Téma Drahé Česko, ...?

Drahé Česko, ...?

Drahé Česko: Kdo má nárok na výchovné?
Starobní důchodci budou od letošního roku dostávat příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Kdo dostane příspěvek automaticky a kdo o něj musí žádat? Tématu se v Drahém Česku věnoval ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.
Drahé Česko: Příspěvky na bydlení
Loni přibylo žadatelů o příspěvek na bydlení – úřady práce jich vyplatily 228 tisíc. O příspěvek žádalo o bezmála padesát procent více lidí než rok předtím. Průměrná domácnost dostala 4777 korun. Vyplývá to z dat ministerstva práce a sociálních věcí. Máte i vy nárok na příspěvek? A jak o něj žádat v letošním roce? V rámci pořadu Drahé Česko odpovídala na otázky Eva Davidová z resortu práce a sociálních věcí.
Drahé Česko: Čerpání státních příspěvků
Příspěvek na bydlení získalo v prosinci podle dat ministerstva práce více než čtvrt milionu lidí. V meziročním srovnání stoupl zájem o tuto dávku o bezmála padesát procent. I tak podle organizace Člověk v tísni pobírá příspěvek jen zlomek lidí, kteří na něj mají nárok. Možnosti pomoci rozebral v rámci pořadu Drahé Česko vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.
Drahé Česko: Jak se můžeme vyhnout konfliktům při rozdělování majetku?
Při rozdělování majetku se lidé někdy nevyhnou konfliktům. Sepsáním závěti lze předejít těmto nepříjemným situacím. Jaké formy může závěť mít a v čem lidé nejčastěji chybují? Jak dědit dluhy a je možné se jim vyhnout? V pořadu Drahé Česko odpovídala notářka Daniela Anderson z Notářské komory.
Drahé Česko: Jak řešit rozdělení majetku při rozvodu?
Jak si poradit s dluhy z manželství nebo jak se řeší situace, pokud se manželé při rozvodu nejsou schopni dohodnout v otázce rozdělení majetku či výživného? Pozvání do pořadu Drahé Česko přijala advokátka Eva Daniela Cvik, spolupracovnice společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.
Drahé Česko: V čem je výhodná předmanželská smlouva?
V seriálu Drahé Česko často radíme, jak ušetřit nebo jak zbytečně nepřicházet o peníze a majetek. A přesně pro tyto účely lidé uzavírají manželskou nebo předmanželskou smlouvu. Loni jich notáři sepsali 9700 – zhruba o tisíc méně než před rokem. Co stojí za poklesem? Pro koho je taková smlouva vhodná? A co všechno do ní můžeme zahrnout? V pořadu Drahé Česko radil Martin Kornel z katedry občanského práva Masarykovy univerzity a ze společnosti Frank Bold Advokáti.
Drahé Česko: Jak pojišťovny přispívají na ozdravné pobyty?
Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků, které pojištěncům hradí z fondů prevence. Nově některé z nich přispívají lidem, kteří absolvovali prevenci či screening, nebo seniorům na vitaminy. Jak je to ale s pobyty v lázních? Kdo může ozdravný pobyt předepsat? Hostem pořadu Drahé Česko byl Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní.
Drahé Česko: Pojišťovny a příspěvky na zdravotní prevenci
Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků, které pojištěncům hradí z fondů prevence. Nově letos některé z nich přispívají například lidem, kteří absolvovali prevenci nebo screening, nebo seniorům na vitamíny. Na co dalšího mají pojištěnci nárok? Na otázky v pořadu Drahé Česko odpovídali šéfka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR Zdeňka Kučerová a náměstek ředitele VZP Ivan Duškov.
Drahé Česko: Je možné ušetřit při návštěvě zubaře?
Které zákroky u zubaře hradí pojišťovna a na jakou péči je možné čerpat příspěvky? Co se od začátku roku změnilo v systému úhrad? Na tyto a další otázky odpovídala v pořadu Drahé Česko zubní lékařka Štěpánka Bálková.
Drahé Česko: Jak se vyvíjí ceny vajec?
V loňském roce se nejvíce zdražovalo v oblasti zemědělství. Vysoké ceny zasáhly zejména živočišné a rostlinné produkty. Například vejce meziročně zdražila o 28 procent. Jak probíhá cenotvorba vajec a jaký má vliv ptačí chřipka? Hostem pořadu Drahé Česko byla ředitelka společnosti České vejce Petra Punčochová.

Máte dotazy či náměty?

Kontaktní formulář

Své zkušenosti, dotazy či náměty můžete posílat pomocí kontaktního formuláře nebo e-mailem na adresu drahecesko@ceskatelevize.cz, prostřednictvím sociálních sítí Facebook, Twitter, Instagram nebo TikTok pod hashtagem #drahecesko. Obrátit se na nás můžete také telefonicky na čísle 2 6113 7788.

Drahé Česko: Jak zdražily masné výrobky?
Zdražování bude zřejmě dál pokračovat. Naznačují to ceny výrobců za loňský rok. Jak se růst ceny energií promítl do zdražování rostlinných a živočišných výrobků? Kdy přestanou zdražovat? Hostem pořadu Drahé Česko byl Karel Pilčík, majitel MP Krásno, předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa.
Drahé Česko: Jak rostou ceny v potravinářském průmyslu?
Zvýšené ceny energií a základních surovin mají vliv na potravinářský průmysl. Ceny kvůli tomu byli nuceni zvýšit pekárny, cukrárny, mlékárny, ale třeba i výrobci knedlíků. Ztratili výrobci své zákazníky? Jak uzpůsobili své provozy drahým energiím? Hostem pořadu Drahé Česko byl Petr Kosiner, ředitel firmy Knedlíky Láznička.
Drahé Česko: Jak na nákup letenek?
Kdy nakupovat letenky, aby jejich cena byla co nejvýhodnější? Vyplatí se last minute? Kdy dávají letecké společnosti letenky za akční ceny? Na tyto i další otázky odpovídal v pořadu Drahé Česko ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.
Drahé Česko: Kam o jarních prázdninách Češi vyrazí na dovolenou?
Za měsíc se čeští školáci dočkají jarních prázdnin. Ty si letos budou vybírat v šesti termínech podle okresů. Kam o letošních jarních prázdninách vyrazí Češi na dovolenou? Na otázky odpovídala výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.
Drahé Česko: Jak se krize dotýká venkovských obchodů?
Jak se současná ekonomická krize dotýká malých obchodů a koloniálů? Kde mohou hledat pomoc? A jak moc jsou důležité pro místní? Na tyto a další dotazy odpovídal v pořadu Drahé Česko člen předsednictva Svazu měst a obcí ČR a zároveň starosta Božanova na Náchodsku Karel Rejchrt.
Drahé Česko: Jak vypadá podpora obchodů na venkově?
Kraje rozdělí dotace obchodům v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Není to jediná finanční podpora drobného podnikání. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí. Tématu se v pořadu Drahé Česko věnoval Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání z ministerstva průmyslu a obchodu.
Drahé Česko: Složitá situace seniorů
Jak dopadá krize na jednu z nejohroženějších skupin – seniory? Jak se podepisují ceny za bydlení a energie na jejich životě? A jak si mají zažádat o pomoc? V rámci pořadu Drahé Česko odpovídala na dotazy vedoucí linky důvěry Senior telefon Aneta Mundok Nitschová.
Drahé Česko: Problémy maloobchodů na vesnicích
Řada prodejen v menších obcích kvůli ekonomické krizi končí. Kvůli tomu ministerstvo průmyslu zavedlo nový dotační program Obchůdek, v rámci něhož má každý region nárok až na čtyři miliony korun. Jak takové obchody momentálně fungují? A jak moc na ně dopadá krize? Odpovědi zjišťoval pořad Drahé Česko.
Drahé Česko: Jak si poradit s finančními potížemi?
Zdražování v Česku mírně zpomalilo. Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně rostly o 15,8 procenta. Rostly zejména ceny potravin nebo bydlení. Někteří lidé mohou na zdražování reagovat tím, že si půjčí. Jak se vyhnout dluhům a kde hledat pomoc? Hostem pořadu Drahé Česko byla Barbara Halířová, vedoucí dluhového poradenství Institutu prevence a řešení předlužení.
Drahé Česko: Lze investovat i bez zkušeností?
Během prosince tempo zdražování mírně pokleslo, přesto nelze říci, že by ustávalo. Vysoká inflace tak ovlivňuje stabilitu úspor. Jak začít spořit? Mohou být investice cesta k finanční stabilitě? Čemu se vyhnout? Hostem pořadu Drahé Česko byl Jiří Hluchý, zakladatel platofrmy Frenkee.
Drahé Česko: Jaký mají dopad finanční potíže na psychické zdraví?
I přesto, že zdražování v Česku zpomaluje, ceny potravin a energií jsou stále vysoké. Do finančních potíží, které mají dopad na psychické zdraví, se dostává mnoho domácností. V pořadu Drahé Česko odpovídal na otázky psychiatr z Centra duševní rehabilitace v Berouně Martin Hollý.
Drahé Česko: Expert radí, jak si v těžké době uspořit na důchod
Zajistit se na důchod a nespoléhat se jen na stát, to chce přibližně 4,5 milionu Čechů, kteří si spoří na důchod. Pravidelné ukládání peněz jim ale může komplikovat inflace. O tom, kolik si spořit na důchod a jakou zvolit cílovou částku, mluvil v pořadu Drahé Česko Jan Sedláček z Asociace penzijních společností ČR.
Drahé Česko: Vyplatí se změnit dodavatele energií?
Části domácností se s novým rokem změnily ceny energií. Ten, komu končila dlouhodobá fixace, zaplatí zřejmě víc. Zákazníci s tarify na dobu neurčitou můžou díky cenovému stropu naopak ušetřit. Vyplatí se právě teď změnit dodavatele energií? Co si dodavatelé mohou vůči odběratelům dovolit? Hostem pořadu Drahé Česko byl Jan Béreš, energetický analytik z Ušetřeno.cz.
Drahé Česko: Jak krize změnila chování zákazníků energetických společností?
Češi loni podle dat Operátora trhu s elektřinou udělali téměř 763 tisíc změn dodavatele elektřiny a plynu. Šlo o nadprůměrně vysoké číslo, na které měly vliv krachy některých dodavatelů i zdražující energie. Jak se změnilo chování odběratelů? Změnila krize jejich vztah k samoodečtům? Hostem pořadu Drahé Česko byla Věra Šulová ze společnosti Centropol.