Prezident Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice, řekl na Frekvenci 1

Prezident Miloš Zeman nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice. Bavit se o ní chce jen s premiérem Petrem Fialou (ODS). K důvodům patří mimo jiné prezidentovy výhrady k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Zeman to v neděli uvedl v pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1. Prezident předpokládá, že se s Fialou sejde počátkem února.

Zeman na Frekvenci 1 zkritizoval předsedkyni sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) kvůli jejím vyjádřením na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Zemana byl výrok šéfky dolní komory, že Maďaři budou mít šanci se v nadcházejících volbách zbavit Orbána tak, jako se Češi zbavili Babiše, „naprosto nekvalifikovaný“, „poškodil vztahy s Maďarskem“ a byl „hrubým vměšováním se“ do záležitostí maďarského státu.

„Maďarská opozice je složena z rasistických, antisemitských skupin,“ uvedl k vyjádření Pekarové Adamové prezident. Debatu s předsedkyní sněmovny o zahraniční politice by proto pokládal za „ztrátu času“.

Prezident nadále neplánuje ani schůzky s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Uvedl, že Vystrčil má u něj „mírně řečeno vroubek“ v souvislosti se Zemanovou loňskou hospitalizací. Vystrčil si tehdy vyžádal lékařskou zprávu, podle které Zeman nebyl schopen načas plnit žádné pracovní povinnosti.

Senát a sněmovna v této souvislosti začaly řešit případný převod prezidentských pravomocí na další ústavní činitele. Zeman kvůli Vystrčilovu vystupování během prezidentovy hospitalizace použil výraz „hyenismus“.

Neshody měl Zeman s Vystrčilem i kvůli Tchaj-wanu

S Vystrčilem se Zeman rozkmotřil už v souvislosti se senátní cestou na Tchaj-wan. Mise se uskutečnila předloni k nelibosti pevninské Číny, která Tchaj-wan pokládá za svou odštěpeneckou součást. Kvůli tomu Zeman přestal zvát na tradiční novoroční oběd s bývalým předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podobné novoroční setkání prezidenta a předsedů parlamentních komor se letos neuskutečnilo.

Zeman se také vyjádřil k tomu, že Fialova vláda získala důvěru sněmovny. „Jestliže někoho jmenuji, tak si samozřejmě přeji, aby dostala důvěru a ukázala, co umí,“ řekl prezident. Fialovo předsevzetí dostat Českou republiku mezi nejlepší státy světa pokládá za úkol na dvacet let, „když se nám bude dařit“.

Soutěž o národního ptáka

Prezident zapochyboval o splnitelnosti programového prohlášení, pokud chce kabinet zvýšit výdaje na bohulibé účely a zároveň snížit deficit a zatížení obyvatel. Hrubý domácí produkt by musel růst desetiprocentním tempem, čehož není schopna ani Čína, uvedl prezident republiky.

Za hloupé označil Zeman dávat do vládního programu soutěž o národního ptáka. Tím je podle prezidenta už dvě stovky let sokol, podle kterého byla pojmenována i jedna z tělovýchovných organizací.