Zdraží vlaky, autobusy i městská doprava. Někteří dopravci navýší ceny až o patnáct procent

Události: Jízdné zdraží (zdroj: ČT24)

Jízdenky podraží. Cenu plánují zvednout téměř všichni železniční dopravci. Cestující si připlatí i v meziměstských autobusových spojích a za veřejnou dopravu v řadě měst. Vláda si chce navíc udělat analýzu, jestli by státnímu rozpočtu pomohlo další omezení slev na jízdném pro studenty a seniory.

České dráhy zvednou ceny u kilometrických tarifů o patnáct procent, u síťových jízdenek skoro o třetinu. „Zvýšení tarifů o patnáct procent ani nedosahuje výše letošní inflace,“ obhajuje zdražení mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Ceny budou zvedat také konkurenční dopravci Arriva a RegioJet. „Nejedná se ale o plošné zvýšení cen. Maximálně pět až deset korun jen ve vybraných relacích,“ informoval mluvčí společnosti Arriva Jan Holub. „Ceny jízdného neupravujeme plošně, ale zvlášť pro jednotlivé trasy,“ oznámila Alexandra Janoušek Kostřicová z RegioJetu. LeoExpres zatím zdražovat nechce.

Ministerstvo dopravy bude chtít více peněz za takzvaný One Ticket. Jednotnou jízdenku lze využívat skoro ve všech vlacích bez ohledu na dopravce. Také za ni si cestující od 11. prosince připlatí patnáct procent.

Krajská doprava

Změny se dotknou i meziměstských spojů. V Ústeckém kraji zdraží v prosinci o čtvrtinu, v Moravskoslezském budou ceny dlouhodobých tiketů zakoupených u přepážek vyšší o patnáct procent. S novým rokem si pak cestující připlatí taky na Vysočině a v Libereckém kraji. Ve Středočeském a Jihomoravském kraji dojde ke zvýšení cen na jaře.

V Moravskoslezském kraji většina autobusů jezdí na drahý stlačený zemní plyn. Zastropování cen energií tam tak nepomůže a kraj žádá o pomoc ministerstvo dopravy. „Jsme na dobré cestě, že by se dalo to zastropování vyřešit nějakou dotací, kterou bychom pak následně dostali a tím pádem by se ta ztráta vykryla,“ uvedl náměstek hejmana Moravskoslezského kraje Radek Podstawka (ANO).

V polovině prosince také dojde k celostátním změnám jízdních řádů. Některé kraje kvůli drahým vstupním nákladům zruší nevytížené spoje.

Městská doprava

Ceníky od nového roku leckde změní i městská doprava. V Ústí nad Labem běžná pětačtyřicetiminutová jízdenka placená v hotovosti vyjde dráž o čtyři koruny. Kromě hromadné dopravy ve městě zdraží také lanovka, která vede z obchodního centra na kopec Větruše. Jednosměrná jízdenka bude místo pětadvaceti korun stát čtyřicet. O zdražení diskutují také v Karlových Varech.

V Plzni zaplatí cestující za papírový lístek s hodinovou platností o dvě koruny víc. „Měnit se bude pouze cena jednotlivého jízdného, a to o deset procent. Nově tak bude stát nepřestupní papírová jízdenka 22 korun,“ říká mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro. Zdarma ale budou ve městě jezdit od dubna lidi starší 65 let a mladí lidé zaplatí polovinu.

V Pardubicích si cestující připlatí určitě – jak se změní ceny dopravy, řeší dopravní podnik s městem. „Nechceme, aby se to dotklo seniorů nad sedmdesát let, dětí do patnácti let, kde zatím neplánujeme měnit ceny jízdného. U všech ostatních dojde k nějakému mírnému navýšení,“ informuje ředitel Dopravního podniku města Pardubice Tomáš Pelikán.

Ani pražský dopravní podnik zatím neví, jestli si jeho cestující příští rok za jízdenky připlatí. Záležet bude na rozhodnutí zastupitelstva. Hlavní město ale stále na ustanovení nové vládnoucí koalice čeká.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navíc kabinetu vzhledem k deficitu státního rozpočtu doporučila další snížení dotací na jízdné pro studenty a seniory. „Návrh NERVu vrátit se před rok 2018 určitě za možný ani zdravý nepokládám,“ reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Přesto si vláda zadá analýzu, aby zjistila, kolik by se dalo ušetřit. O dalším postupu rozhodne v lednu.