Předseda Senátu Vystrčil chce od kancléře Mynáře informace o Zemanově stavu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) požádá hradního kancléře Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Předsedu horní komory tím v úterý pověřil její organizační výbor. Senátoři se obávají, že Zeman nyní není schopen vykonávat svůj úřad.

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat jeho úřad. Rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“ uvedl Vystrčil.

Hrad se chce vyjádřit k sestavování vlády

Pražský hrad se chce ve středu vyjádřit k dalšímu postupu prezidenta ohledně sestavování vlády. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) prezidenta podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář. Uvedl také, že Zeman „sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi“. 

Zeman byl v neděli po poledni převezen do ÚVN na pracoviště intenzivní medicíny. Podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke v pondělí řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný.

I přes svoji hospitalizaci ale prezident Zeman v úterý zvládl jmenovat předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku. Sedmileté funkční období mu začne ve středu. Sdělil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že vyslovil souhlas, aby Mynář předal jmenovací dekret novému předsedovi Krajského soudu. Jmenování musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). S odvoláním na Ovčáčka uvedl server Aktuálně.cz, že prezident jmenovací dekret podepsal ještě před svou hospitalizací. 

Mluvčí prezidenta v pátek uvedl, že prezident je nemocen dva týdny. Na doporučení Zavorala proto Zeman v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v televizní debatě. V neděli po převozu Zemana do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci.

Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Rekondiční pobyty

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Před dvěma lety ÚVN zveřejnila se Zemanovým souhlasem po pobytu v nemocnici třístránkovou lékařskou zprávu, kde uvedla, že je prezident léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména dolních končetin. Lékaři také v roce 2019 uvedli, že za poslední dva roky zhubl dvacet kilogramů, je kuřák a pravidelně užívá alkohol. Byla zjištěna dehydratace a malnutrice, tedy podvýživa.

Záležitost může řešit senátní komise pro Ústavu, říká Růžička

„Všichni velice dobře víme, že Hrad mlží o zdravotním stavu prezidenta republiky. Už od září podává velmi nepřehledné informace. Teď, když se prezidentův stav zhoršil, získávají lidé kolem hlavy státu čas, a chovají se celkem svévolně. Nemyslím si, že nám na žádost odpoví, ale uvidíme,“ říká o komunikaci s Hradem místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Růžička se obává, že i přes apel senátorů kancléř Mynář neposkytne informace o stavu prezidenta. Pokud se tak nestane, svolá dle Růžičky předseda komise pro Ústavu na 19. října jednání.

„Ta se situací bude zabývat, to je věc, která jim náleží. Můžou iniciovat i některé další kroky. Pokud se do té doby nedozvíme nějaké informace, je možné, že se komise rozhodne třeba pro to, aby se sešel Senát a tu situaci řešil,“ říká.

Podle Růžičky se musí rychle jednat s ohledem na to, že prezident musí v současném povolebním období konat. „Situace v naší zemi je v posledních měsících skutečně nepřijatelná. Je nutné, aby začala sněmovna a vláda pracovat.“

Události, komentáře: Senát žádá Hrad o informace o prezidentovi (zdroj: ČT24)