Český rozpočet čekají kvůli válce změny, mimořádné výdaje budou v miliardách

Události: Rozpočet ČR kvůli válce a uprchlíkům čekají změny (zdroj: ČT24)

Konflikt na Ukrajině se dotkne i českého státního rozpočtu. Sněmovna ho sice zřejmě tento týden schválí, ale během pár měsíců bude potřeba jeho novela, shodují se někteří koaliční ministři. Kvůli válce a uprchlíkům totiž čekají stát mimořádné miliardové výdaje, s nimiž současný návrh nepočítá.

Minulý pátek obhajoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve druhém čtení rozpočet se schodkem 280 miliard a totéž bude dělat i ve čtvrtek při jeho závěrečném schvalování. Už teď ale mluví o tom, že bude muset přijít do sněmovny s novým rozpočtem.

„Je pravděpodobné, že přijdeme s novelou, nicméně i v této těžké situaci si musíme zachovat klid, rozvahu, chladnou hlavu,“ říká šéf státní kasy. O tom, že se bude rozpočet měnit, nepochybuje ani šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Já to považuju v podstatě za jisté, nejenom pravděpodobné, ty náklady budou  obrovitánské,“ uvedl už minulý týden ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Pomoct může i rozpočtová rezerva

Podle šéfky Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové by novela znamenala vyšší rozpočtový schodek. Zároveň říká, že kabinet by ji měl navrhnout ve chvíli, kdy vyčerpá skoro šestimiliardovou rozpočtovou rezervu a možnost přesouvat peníze mezi jednotlivými resorty.

„A teprve potom, když by to nestačilo, což je dost pravděpodobné, by se přistoupilo k novelizaci, což by znamenalo zvýšení schodku,“ vysvětlila Zamrazilová.

Žádný ze členů vlády ale zatím nechce odhadovat, jak moc by mohl 280miliardový deficit vzrůst. „Kdyby mi někdo řekl, kolik lidí, válečných uprchlíků, budeme mít na území České republiky, jsem schopný to nějakým způsobem odhadnout,“ říká Jurečka.

Vládní koalice už ve sněmovně navrhla kvůli válce na Ukrajině rozpočtové přesuny téměř za tři miliardy korun. Tyto peníze mají dostat ministerstva vnitra, obrany i zahraničí. Rozpočtový schodek 280 miliard korun ale tyto přesuny nezvýší. Celá částka půjde ze zmiňované vládní rozpočtové rezervy. Pro vyšší výdaje na nákup nových zbraní nebo na pomoc ukrajinským uprchlíkům chce hlasovat i celá opozice.

„Je potřeba jim pomoct a zajistit jim bydlení, zajistit jim prostě nutné věci k životu. S tím samozřejmě souhlasíme a rádi pro to zvedneme ruce,“ avizuje předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „S ohledem na ukrajinskou a energetickou krizi bude muset vláda rozpočet přepracovat,“ vzkazuje místopředseda sněmovny a bývalý dvojnásobný ministr Karel Havlíček (ANO). 

Pokud poslanci současný rozpočet se schodkem 280 miliard ve čtvrtek schválí, skončí v polovině března rozpočtové provizorium.