Stát ušetřil na slevách na jízdném. Kvůli koronaviru se méně jezdilo veřejnou dopravou

Stát ušetřil na slevách na jízdném. Kvůli koronaviru se méně jezdilo veřejnou dopravou (zdroj: ČT24)

Stát na slevách jízdného pro studenty a důchodce ušetřil za první měsíce koronavirové epidemie až jednu a půl miliardy korun, vyplývá z odhadů resortů dopravy a financí. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) už tuto částku ve výdajích rozpočtu škrtla.

Na začátku nouzového stavu kvůli epidemi koronaviru takřka nikdo veřejnou dopravou nejezdil. Peníze, které byly plánované na slevy pro studenty a důchodce, tak za tuto dobu zůstávají ve státní kase. „Mohlo by to být mezi jednou až jednou a půl miliardou,“ odhaduje ministr dopravy, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO).

Už v první novele státního rozpočtu pro letošní rok tak ministryně financí ve výdajích na tyto slevy škrtla jednu a půl miliardy. „Bude tam určitá úspora, ale teď už si nemyslím, že bude tak markantní,“ uvedla. Podle Havlíčka je také docela možné, že úspora, která nastala ve dvou kritických měsících, bude nahrazena zvýšeným cestováním v průběhu prázdnin.

Část opozice by slevy zrušila

Část opozice by – i kvůli plánovanému schodku pět set miliard korun – slevy na jízdném zrušila. Koalice chce systém ponechat. „ I kdyby to bylo v řádu stamilionů, což se neočekávalo, nebo miliardy, tak si myslím, že schodek půl bilionu by toto mohl snést,“ uvedl člen hospodářského výboru Petr Dolínek (ČSSD).

Člen podvýboru pro dopravu Jan Bauer (ODS) by směřoval prostředky spíše na financování sociálních služeb. „V době, kdy čelíme pětisetmiliardovému schodku státního rozpočtu, je nutné smysluplně vynakládat každou korunu,“ dodal.

Ministerstvo změnu neplánuje

Loni vyšly slevy na jízdném státní rozpočet celkem na více než pět a půl miliardy. Od ledna platí maximální limit pro platby dopravcům za jízdenky na jednotlivých tratích. Třeba mezi Prahou a Ostravou tak stát dopravcům jako 75procentní slevu doplácí maximálně 389 korun.

„Odmítám přistoupit na to, že vláda vydá pět, šest nebo sedm miliard na slevy na jízdném, ale nejsme schopni na železnici vytvořit adekvátní opatření na zajištění bezpečnosti,“ konstatuje předseda strany KDU-ČSL a místopředseda hospodářského výboru Marian Jurečka.

Ministr dopravy ale kritiku odmítá. V systému slev zásadní změny neplánuje.