Vláda v demisi podpořila povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese

Tisková konference po jednání vlády 6. prosince (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo přípravu vyhlášky o povinném očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profesní skupiny. Do konce týdne by měla být ve sbírce zákonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) apeloval na firmy, aby zrušily vánoční večírky. Na pondělním jednání se ministři shodli, že s případným zpřísněním opatření vláda počká a rozhodne se podle dalšího vývoje epidemie.

Vyhláška o povinném očkování proti covidu-19 pro vybrané profese a lidi nad 60 let vyjde ve Sbírce zákonů do konce týdne. Povinnost by měla platit od 1. března 2022. Zástupci budoucí vlády ale opakovaně uvádějí, že se zněním vyhlášky nesouhlasí a mají v úmyslu povinné očkování lidí nad 60 let zrušit. Hnutí SPD u soudu vyhlášku napadne a bude ji chtít zrušit hned poté, co vyjde ve Sbírce zákonů, oznámilo v pondělí.

Ministerstvo navrhlo povinné očkování pro zdravotníky včetně studentů medicíny, zdravotnických škol a ostatních zaměstnanců zdravotnických zařízení. Platit by měla povinnost také pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, policisty a městské strážníky nebo celníky.

Rizikové vánoční večírky

Vojtěch také dodal, že Česko má objednáno 370 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax, která čeká na schválení regulačními úřady.

Ministr zdravotnictví také upozornil na to, že jsou rizikové firemní vánoční večírky. Ministr upozornil na příklad Norska, které zaznamenalo několik případů nové varianty omikron. Velká část z nich, včetně toho prvního, souvisí s vánočním večírkem společnosti, která má část provozu v Jihoafrické republice, kde omikron poprvé zachytili.

Vláda chce s dalšími opatřeními vyčkat na vývoj epidemie. Data z tohoto týdne podle Vojtěcha ukážou, zda pokles bude dál pokračovat, nebo hrozí v počtu případů stagnace a takzvaná stolová hora, kdy bude počet nákaz delší dobu zhruba stejný. Pokles množství hospitalizovaných čeká ministr zdravotnictví v demisi kolem Vánoc.

Opatření proti covidu se nyní nezpřísní, potvrdili ministři

O šíření koronavirové epidemie v úvodu týdne jednala také vládní rada pro zdravotní rizika. Ministerstvo zdravotnictví uvažovalo například o omezení počtu návštěvníků hromadných akcí nebo o přísnějších pravidlech pro ochranu dýchacích cest ve školách. Další zpřísnění ale před jednáním vyvrátil ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO). 

Zatím se roušky či respirátory nosí ve společných prostorách škol, třeba na chodbách, v šatnách či jídelnách, ale při vyučování ve třídách až na výjimky povinné nejsou. Ministr také zopakoval, že je proti prodloužení vánočních prázdnin, pokud by se neomezilo shromažďování lidí i jinde než ve školách.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová pro Český rozhlas uvedla, že ke zpřísnění režimových opatření proti covidu-19 nevidí důvod. Nyní je podle ní potřeba hlavně dodržovat současná pravidla, která musí platit minimálně do Vánoc.

O možném zpřísnění protiepidemických opatření ještě před vánočními svátky v neděli hovořila i náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Nová pravidla by se podle ní mohla týkat například počtu osob ve vnitřních prostorech, což by se dotklo především kulturních akcí, či roušky ve školách i při výuce.