Rusko nevyhraje, Ukrajina neprohraje. Skončí to tragickou plichtou, říká Pithart

Události, komentáře: Petr Pithart o ruské invazi na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Válka, která se rozhořela na Ukrajině kvůli ruské invazi, podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta potrvá dlouho a skončí „tragickou plichtou“. Ukrajinci podle něj umějí bojovat partyzánsky, proto pro Rusko nepřipadá v úvahu okupace celé země, v níž se nyní rodí nové, občanské vlastenectví. Putin je výsledkem toho, že po rozpadu Sovětského svazu vyspělý svět Rusku nepomohl a země zásadně zchudla, řekl Pithart v Událostech, komentářích.

Pithart přiznává, že rozsáhlým ruským útokem ze čtvrtka 24. února byl velmi překvapen. „Ještě jsem si možná myslel, že potáhnou podél pobřeží na Krym, ale tohle vůbec ne. Vzali si velké sousto. Nevyhrají v tom smyslu, že Ukrajinci neprohrají. Bude to tragická plichta a bude to trvat kdovíjak dlouho,“ domnívá se bývalý premiér.

Zdůrazňuje také, že Ukrajina je obrovská země a ruská invazní vojska zatím kontrolují pouze malou část území. Pithart zpochybňuje schopnost ruských sil okupovat celou zemi. „Ukrajinci dovedou být partyzány. To jsme viděli za druhé světové války. Bude to guerillový boj a v tom Rusové nemají šanci, protože oni, když jedou po poli, jedou rychle, ale když vjedou do měst a vesniček, bude je čekat peklo,“ předpovídá Pithart.

Ukrajina se podle něj za posledních deset let výrazně zvedla, aniž by to vyvolalo pozornost. „A co je úplně novum, že se tam rodí nové vlastenectví. Vlastenectví nikoliv etnické, ale občanské,“ věří Pithart a poukazuje kupříkladu na sveřepou obranu Charkova, kde přitom žije značné množství etnických Rusů.

Umění zvítězit

Bývalý předseda Senátu také podotýká, že sankce budou bolet i Západ. „Zchudnou bohatí a zchudnou, bohužel, i chudí. S tím musíme počítat,“ avizuje Pithart. Zároveň připomíná větu Václava Havla z projevu v americkém Kongresu, v níž někdejší prezident prohlásil, že pokud chce Washington pomoci Československu, měl by pomoci Sovětskému svazu. „To nikdo nevyslyšel. A tam se zadělalo na tu tragédii,“ je přesvědčen.

Vítězná strana totiž podle Pitharta nemůže umět pouze vítězit, ale i zvítězit. Bývalý premiér připomíná porážku Německa v první světové válce, což podle něj byl příklad toho, že vítěz zvítězit neuměl. „Německo bylo pokořeno, poníženo, neměli jedinou šanci. I poraženému musíte dát kus lidské důstojnosti. A z toho nepochopení vítězů se zrodil Hitler. Ve druhé světové válce spojenci uměli zvítězit,“ konstatuje Pithart s odkazem na Marshallův plán.

Rusku se tedy po studené válce mělo pomoci, je přesvědčen Pithart, jenže to se nestalo a Rusko zásadně zchudlo. „Celá střední třída byla likvidována, neměli na platy. A z toho se zrodil Putin.“