Vyšetření prezidenta Zemana nezjistila problémy, které by ho ohrožovaly na životě, uvedl Hrad

Události: Prezident Zeman se podrobil vyšetření v nemocnici (zdroj: ČT24)

Vyšetření prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici nezjistila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Trpí dehydratací a mírným vyčerpáním, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček na webu Pražského hradu. Následně řekl, že prezident nemocnici opustí v řádu dnů.

Miloš Zeman do nemocnice nastoupil v úterý, média od té doby spekulovala o jeho zdravotním stavu, protože Pražský hrad hospitalizaci nekomentoval. „Lékaři provedli zevrubné zdravotní vyšetření prezidenta republiky: CT, sonografii a krevní odběry,“ napsal ve čtvrtek mluvčí. Dodal, že lékaři nezjistili nadlimitní hodnoty u cukrovky. Přetrvává podle něj neuropatie dolních končetin.

Později řekl, že ukončení nemocničního pobytu je naplánováno v řádu dnů. „Nyní se dokončí rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, zahrnující infuze. V příštím týdnu plánuje prezident republiky normální pracovní program,“ sdělil Ovčáček.

Ve středu má hlava státu naplánované schůzky s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), předsedou ODS Petrem Fialou a šéfem SPD Tomiem Okamurou. Ve čtvrtek pak na pravidelném setkání přijme místopředsedu vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

V nemocnici ve čtvrtek Zemana navštívil kancléř Vratislav Mynář. „Pan prezident se cítí naprosto v pohodě,“ řekl. Hlavě státu podle něj lékaři naordinovali infuze, všechna vyšetření už má hotová. Těší se, že po absolvování léčby odjede zpět na zámek do Lán, dodal. Prezidenta podle něj ještě ve čtvrtek navštíví premiér Andrej Babiš (ANO).

Pražský hrad čelil kritice, že o Zemanově hospitalizaci neinformoval. „Nechtěli jsme zprávu vydávat před tím, než se provedla kompletní vyšetření a všechny věci, které k tomu patří. Proto jsme se na nějakou chvíli odmlčeli,“ zdůvodnil kancléř.

Před polednem za Zemanem do nemocnice přišel premiér Babiš. Po návštěvě řekl, že chtěl prezidenta vidět, protože se v médiích objevovaly různé „informace a dezinformace“. „Pan prezident byl hospitalizován podle plánu. Hrad se k tomu nevyjadřoval až do doby, než byla (dokončena) vyšetření, a ta jsou v pořádku. Takže pan prezident je v pořádku a příští týden se vrátí normálně do práce,“ poznamenal.

Ve vojenské nemocnici byl Zeman v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve tam zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch. Letos byl v nemocnici očkován proti koronaviru, vakcinaci spojil s preventivní prohlídkou. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Do Ústřední vojenské nemocnice se v úterý dostavil i bývalý prezident Václav Klaus, který v ní byl o víkendu hospitalizován kvůli problémům s tlakem. Propuštěn by mohl být podle středečního vyjádření jeho mluvčího Petra Macinky koncem týdne, a víkend by tak už mohl strávit doma. Podle předsedy vlády, který Klause ve čtvrtek navštívil, se zdá být bývalý prezident v dobrém stavu.