Režisérce Hollandové chodí výhružné zprávy. Její film kritizuje i polská vláda

Horizont ČT24: Film Hranice čelí kritice polské vlády (zdroj: ČT24)

Premiéra filmu Hranice od režisérky Agnieszky Hollandové vzbudila v Polsku kontroverze. Snímek sleduje dramatickou cestu nelegálních migrantů skrze pralesy na východě země. Vůči filmu se ostře ohradil polský prezident, premiér i většina členů tamní vlády. Tvůrkyni chodí výhružné zprávy a přemýšlí o tom, že si najme ochranku.

Děj filmu se týká rodiny utečenců ze Sýrie, která putuje do Evropy za lepším přes Polsko. Aktivisté jim po cestě nabízejí pomoc, běženci nicméně narazí i na rasismus, násilí nebo ponížení, a to nejen ze strany pohraniční stráže.

Režisérka, která se netají sympatiemi k polské opozici, přitom tvrdí, že ve snímku ukazuje dvě tváře současného Polska. Zatímco jedna z nich pomáhá lidem v nouzi, druhá se před nimi uzavírá. „Když souhlasíme s tím, že násilí je adekvátní odpovědí, tak kam to násilí bude pokračovat? Nebude to příště místo hraniční zdi automatická zbraň?“ táže se Hollandová.

Přísný režim a následně stavbu bariéry na polsko-běloruské hranici nařídila polská vláda v létě 2021. Tehdy běloruský diktátor Alexandr Lukašenko začal zneužívat migranty k destabilizaci hranic. Při jejich zdolávání zemřely desítky lidí. „Vše jsme vyšetřili. Měli jsme spoustu článků, filmů nebo vypovědí svědků a těch, které to potkalo,“ popisuje tvůrkyně filmu.

Duda srovnal film s nacistickou propagandou

Na porušování lidských práv upozorňují i aktivisté. „Dostávají příkazy svléknout se do naha nebo spodního prádla. Jsou biti, kopáni, zasaženi elektrickým proudem,“ tvrdí aktivistka Urszula Wolfram z organizace Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne. 

Film, který kritizuje tvrdý přístup k potírání migrace, je vládě a jí blízkým médiím trnem v oku. Kabinet ho srovnává s nacistickou propagandou a označuje ho za hanebný či protipolský. „Nejsem překvapen, že příslušníci pohraniční stráže, kteří film viděli, použili slogan známý z dob nacistické propagandy, kdy byly v kinech promítány nacistické filmy: Pouze svině sedí v kině,“ prohlásil už dříve polský prezident Andrzej Duda.

Režisérce chodí výhružné zprávy. Hollandová zvažuje, že si najme ochranku. „Ten film je tématem, palivem a municí pro vládnoucí stranu Právo a Spravedlnost (PiS), která se na něm snaží mobilizovat vlastní voliče,“ popisuje publicista Michał Kolanko. 

Právo a Spravedlnost pořádá tři týdny před volbami spolu se státní televizí koncert na podporu pohraniční stráže. Promítání chce v kinech doprovodit vysvětlujícím spotem.