Předseda Senátu Vystrčil odletěl na Tchaj-wan. Cestu vnímá jako vzkaz, že politici by neměli selhávat

Miloš Vystrčil před odletem: Cesta na Tchaj-wan je důležitá hospodářsky i politicky (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) odletěl v sobotu na Tchwaj-wan. Od mise očekává prohloubení ekonomických vztahů a navázání užší spolupráce ve vědě, technice a inovacích. Před odletem uvedl, že cestu na Tchaj-wan vnímá i jako vzkaz, aby se čeští politici a jejich spojenci vyvarovali chyb minulosti. Čínská ambasáda v Česku Vystrčilovu cestu ve večerním prohlášení odsoudila.

„Je to velmi důležité pro naši zemi jak z hospodářského, tak politického hlediska,“ poznamenal Vystrčil o prohloubení vztahů s Tchaj-wanem. „Z toho hospodářského proto, že Česká republika získá náskok před ostatními evropskými zeměmi ve vývoji moderních technologií, nanotechnologií, moderního zpracování odpadů i umělé inteligence,“ upřesnil.

Doprovází ho zhruba devadesátičlenná delegace, především podnikatelé a zástupci firem, které se orientují na inovativní oblasti ekonomiky. Součástí delegace jsou i zástupci vědeckých organizací či kulturních institucí a státní agentury CzechInvest nebo Česko-tchajwanské obchodní komory. Na palubě jsou i další politici včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Vystrčil: Ukažme, že český národ je nezávislý

Z politického hlediska vnímá Vystrčil oficiální návštěvu Tchaj-wanu jako vzkaz, že český národ je svébytný a nezávislý. „Ctí hodnoty a pomáhá těm, kteří jsou v situaci podobné naší,“ doplnil.

Politici by měli dělat všechno pro to, aby neselhávali podobně, jako se to v české historii stávalo jim nebo jejich spojencům, domnívá se Vystrčil. Cestu na Tchaj-wan chápe v tomto směru jako potvrzení, že někteří politici se snaží chyby z minulosti neopakovat.

Vystrčil bude jedním z nejvýše postavených politiků, kteří Tchaj-wan v moderní historii navštívili. Na ostrovním státě ho čeká přijetí na nejvyšší úrovni. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude i s několika ministry včetně ministra zahraničních věcí Josepha Wua.

Cestu plánoval před svou smrtí bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Prezidentka Cchaj mu za to udělí vysoké státní vyznamenání. Ocenění obdrží i Vystrčil, dostane medaili za parlamentní diplomacii.

Je to hloupost, reaguje Vystrčil na kritiku

Rozhodnutí přesedy českého Senátu jet na Tchaj-wan se ještě před začátkem cesty setkalo s kritikou. Proti oficiální návštěvě českého ústavního činitele na Tchaj-wanu protestovala Čína, ta tuto zemi pokládá za svou vzbouřeneckou provincii.

Vystrčilovu cestu v sobotu okomentoval například list Global Times, za nímž stojí čínská komunistická vláda. Ten napsal, že „cestu přesedy českého Senátu iniciovaly Spojené státy, cesta sama jen uškodí zájmům České republiky a ublíží jejím vztahům s Čínou“. „Považuji to za hloupost,“ reagoval Vystrčil. 

Proti jeho cestě se stavěli i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. „Ta cesta není v souladu s českou zahraniční politikou, stejný názor má ministerstvo zahraničních věcí, pan premiér, pan prezident,“ vyjádřil se i ministr vnitra Jan Hamáček.  „Nicméně Senát je suverén a může se rozhodnout, jak chce, a může jezdit, kam chce. Přeji panu předsedovi šťastnou cestu, a pokud z toho budou nějaké dopady, tak se s tím jako vláda budeme muset popasovat,“ dodal.

Podle čínské ambasády je Vystrčil lhostejný vůči vzájemným vztahům

Mluvčí čínského velvyslanectví v Česku v prohlášení Vystrčilovu cestu v sobotu večer odsoudil. Čínská strana s ní podle něj výrazně nesouhlasí.

„Čína vždy oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci, ignoruje názor široké veřejnosti České republiky a ve vlastním politickém zájmu stejně trval na návštěvě Tchaj-wanu, čímž se dopustil vážného vměšování do vnitřních záležitostí Číny, vážně porušil národní suverenitu a územní celistvost a vážně porušil základní principy mezinárodních vztahů a politické závazky bilaterálních vztahů,“ poznamenal mluvčí v  prohlášení.

Zpátky za týden

Delegaci do Tchaj-peje přepraví tchajwanský letoun, protože stroje české vládní letky by potřebovaly mezipřistání. To by cestu kvůli pandemii koronaviru značně zkomplikovalo. Na Tchaj-wanu by měl přistát v neděli odpoledne, zpět se vydá v pátek. Návrat do Prahy je naplánován na sobotu. 

Členové delegace v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem před odletem na Tchaj-wan
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK