Vyhrát mír bývá daleko těžší než vyhrát válku, říká zpravodaj Michal Kubal o současné Ukrajině

Interview ČT24: Michal Kubal (5. 4. 2022) (zdroj: ČT24)

Zahraniční zpravodaj České televize Michal Kubal na Ukrajině strávil s kameramanem Vojtěchem Hönigem tři týdny. „Základním pravidlem je co nejméně ohrožovat sebe a co nejméně ohrožovat ostatní,“ uvedl v Interview ČT24 k práci novinářů ve válečných oblastech.

„Na Ukrajině je to jiné hlavně kvůli způsobu války. Je to trochu srovnatelné s Bagdádem, kdy jsme také nevěděli, co se bude dít, když přijížděli Američané. Člověk je v situaci, kdy mu hrozí, že se ocitne mezi dvěma armádami,“ dodává Kubal, který jako novinář prošel řadou zón konfliktu.

Kameraman Hönig vysvětluje, že je potřeba se bavit o riziku. „Já bych velmi nerad, aby si diváci mysleli, že tam běháme s kamerou a mikrofonem v dešti kulek a kolem nás šlehají plameny, tak to není. Zároveň tam riziko zvýšené je a musíte s ním pracovat. Když jste v centru Kyjeva, je riziko daleko menší než v blízkosti fronty. Musíte neustále analyzovat, jestli je riziko opodstatněné,“ nastiňuje.

Vzpomíná, že když s Kubalem přijížděli do Kyjeva, hrozilo nebezpečí, že metropoli obklíčí ruská vojska. „Člověk musí sledovat zprávy, bavit se s lidmi, musí vědět, co se děje,“ doplňuje s tím, že velice pomáhá jazyková blízkost s Ukrajinci a znalost prostředí.

Ukrajinskou metropoli po odvrácení ruského útoku Kubal popisuje jako město, ve kterém panuje lehká úleva a velká ostražitost, a to i z toho, co se bude dít dál hlavně na východě země, na který se podle všeho soustředí další ruské válečné tažení.

Získávání svědectví respondentů a vytváření reportáží na místě pak Kubal přirovnává k odmotávání nitě a postupnému rozkrývání jednotlivých příběhů do hloubky. „Příběhy jednotlivých lidí ve mně zůstávají asi víc, čím člověk stárne a dokáže se vcítit do více rolí, které potkává,“ dodal.

Kubal v Kyjevě jako zpravodaj nahradil Václava Černohorského, který z místa informoval před ním. Se všemi zpravodaji České televize, kteří během války dosud působili na Ukrajině, bude Michal Kubal dosavadní vývoj probírat v páteční Devadesátce. Hönig avizoval, že diváci budou moci shlédnout rozšířený materiál z Ukrajiny.