V neděli přibylo v Česku 6325 nakažených. Opatření se nemění, prodlužují se cestovní omezení

Události: Bez nových opatření (zdroj: ČT24)

V neděli přibylo v Česku 6325 potvrzených případů koronaviru, zhruba o tři tisíce méně než před týdnem. Počet nově nakažených tak v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. V nemocnicích je s covidem 6338 pacientů, z toho 1014 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles. Opět se snížila i incidence. Vláda se proto zatím nechystá měnit dosavadní opatření a chce počkat na vývoj epidemie v tomto týdnu. Ústřední krizový štáb v pondělí schválil nasazení dalších vojáků v postižených zařízeních, připraveno je pomáhat také přes šest set dobrovolných hasičů.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Epidemie v minulém týdnu zpomalila. Počty denních přírůstků klesly v mezitýdenním srovnání v pěti ze sedmi dnů. Za celý týden odhalily laboratoře 114 302 nakažených, přibližně o čtrnáct tisíc méně než o týden dříve. Incidenční číslo bylo minulé pondělí vyšší než 1200. S covidem-19 bylo na začátku týdne v nemocnicích více než sedm tisíc pacientů.

Reprodukční číslo se několik dnů drží pod zlomovou hranicí jedna, což svědčí o zpomalování epidemie koronaviru. K pondělí má hodnotu 0,89, stejně jako v neděli. Pokud se počítá za posledních 14 dní, má hodnotu 1,01. Reprodukční číslo udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Pokud je číslo nad jedničkou, epidemie zrychluje, údaj pod jedničkou značí zpomalování. V posledních dnech se jeho hodnota pohybuje kolem této hranice. Poprvé od konce srpna se dostalo pod hodnotu jedna v úterý.

Stále vysoký je ale počet zemřelých. Od pondělí eviduje ministerstvo 707 úmrtí s covidem. O týden dříve jich bylo o 50 více, údaje z posledních dnů ale většinou při dalších aktualizacích ještě rostou. Ve středu zemřelo s koronavirem 136 lidí, což byl největší počet od začátku dubna. Dosud v Česku s koronavirem zemřelo celkem 33 768 lidí.

Laboratoře v neděli provedly zhruba 42 tisíc testů, asi o 18 tisíc méně než před týdnem. U nejčastějších preventivních testů bylo pozitivních 10,3 procenta vzorků, což byl proti předchozí neděli mírný pokles. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, klesla pozitivita z 35,66 na 31,14 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních naopak mírně zvýšil na 15,28 procenta.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí uvedl, že v Česku zatím není hlášen další případ varianty omikron. Jediným známým případem je nákaza ženy z Liberce. V pozitivních vzorcích podle SZÚ nadále v naprosté většině převažuje kmen delta a jeho subvarianty. Vláda však prodloužila omezení vstupu do Česka z osmi afrických zemí kvůli omikronu do 20. prosince, stejně tak i pravidla karantény pro Čechy vracející se z vybraných zemí. 

V sedmi českých krajích zůstává incidenční číslo vyšší než tisíc. Nejhorší situace je ve Zlínském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 1366 nakažených. Následuje Olomoucký kraj s incidencí 1321. Naopak relativně nejlépe na tom stále je Karlovarský kraj, kde bylo v posledním týdnu na sto tisíc obyvatel 469 případů covidu. Ve většině regionů se incidenční číslo od neděle snížilo, výjimkou jsou kraje Liberecký, Pardubický a Jihočeský. 

Dušek: Nemocnice zůstanou do Vánoc vytížené

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v neděli v České televizi řekl, že pandemie je, co se týká nově nakažených, na vrcholu, nebo i za ním. Varoval ale před „poměrně rizikovými hodnotami“ klíčových ukazatelů. Denně mezi nakaženými například přibývá v průměru víc než 1800 zranitelných lidí, z nichž až 30 procentům hrozí vážné komplikace. Také proto podle Duška zůstane zátěž nemocnic vysoká do Vánoc.

Zmírnit epidemii a zátěž nemocnic má pomoci očkování. Zdravotníci dosud v Česku aplikovali více než 13,85 milionu dávek vakcíny proti covidu. V neděli očkování podstoupilo 21 671 lidí, o devět tisíc více než před týdnem. Dokončené očkování má dosud zhruba 6,42 milionu lidí. Většina nedělních vakcín připadla na posilující dávku, kterou dostalo 18 588 lidí. Posíleně je tak celkem očkovaných 1, 13 milionu lidí.

Opatření se nemění

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání vlády sdělil, že vyhláška o povinném očkování proti covidu pro vybrané profese a lidi nad 60 let vyjde do konce týdne ve Sbírce zákonů. Proti se postavil budoucí kabinet Petra Fialy (ODS), hnutí SPD chce vyhlášku napadnout u soudu.

„My jsme přesvědčeni o tom, že cílem musí být naočkovat co nejvíce populace, protože to je v tuto chvíli jediná cesta, jak zabránit tomu, aby lidé zahlcovali nemocnice s těžkým průběhem covidu. Ale nejsme přesvědčeni o tom, že povinné očkování je vhodná cesta,“ sdělil v Událostech předseda posleneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že je třeba se ještě snažit o pozitivní motivaci. Varoval také před prohloubením nedůvěry a rozdělením společnosti na očkované a neočkované.

Vojtěch prohlásil, že vláda chce s dalšími opatřeními vyčkat na další vývoj, hrozí stagnace počtu případů. Pokles v nemocnicích podobně jako Dušek čeká kolem Vánoc. 

Protiepidemická opatření ve školách se také nemění. Roušky při vyučování ani delší vánoční prázdniny vláda nezavedla. Po delším volnu před svátky volaly třeba školské odbory nebo liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO) ale vzkazuje, že zakázat osobní přítomnost dětí při výuce nebo nařídit distanční vzdělávání může jen ministerstvo zdravotnictví.

Hamáček: Stovky dobrovolných hasičů mohou pomáhat v nemocnicích

Pomáhat se zvládáním epidemie je připraveno 650 dobrovolných hasičů, řekl České televizi po pondělním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) jeho předseda a ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD). Epidemickou situaci považuje za vážnou, podle některých indikátorů ministerstva zdravotnictví by však mohla stagnovat.

Krizový štáb schválil nasazení dalších vojáků v zařízeních, kde byla nutná jejich pomoc. Tam, kde armáda z jakýchkoliv důvodů pomoci nemůže, mohou dorazit dobrovolní hasiči. „Krajům jsme nabídli 650 dobrovolných hasičů, kteří reagovali na oslovení. Jednotlivé krajské krizové štáby vyhodnotí požadavky, jsou to zase výpomocné práce, to samé, co dělá armáda,“ uvedl Hamáček.

O kolik hasičů požádají, záleží na jednotlivých hejtmanech a jejich krizových štábech. „V každém kraji jsou hasiči připraveni. Pokud by nestačila kvóta dobrovolníků z daného kraje, vstoupí do toho generální ředitelství (hasičů) a můžou tam poslat hasiče i z jiných krajů,“ doplnil Hamáček. Všech 650 dobrovolníků je připravených k okamžitému nasazení.

Ve čtvrtek podle Hamáčka bude zahájen rozvoz sad na další testování do škol. Dodavatele obou částí soutěže na antigenní testy do škol vybrala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) minulý pátek. Podle plánu pokračuje i zakázka na únorové testování ve státní správě, řekl Hamáček. SSHR v pondělí oznámila, že zhruba půl milionu testů pro státní správu dodá společnost Masanta. Jeden test vyjde přibližně na 18 korun bez DPH, testy by měly úřadům dorazit do 15. prosince.

Autobusoví dopravci chtějí přejít na prázdninový provoz

Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM) navrhuje kvůli nedostatku řidičů autobusů přejít na prázdninový provoz. V linkové dopravě chybí dvacet tisíc profesionálních řidičů a další velké množství je v pracovní neschopnosti kvůli koronaviru. Kvůli tomu dopravci nevypravují část spojů, které zajištují dopravní obslužnost, a hrozí jim sankce od krajských úřadů, řekl předseda společenství Bedřich Danda.

„Dané řešení může významně pomoci i v boji proti nárůstu nově nemocných, což by při současných kritických číslech a zaplnění nemocničních oddělení intenzivní péče bylo více než žádoucí,“ uvedl Danda. Sankce od krajských úřadů podle něj řidiče rozhodně neuzdraví, ale naopak v takto složité době zvětšují finanční problémy dopravním společnostem. 

Kvůli neobsloužení spojů podle Dandy narůstá mezi cestující veřejností rychlým tempem nervozita až agresivita. Cestující čekají na další spoje i několik hodin. Dopravci navrhují zavedení prázdninového režimu na několik týdnů, minimálně od 20. prosince do 2. ledna.