Prezident Zeman odjel z nemocnice, v Lánech se setkal s politiky

Události: Prezident Zeman po osmi nocích opustil nemocnici (zdroj: ČT24)

Prezidenta Miloše Zemana propustili z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, ve které strávil osm nocí. Za doprovodu pracovníků Pražského hradu z ní odjel kolem 10:45. Lékaři ho v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, život ohrožující problémy podle prezidentova mluvčího nenalezli. Odpoledne se setkal s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), předsedou ODS Petrem Fialou a šéfem SPD Tomiem Okamurou.

V nemocnici zjistili, že prezident trpí mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Pražský hrad označuje více než týdenní pobyt v nemocnici za rekondiční. „Cítím se dobře,“ sdělil Zeman. Pobyt se mu dle jeho slov prodloužil právě kvůli infuzi. „Kvůli tomu, aby do mě napumpovali draslík. Takže jsem draslíkový muž,“ řekl.

Do střešovické nemocnice nastoupil v úterý 14. září, podle Pražského hradu na plánovaný pobyt. K hospitalizaci se ale zástupci Kanceláře prezidenta republiky vyjádřili až po dvou dnech. Mluvčí Hradu na webu uvedl, že lékaři neobjevili žádné potíže, které by hlavu státu ohrožovaly na životě.

Ve středu odpoledne se Zeman prostřednictvím tiskové zprávy svého mluvčího ohradil proti kritice, jak Hrad informoval o jeho hospitalizaci. Podle prezidenta je k vydání zprávy o zdravotním stavu potřeba řada vyšetření trvajících několik dní – mluvčí proto výsledky vyšetření nemohl publikovat dříve. Zeman zároveň poděkoval pracovníkům nemocnice za vynikající péči. 

U prezidenta zjistili dehydrataci a mírné vyčerpání. Zeman absolvoval krevní odběry nebo vyšetření na CT a sonografii. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Odpolední jednání s politiky

Z nemocnice odjel Zeman do Lán, kde ho čekal pracovní program. Po poledni se setkal s ministryní financí. Ta po jednání uvedla, že se bavili o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Navýšení platů státních zaměstnanců o inflaci je v rámci rozpočtu na příští rok podle prezidenta Zemana maximum možného, uvedla Schillerová.

„Nejvíc času jsme strávili diskuzí o daňových výjimkách a obnovitelných zdrojích. Oceňuje, že jsem během svého mandátu prosadila zrušení daňových výjimek,“ reprodukovala prezidentova slova ministryně. O tom, že by Zeman rozpočet vetoval, podle ministryně financí nebyla řeč.

Ministryně financí Alena Schillerová po jednání s prezidentem (22. září 2021) (zdroj: ČT24)

Po Schillerové prezident v Lánech uvítal předsedu ODS Fialu. Toho doprovázel jeho kolega poslanec Pavel Blažek (ODS).

„Bavili jsme se o rozpočtu, speciálně o výdajích na obranu. Pan prezident zastává názor, že odchodem z Afghánistánu se situace změnila a že není potřeba směřovat k závazku dvouprocentních výdajů na obranu. My jsme zastávali názor, že tomu tak není,“ popsal po jednání s prezidentem předseda ODS.

Celkovou strukturu rozpočtu spolu podle Fialy neřešili. „Můj názor na rozpočet je velmi kritický, určitě ho nebudeme v této podobě podporovat. Nechci se pouštět do interpretací toho, co pan prezident udělá, ale dojem, že by za každou cenu rozpočet vetoval, jsem z této návštěvy neměl,“ doplnil Fiala.

Brífink předsedy ODS Petra Fialy a jeho stranického kolegy Pavla Blažka po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Jednání s politiky Zeman završil schůzkou s předsedou SPD Okamurou. Ten označil diskuzi s prezidentem o současné politické situaci za věcnou. Podle Okamury hovořili například o situaci v Afghánistánu. Shodli se prý na tom, že ve věci selhala Severoatlantická aliance. „Přesně se potvrzují naše otázky – zda má vůbec tento svazek budoucnost, pakliže tímto způsobem přistupuje ke své činnosti,“ řekl šéf SPD. 

Dalším z témat setkání byl podle místopředsedy sněmovny Zemanův zdravotní stav. „Pan prezident je v dobré kondici,“ okomentoval. „Hovořili jsme o tom, že bude připraven na povolební vyjednávání,“ dodal. O státním rozpočtu se prý naopak nebavili vůbec.

Tomio Okamura (SPD) po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)