Prezident je ve stabilizovaném stavu, uvedla nemocnice. Senátní komise probere možné scénáře vývoje

Události: Nemocnice potvrdila, že je zdravotní stav prezidenta Zemana stabilizovaný (zdroj: ČT24)

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde senátní ústavní komise. Jednání svolal její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke v pondělí uvedla, že zdravotní stav hlavy státu je stabilizovaný. Bližší informace nesdělila. Zemana do zařízení převezli v neděli po poledni. Podle jeho ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Mluvčí upřesnila, že je prezident na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny.

„Svolal jsem ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří mimo jiné i článek 66 ústavy – prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu,“ napsal Hraba. Podle něj je třeba odvrátit hrozbu, že bude chod ústavních institucí paralyzován, pokud prezident kvůli zdraví nebude schopen zastávat svůj úřad. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by aktivaci článku považoval za předčasnou a necitlivou. Nikdo podle něj neřekl, že se nebude povolební situace řešit standardními nástroji.

Zeman byl do ÚVN převezen v neděli krátce po 13:00. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas. Řekl, že lékaři přesně znají diagnózu, a jsou proto schopni přesně zacílit léčbu tak, jak má vypadat.

„Pan prezident Miloš Zeman je hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) a ÚVN, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči,“ upřesnila v pondělí mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Dodala, že léčebný plán stanovuje „lékařské konzilium ÚVN složené ze specialistů na dílčí zdravotní problémy pacienta“.

Na klinice známé pod zkratkou KARIM je oddělení s nejvyšším stupněm intenzivní péče u pacientů s poruchami životně důležitých funkcí, ale i část pro následnou péči o pacienty, kteří potřebují dlouhodobé intenzivní ošetřování. Budovu hlídají policisté, kolem pavilonu zakazují průchod.

Zeman v ÚVN v září strávil osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává.

Prezident skončil v nemocnici krátce po volbách

Znovu byl Miloš Zeman převezen do nemocnice na začátku povolebního vyjednávání o sestavení nové vlády. Ovčáček v neděli řekl, že převoz prezidenta do nemocnice neohrožuje povolební a ústavní situaci. Uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

Koalice SPOLU a PirátiSTAN, které budou mít v nové sněmovně většinu, hlavu státu v sobotu vyzvaly, aby pověřila předsedu ODS a premiérského kandidáta SPOLU Petra Fialu jednáním o vládě. To se vzhledem k dalším událostem nestalo. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezident ale nepověřil Andreje Babiše (ANO) jednáním o sestavení vlády. „Ano, toto mohu potvrdit. O tom bychom informovali standardní cestou,“ napsal Ovčáček serveru Lidovky.cz. 

Fiala oznámil, že s žádostí o schůzku s prezidentem počká, až budou zprávy, že se zdravotní stav Zemana zlepšil. Ujistil však, že setkání považuje za důležité pro všechny další kroky.

V aktuální povolební situaci zatím nejsou žádné formální kroky prezidenta nezbytně nutné. Do třiceti dnů od voleb se musí sejít nová sněmovna. Standardně ji má svolat právě hlava státu. Pokud by tak neučinila, poslanci se stejně poslední den lhůty sejdou. Poté ovšem přichází krok vyhrazený prezidentovi – přijetí demise vlády a zároveň pověření, aby vykonávala funkci až do chvíle, kdy ji nahradí nový kabinet. Jeho předsedu i ministry opět jmenuje prezident.

Pokud parlament prohlásí, že hlava státu není schopna vykonávat funkci, může přijmout demisi i jmenovat novou vládu předseda sněmovny. „Musí jít skutečně o závažné důvody,“ upozornil profesor ústavního práva z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Václav Pavlíček.

V pátek Ovčáček uvedl, že prezident je nemocen dva týdny. Na doporučení Zavorala v pátek volil přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v debatě CNN Prima News. V neděli před odvozem do nemocnice jednal s premiérem Babišem. Sejít se s ním měl také ve středu, a to kvůli diskusi o povolební situaci. Setkání se ale podle vyjádření premiéra pro server iDNES.cz neuskuteční. Informaci potvrdil také Ovčáček.