Pětikoalice začíná připravovat vládu, s žádostí o schůzku se Zemanem Fiala počká

Události: Přípravy na povolební vyjednávání (zdroj: ČT24)

Začíná první týden povolebních vyjednávání. Už v úterý by se měly scházet nové poslanecké kluby a taky vedení jednotlivých stran. Jejich základní obrysy jsou zřejmé, na vzájemných rozhovorech se již v sobotu po sečtení hlasů dohodly koalice SPOLU, která volby vyhrála, a PirátiSTAN, která skončila třetí. U moci by ale chtělo setrvat i nynější vládní hnutí ANO, které chce jednat zejména s ODS. Ta kandidovala jako člen volební koalice SPOLU. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana počká s žádostí o schůzku s ním. Chtěl by pověření jednáním o sestavení nového kabinetu. V takové pověření doufal i přededa ANO Andrej Babiš, který se měl se Zemanem sejít ve středu, tato schůzka ale nebude.

Volby poněkud zredukovaly Poslaneckou sněmovnu – místo dosavadních devíti klubů v nich bude nanejvýš sedm, ovšem pět ze stran zastoupených v nové sněmovně kandidovalo ve dvou koalicích a zatím se chystají vyjednávat v takovém uspořádání, v jakém se do ní dostaly.

Podle sobotního memoranda počítají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN s tím, že budou vyjednávat jen navzájem, tedy že se nespojí s ANO, případně SPD. „Je tady obrovitánská hodnotová změna a nemůžeme zklamat lidi. Nestane se to, my se dohodneme,“ zdůraznil předseda STAN Vít Rakušan. Dohodnou-li se, budou mít ve sněmovně potřebnou sílu, celkem 108 poslanců. 

Ačkoli političtí lídři oficiálně zatím nechtějí hovořit o personáliích – jak řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu předseda ODS a premiérský kandidát SPOLU Petr Fiala, mají být až posledním krokem – o obsazení některých ministerstev se již spekuluje. Případné sestavování vlády, respektive rozdělení resortů mezi jednotlivé strany, by mělo kopírovat sílu poslaneckých klubů. V případě koalice SPOLU by tak nejvíc připadlo na ODS a nejméně na TOP 09 - ta si ale chce říct o víc než dva posty.

„Jako TOP 09 budeme i nadále velmi důrazně chtít zejména rozpočtovou zodpovědnost. Stejně tak je pro nás klíčové se věnovat otázkám životního prostředí, vzdělávání a zdravotnictví,“ řekla k možnému směřování v nové vládě předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Web Lidovky.cz uvedl, že Piráti a STAN již o tom jednají a že Vít Rakušan označil za skvělou kandidátku na funkci ministryně práce poslankyni Pirátů Olgu Richterovou. Ta sdělila, že o budoucí podobě vlády „se jedná“.   

„Rozhodně si myslím, že ministerské posty pro Piráty ve vládě budou, stejně jako pro STAN. Je důležité, jakým způsobem se domluvíme s druhou koalicí,“ komentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Z politiků SPOLU spojily Lidové noviny s ministerskými počty místopředsedu Zbyňka Stanjuru (ODS), Janu Černochovou (ODS) a Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL). Server Neovlivní.cz mezi kandidáty zařadil Rakušana i předsedu Pirátů Ivana Bartoše, předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku i poslance Vlastimila Válka (TOP 09). Seznam Zprávy řadí mezi možné ministry Marka Bendu (ODS), Věslava Michalika (STAN), Marka Výborného (KDU-ČSL) nebo Petra Gazdíka (STAN).

Schůzku se Zemanem odložil Fiala i Babiš

K tomu, aby vláda skutečně vznikla, musí ovšem premiéra a následně i ministry jmenovat prezident. Miloš Zeman je však od neděle v nemocnici. Koalice SPOLU a PirátiSTAN hlavu státu v sobotu vyzvaly, aby pověřila předsedu ODS a premiérského kandidáta SPOLU Petra Fialu jednáním o vládě. To se vzhledem k dalším událostem nestalo, prezident nepověřil nikoho, ovšem také to není nezbytný ústavní krok.

Petr Fiala oznámil, že s žádostí o schůzku s prezidentem počká, až budou zprávy, že se zdravotní stav Miloše Zemana zlepšil. „Teď skutečně počkám, myslím si, že je to lidsky pochopitelné. Nevíme, jak vážný je zdravotní stav pana prezidenta. Když je na jednotce intenzivní péče, asi není možné se s ním scházet,“ řekl. Ujistil však, že setkání považuje za důležité pro všechny další kroky.

Se Zemanem se zatím nesejde ani předseda ANO Andrej Babiš. Ten se s ním krátce viděl v neděli v Lánech, vzápětí byl však prezident převezen do nemocnice. Na středu byla plánována další schůzka. Babiš však webu iDNES.cz sdělil, že se neuskuteční.

ANO plánuje jednání s ODS. Jurečka věří, že SPOLU vydrží

ANO, které ve volbách sice nevyhrálo co do počtu hlasů, ale díky volebnímu systému má o poslanecký mandát víc než SPOLU, ale doufá, že deklarovanou jednotu dvou koalic nabourá. Chtělo by sestavit vládu s ODS. Ta by měla v zádech 106 poslanců.

„Jako strana, která má nejvíce mandátů – dvojnásobně než má ODS – chceme jednat. Předpokládáme, jako strana, která má nejvíce hlasů, že bude aspoň elementární zájem o to, aby se jednalo,“ poznamenal místopředseda nynější vlády a jeden z nově zvolených poslanců ANO Karel Havlíček. Podle mluvčího ODS zatím žádná nabídka od ANO nepřišla.

Marian Jurečka je ovšem přesvědčen, že SPOLU vydrží. Připomněl, že volební spojenectví vydržela i po loňských krajských volbách a ANO ve většině regionů skončilo v opozici. „Máme naprosto jasno. Říkali jsme před volbami, že budeme postupovat společně jako celá koalice SPOLU i po volbách a že vůbec nebudeme jednat a diskutovat o variantě, že bychom šli po volbách do spolupráce s hnutím ANO. To platí, na tom se vůbec nic nemění,“ řekl.

Nově zvolený poslanec a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) zároveň odmítl argumenty, že by pětičlenná koalice neměla šanci účinně fungovat. Připomněl, že široká koalice je i v jeho městské části. „Jde to. Neříkám, že to není složité, ale jde to,“ ujistil. Myslí si, že budoucí koalice dokáže sestavit velmi konkrétní program.

  • ANO: 72
  • ODS: 34
  • STAN: 33
  • KDU-ČSL: 23
  • SPD: 20
  • TOP 09: 14
  • Piráti: 4

ANO si začíná připouštět, že by mohlo skončit v opozici. Jeho předseda Andrej Babiš v neděli prohlásil, že by – navzdory svým někdejším plánům – i v takovém případě ve sněmovně zůstal. „Pokud skončíme v opozici, tak tam budu,“ řekl ve svém internetovém pořadu.

ANO chce předsedu sněmovny, SPD rovnoměrné rozložení orgánů

Politici ale nebudou vyjednávat jen o vládě, nýbrž i o obsazení sněmovních orgánů. Koalice SPOLU a PirátiSTAN se tím chtějí zabývat v úterý. ANO má ambici mít předsedu dolní komory. Odkazuje na sílu svého poslaneckého klubu. „Vedení sněmovny by mělo korespondovat s výsledky voleb a počty jednotlivých poslanců,“ uvedl poslanec ANO Patrik Nacher.

Podle Fialy má ale hnutí ANO o tento post přijít. „Z hlediska ústavy a kroků, které vedou ke jmenování vlády, by bylo logické, aby předseda sněmovny byl reprezentant té vítězné koalice,“ řekl. 

SPD zase žádá o rovnoměrné rozdělení orgánů, tedy předsednických míst ve výborech nebo člena vedení sněmovny. „Myslím, že by bylo ideální, abychom se domluvili na poměrném zastoupení ve sněmovně, protože každý hlas občana má stejnou váhu,“ vyzval předseda SPD Tomio Okamura. Upřesnil, že jeho hnutí bude chtít post místopředsedy dolní komory a zájem bude mít o předsedání bezpečnostnímu, hospodářskému, rozpočtovému, zahraničnímu a brannému výboru, byť připustil, že na ně nejspíše nedosáhne. Spokojen by byl se dvěma výbory.

Marian Jurečka ujistil, že SPOLU bude se všemi sněmovními uskupeními jednat o rozložení sněmovních orgánů. „Budeme s hnutím ANO i s kolegy z SPD jednat o ustavení sněmovny. Tam je to na místě, tam dialog musí být. Ale o vládě fakt ne,“ uvedl.