Poslouchat Čínu na věky? Pokud se vzepřít, tak co nejdřív, řekl Vystrčil před odletem na Tchaj-wan

Události, komentáře: Miloš Vystrčil před cestou na Tchaj-wan (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) odlétá v sobotu na Tchaj-wan, kde chce navázat politickou a vědecko-technickou spolupráci. Cesta dlouhou dobu rozdmýchávala bouřlivé diskuse na české politické scéně. Ohradil se proti ní i Peking, který pokládá Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii. Pohrozil proto odvetou proti českým podnikům působícím v Číně. Vystrčil však v Událostech, komentářích zdůraznil, že Česko by mělo dát co nejdřív najevo, že je nezávislým a suverénním státem.

Kvůli možným hospodářským dopadům odmítá misi předsedy Senátu prezident Miloš Zeman, proti se vyjádřil také předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Vystrčilovo rozhodnutí respektuje a cesta je jeho věcí.

Předseda Senátu debatu na téma možného „trestu“ ze strany Pekingu odmítá. „Jaká je naše politika? Poslouchat pořád dokola Čínu? Nebo nikoliv? Pokud se někdy chceme vzepřít a říct, že jsme nezávislým státem, měli bychom to udělat co nejdříve. A ne čekat, až budeme na Číně ještě více závislí a ona bude držet v rukách ještě více provazů a řetězů, než drží dneska,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

Tchaj-wan je podle něj demokratickou zemí. „A pokud ostatní demokratické země chtějí, aby demokracie na světě sílila, je logické, že s tou demokratickou zemí spolupracujeme. Je to také o našem charakteru a nezávislosti,“ dodal Vystrčil krátce před svým odletem do Tchaj-peje.

Připomněl, že Česká republika, stejně jako Evropská unie, souhlasí s politikou jedné Číny a jeho cesta na Tchaj-wan proti tomuto principu nijak nevystupuje. „Neporušujeme cestou politiku jedné Číny. To je mýtus, který tady někdo pořád dokola opakuje. Nejsme zemí, která je povinna vnímat a akceptovat to, jak politiku jedné Číny vnímá Čínská lidová republika,“ prohlásil.

Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Česko nemusí být jen montovna, věří Vystrčil

Státní delegaci bude doprovázet asi čtyřicet podnikatelů a zástupců akademické sféry. Podle Vystrčila má tchajwanská strana zájem o české vědce a jejich kreativitu, Češi by zase mohli těžit z tamní technologické vyspělosti.

„To nejlepší, co můžeme udělat, že spojíme naše vědce s technologií, která je na Tchaj-wanu, a konečně začneme vyrábět výrobky s vysokou přidanou hodnotou a trošku se oddálíme od montování,“ věří šéf Senátu s tím, že v případě úspěšné spolupráce by se Česko mohlo stát vývozcem kvalitních výrobků do celé Evropy.

Vystrčil se na Tchaj-wanu setká s nejvyššími představiteli země, bude jednat také se čtyřmi tchajwanskými ministry. Většinu času bude pobývat v hlavním městě Tchaj-peji, v plánu má i návštěvu dalších tchajwanských měst. Během cesty dostane ocenění za parlamentní diplomacii. Oceněn bude i jeho předchůdce ve funkci Jaroslav Kubera (ODS), který před svým náhlým lednovým úmrtím misi plánoval.