Prezidenta znovu hospitalizovali ve vojenské nemocnici. Jeho stav je prý stabilizovaný

Události: Hospitalizace prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Ústřední vojenská nemocnice hospitalizovala v neděli po poledni prezidenta Miloše Zemana. Sanitka doprovázená vozidly ochranné služby ho odvezla z lánského zámku. Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral řekl, že prezidentovu hospitalizaci sám doporučil, vyskytly se podle něj komplikace související s jeho chronickým onemocněním. Podrobnosti nesdělil s tím, že nemá Zemanův souhlas se zveřejněním diagnózy. Podle zdrojů MF DNES se prezidentův stav podařilo stabilizovat, hospitalizace se prý může protáhnout až na tři týdny. Podle hradního mluvčího povolební vyjednávání a ústavní situaci nijak neohrožuje.

„Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. To znamená, my přesně známe diagnózu, jsme schopni zacílit léčbu přesně tak, jak má vypadat,“ uvedl Zavoral v neděli odpoledne.

Dodal, že je Miloš Zeman na pracovišti intenzivní medicíny v péči odborníků. Další podrobnosti však nesdělil. „Nemám souhlas pana prezidenta sdělit jeho diagnózu, s čím se léčí,“ zdůvodnil Zavoral.

Specializací Zavorala je gastroenterologie. Zabývá se tak nemocemi žaludku, střev, jater a dalších částí trávicího systému. Oficiální informace z Ústřední vojenské nemocnice uvádějí, že prezident dostává péči na pracovišti intenzivní medicíny. Může jít tedy o dva typy oddělení - JIP a ARO. Velké nemocnice mají takových pracovišť zpravidla víc, a to podle typu diagnóz.

Na jednotkách intenzivní péče se zdravotníci starají o pacienty, u kterých hrozí selhání životně důležitých funkcí a je nutné jejich sledování. Standardně bývají pacienti napojení na EKG, které monitoruje činnost srdce. Sleduje se dechová frekvence a oběh.

Na ARO zdravotníci přijímají pacienty, kterým selhaly životní fuknce a je nutné je podporovat nebo nahrazovat. Výbava tam zahrnuje přístroje na mimotělní oběh, umělou plicní ventilaci anebo dialýzu.

Tiskový brífink k hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24/ČTK)

Do nemocnice odvezla prezidenta sanitka z Lán

Prezidenta odvezla sanitka označená jako „mobilní jednotka intenzivní péče ÚVN“ po dvanácté hodině. Krátce předtím opustil Lány premiér Andrej Babiš (ANO), který přijel na jedenáctou na schůzku s hlavou státu. Premiér neposkytl žádné vyjádření.

Prezidenta převážejí z Lán do nemocnice (zdroj: ČT24)

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident s hospitalizací souhlasil na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře, čili ředitele Zavorala. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke sdělila, že je hospitalizace plánovaná.

Sanitka přijela do nemocnice po půl jedné, na akutním příjmu ji zakryly přenosné zástěny. Na místě byl v tu chvíli hradní kancléř Vratislav Mynář, prezidentova manželka Ivana a dcera Kateřina. Miloš Zeman měl během přesunu zavřené oči a jeden z ošetřovatelů mu přidržoval hlavu.

Ovčáček později uvedl, že o průběhu a délce léčby rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost. „Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,“ napsal.

„Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,“ dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání.

Zároveň uvedl, že Zemanově rodině a jeho nejbližším spolupracovníkům „od počátku leží na srdci zdraví pana prezidenta“. „Nikoliv politika. Je zároveň nutno zdůraznit, že současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,“ poznamenal mluvčí. 

Zeman je podle mluvčího dva týdny nemocný. Vystrčil Hrad kritizuje, chybějí mu informace

V pátek v Rádiu Z Ovčáček řekl, že je Miloš Zeman již dva týdny nemocný a musí měnit svůj program. Mluvčí ÚVN sdělila, že je prezident léčen ambulantně a součástí léčby jsou pravidelné lékařské kontroly.

V neděli měl prezident také poskytnout rozhovor CNN Prima News, který však před víkendem zrušil. Oproti původním plánům také Zeman nepřišel do volební místnosti a hlas do sněmovních voleb odevzdal do přenosné schránky na lánském zámku.

Miloš Zeman byl naposledy hospitalizován v září, Ústřední vojenská nemocnice ho přijala 14. září a propustila o osm dní později. Přesunul se do Lán, kde se také setkal s některými politiky. Deník N a Český rozhlas - Radiožurnál s odvoláním na sedm důvěryhodných zdrojů uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše v důsledku problémů s játry.

Hrad po zářijové hospitalizaci oznámil, že hlava státu v nemocnici podstoupila několik vyšetření a infuze s tím, že trpěla dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle sdělení Hradu přetrvává. Deník N s odvoláním na své zdroje napsal, že již 5. října doporučil Miroslav Zavoral prezidentovi, aby se do nemocnice vrátil.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který je z titulu své funkce druhým nejvyšším ústavním činitelem po prezidentovi, Zemanovi popřál, aby se co nejdříve uzdravil. Je však nespokojen s tím, jaké informace má veřejnost o zdravotním stavu hlavy státu.

„To není věc ředitele Ústřední vojenské nemocnice. Je to věc Kanceláře prezidenta republiky, která si myslím, že by mohla citlivě a důstojně vůči panu prezidentovi – jako osobě i jako insituci – informovat,“ podotkl. Zdůraznil, že by stačily základní informace, ze kterých by bylo jasné, „zda je pan prezident schopen základní ústavní funkce“. 

Vystrčil již na počátku října hovořil o eventualitě, že by se mohl Senát oficiální cestou dotázat na zdraví prezidenta. „V okamžiku, kdy by se ukázalo, že pořád nevíme, jak to je, a bylo by to celé zahalené nějakou mlhou, tak jedna z variant, která je ve hře, je, že máme možnost se takto oficiálně dotázat,“ poznamenal.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) sdělil, že prezidentovi přeje brzký návrat z nemocnice a hodně sil. „Dnes (v neděli, pozn. red) jsem byl o jeho aktuálním zdravotním stavu informován kancléřem panem Mynářem. Nepřísluší mi sdělovat podrobnosti k jeho nemoci a léčení. Co se týče budoucího povolebního scénáře, ukáží následující dny,“ napsal v SMS pro ČT.

Prezidentova úloha po volbách

Prezident hraje v povolební situaci důležitou roli. Podle zvyklosti by měl některého ze stranických lídrů pověřit sestavením vlády a po ustavení sněmovny jmenovat premiéra. Hrad zatím zveřejnil pouze gratulaci vítězům voleb. Jak bude prezident postupovat a kdy by mohl jednotlivé kroky učinit, není jasné. Server Lidovky cituje prezidentova mluvčího, že v neděli Andrej Babiš pověření k jednání o nové vládě nedostal.

Mimořádné vysílání: Prezident byl hospitalizován v ÚVN (zdroj: ČT24)

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha ale zatím hospitalizace výkon jeho pravomocí nijak nenarušuje. Připomněl, že hlava státu nemá povinnost vstupovat do jednání politických stran a na kroky, které by učinit měl, je ještě čas. Nová sněmovna se musí sejít do třiceti dnů od voleb a až po její ustavující schůzi podává stará vláda demisi.

Dodal, že ústava v článku 66 pamatuje na situaci, kdy by prezident nebyl schopen vykonávat funkci – potom by obě parlamentní komory mohly rozhodnout o přenesení jeho pravomocí částečně na předsedu vlády, částečně na předsedu Poslanecké sněmovny.

Ústava předpokládá, že k takovému rozhodnutí musí mít zákonodárci závažný důvod, podle Gerlocha jde zejména o závažný zdravotní stav. Zdůraznil však, že zdaleka ne každý zdravotní problém je dostatečným argumentem pro aktivaci článku 66. „Sama informace o zdravotním stavu ještě neříká, jestli je způsobilý nebo není způsobilý vykonávat úřad. Prezident Václav Havel byl hospitalizován, byl i operován a neuvažovalo se o tom, že by se použil článek 66,“ uvedl ústavní právník. Dodal, že rozhodnutí sněmovny a Senátu může prezident napadnout u Ústavního soudu.