Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.

Vakcínu lidé s vyšším rizikem při nákaze dostanou za osm měsíců od dokončení očkování. Podávat by se měla u praktických lékařů, případně v nemocnicích. Za rizikové skupiny odborníci považují seniory nad 65 let, chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních. V pondělí by měla plán přeočkování projednat rada vlády pro zdravotní rizika a poté vláda.

„Přeočkovávat se bude mRNA vakcínami,“ řekl ministr. Tohoto typu jsou vakcíny od firem Moderna a Pfizer/BioNTech, které bylo v ČR podáno 83 procent všech dávek. Jako třetí je dostanou i lidé očkovaní vakcínou AstraZeneca, která je jiného typu, a jako druhou lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Kabinet by se měl zabývat i povinným testováním neočkovaných klientů a zaměstnanců sociálních služeb, řekl Vojtěch České televizi. „Je to určitá prevence, aby se nákaza nešířila v těchto službách, protože bohužel proočkovanost zejména u personálu těchto služeb není ve všech krajích taková, jakou bychom si představovali,“ uvedl ministr. Testy by měly být povinné nejméně jednou týdně.

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT)

Očkování třetí dávkou zavedli v Německu i Rakousku

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Česká vakcinologická společnost doporučuje podat třetí dávku jednak lidem, kteří mají sníženou imunitu a základní dávka očkování by pro ně nemusela být dostatečně účinná, a pak těm, u kterých hrozí po čase vyprchání imunity.

V prvním případě jde o pacienty, kteří se léčí se zhoubným nádorem, lidi po transplantacích orgánů a kmenových buněk, bez sleziny, ale také například o ty, kteří mají pokročilou či neléčenou infekci virem HIV. Do této skupiny jsou zařazeni i pacienti, kteří se léčí vysokými dávkami kortikosteroidů, mají některé druhy biologické léčby či podstupují terapii potlačující imunitu.

Oslabení imunity v čase hrozí seniorům nad 65 let, dále lidem umístěným v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech pro seniory, domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Odborníci do této kategorie řadí i chronicky nemocné, kterým hrozí těžký průběh covidu-19, a také zdravotníky a pracovníky sociálních služeb.

Ani v rizikovém scénáři ministerstvo nepočítá se zavíráním služeb a obchodů

Ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie se podle ministra zdravotnictví na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů. I nadále by platila režimová opatření a případně by se omezily hromadné akce, řekl Vojtěch. Nepředpokládá ale, že by situace měla být vážná. Ukáže se podle výsledků plošného testování dětí ve školách, které se uskuteční ve třech vlnách na začátku září, dodal.

90' ČT24: jak bude probíhat podzimní vlna pandemie (zdroj: ČT24)

Vojtěch řekl, že scénáře dalšího vývoje se cizelují a jsou založeny na vývoji proočkovanosti. Mnohem více budeme vědět v září po návratu dětí do škol, poznamenal ministr. V té době se podle něj bude „lámat chleba“. 

Podle nejrizikovějšího scénáře Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by v nemocnicích mohlo být v druhé polovině září kvůli covidu kolem pěti stovek lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče. Předpokládá se, že epidemie poroste, ale nezatíží nemocnice. Letos v březnu, kdy epidemie Česko silně zasáhla, bylo v nemocnicích přes devět tisíc lidí.  

Respirátory minimálně do října

Ochrana dýchacích cest a prokazování bezinfekčnosti jsou podle Vojtěcha základní opatření, která by měla ještě nějakou dobu zůstat. Na otázku, jak dlouho bude povinné nošení respirátorů, Vojtěch odhadl, že zatím do října, pak se situace vyhodnotí.

Respirátor musí nyní lidé nosit například v MHD, obchodech či vnitřních prostorách veřejných budov. Další účastník debaty na Primě Vlastimil Válek (TOP 09) se domnívá, že by vláda v této věci měla rozhodnout v polovině září. Podle něj je smysluplné nošení ochrany nosu a úst v MHD.

Pokud se na testování žáků ve školách ukáže, že je mezi nimi jen málo nakažených, měla by vláda podle Válka rozhodnout o tom, aby děti nemusely nosit roušky a testovat se proto, aby mohly chodit na kroužky. Po testování ve školách by se podle opozičního poslance také měl zrušit pandemický stav, který v Česku stále platí. Pokud s tím nepřijde vláda, navrhne zrušení podle Válka opozice.

Na ministerstvu zdravotnictví skončil interní audit

Adam Vojtěch řekl, že má výsledky auditu, který byl zadaný kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy. Ministr uvedl, že jeho důsledky mohou být i personální.

Soudy zrušily více než pětadvacet mimořádných opatření, která ministerstvo v době boje proti epidemii covidu-19 vydalo. Často argumentovaly tím, že nebyla dobře odůvodněná. Vojtěch proto po svém návratu zadal audit, aby prověřil, zda a kteří jeho podřízení chybovali.

„Ještě bych nechtěl komentovat jeho výsledky. Budeme to řešit i se státním tajemníkem,“ uvedl ministr. Státní tajemník na ministerstvu odpovídá za personální obsazení úřednických pozic podle služebního zákona. Ministr dodal, že personální dopady výsledků auditu nemůže vyloučit. „Jak to bylo přesně, to se dá těžko dohledat do detailů. Je pravdou, že nebylo vše úplně v pořádku,“ dodal.