo být ohroženo. Státní opera prošla nedávno nákladnou rekonstrukcí, která trvala tři roky a stála 1,3 miliardy. Objekt Státní opery je podle vedení ND pojištěný.

Studio ČT24: Generální ředitel Národního divadla Burian o následcích bouřek (zdroj: ČT24)

Škody si přišel prohlédnout také ministr kultury Martin Baxa (ODS), který přislíbil pomoc. Burian zmínil, že k vysokým škodám může přispívat špatná poloha budovy, která se nachází na magistrále, a silnice se při podobném dešti jako ve středu promění v řeku. 

Bouřka ovlivnila i provoz na pražském hlavním nádraží, kdy voda zatekla do odbavovací haly, obchodů i prodejen jízdenek.

Jenom v hlavním městě hasiči ve středu vyjížděli k osmdesáti případům, převážně se jednalo o odčerpávání vody ze sklepů nebo likvidaci popadaných stromů.