TÉMA

Parlamentní volby 2021

Hnutí STAN vrátí finanční dary od právnických osob, které dostalo po volbách

Hnutí Starostové a nezávislí se rozhodlo vrátit finanční dary od právnických osob, které na účet přišly od parlamentních voleb až dosud. Podle předsedy Víta Rakušana se jedná o 3,42 milionu korun. Některé z těchto darů se staly předmětem kritiky poté, co se v médiích objevily informace o nejasné vlastnické struktuře darujících subjektů a o údajném trestním stíhání jednoho z lidí spojených s jedním z nich.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 17:59|

ANO „loupilo“ voliče možným partnerům, levice propadla u nízkopříjmových, říká analýza PAQ

Tradiční levicové strany ČSSD a KSČM neuspěly v letošních sněmovních volbách ani u nízkopříjmových voličů, hlasovalo pro ně dohromady jen 10 procent z nich. Svým potenciálním partnerům, k nimž sociální demokraté i komunisté patřili, přetáhlo voliče především ANO, vyplývá z analýzy voleb agentury PAQ Research. Konečné výsledky srovnala i s průzkumy z loňského podzimu a letošního jara.
1. 11. 2021|

Lidé podali 210 stížností na sněmovní volby, skoro třikrát víc než před čtyřmi lety

Nejvyšší správní soud obdržel 210 stížností na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Je to o 133 víc než po minulých sněmovních volbách. Informoval o tom soud na svých webových stránkách.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 16:42|

Rozpočet na příští rok předloží nové sněmovně ještě Babišova vláda. Ta vznikající ho plánuje seškrtat

Do pěti dnů chtějí expertní týmy vznikající vládní koalice uzavřít debaty o programu. Do tří týdnů pak plánují zástupci ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů uzavřít koaliční smlouvu. Státní rozpočet na příští rok ale předloží nové sněmovně ještě končící Babišova vláda před předáním moci a vznikající kabinet tak plánuje návrh předělat. ODS, která pravděpodobně obsadí post ministra financí, chce schodek z 376,6 miliardy snížit na 250 miliard.
16. 10. 2021|

Bartoš na místní rozvoj, Kupka by mohl řídit dopravu. Množí se spekulace o obsazení ministerstev

Média přinašejí první informace o možném obsazení ministerstev v nově se formující vládě  koalic SPOLU a PirátiSTAN po volbách. Podle médií by například ministerstvo dopravy mohlo připadnout ODS a řídil by ho její místopředseda Martin Kupka. Piráti by pak měli dvě ministerstva a jejich předseda Ivan Bartoš by společně s resortem místního rozvoje zaštiťoval i digitalizaci. Lídr SPOLU Petr Fiala a pravděpodobný budoucí premiér bude hostem úterního Interview ČT24 v 18:28.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 12:34|

Zodpovědnost za ztrátu mandátů podle Bartoše přijímá vedení strany. Důsledky chce vyvodit na lednovém fóru

Vedení Pirátů přijalo zodpovědnost za výsledek voleb, v nichž strana ztratila většinu dosavadních mandátů ve prospěch hnutí STAN. S ním Piráti kandidovali společně ve volební koalici. Straníkům to na jejich internetovém fóru sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že o dalším postupu a podobě strany rozhodne lednové celostátní fórum. Výzvy, aby Bartoš hned odstoupil, nenašly ve straně podporu.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 20:27|

Pětikoalice začíná připravovat vládu, s žádostí o schůzku se Zemanem Fiala počká

Začíná první týden povolebních vyjednávání. Už v úterý by se měly scházet nové poslanecké kluby a taky vedení jednotlivých stran. Jejich základní obrysy jsou zřejmé, na vzájemných rozhovorech se již v sobotu po sečtení hlasů dohodly koalice SPOLU, která volby vyhrála, a PirátiSTAN, která skončila třetí. U moci by ale chtělo setrvat i nynější vládní hnutí ANO, které chce jednat zejména s ODS. Ta kandidovala jako člen volební koalice SPOLU. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana počká s žádostí o schůzku s ním. Chtěl by pověření jednáním o sestavení nového kabinetu. V takové pověření doufal i přededa ANO Andrej Babiš, který se měl se Zemanem sejít ve středu, tato schůzka ale nebude.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 20:14|

ANALÝZA: Voliči letos výrazně využili kroužkování, nad volbou přemýšleli

Ve sněmovních volbách voliči nemusí vybírat jen mezi kandidátkami jednotlivých politických stran. Mají možnost volit i mezi jednotlivými kandidáty, kteří usilují o zvolení do Poslanecké sněmovny. A v letošních volbách toho občané u volebních uren také značně využili.
11. 10. 2021|

Tři velké procesy ovlivní život každého občana v EU, řekla Jourová

Tři velké paralelní procesy změní život každého občana v Evropské unii. Jde o ekologickou a digitální proměnu a obnovu po koronavirové pandemii. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze to v pondělí řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Uvedla zároveň, že demokracie a vláda práva jsou v ohrožení, a je podle ní otázkou, zda jde o dočasnou záležitost, nebo něco většího, co bude vyžadovat silnější reakci.
11. 10. 2021|

Státní komise schválila výsledky voleb. Proběhly podle ní bez komplikací

Státní volební komise neshledala problémy ve sčítání výsledků víkendových sněmovních voleb a v úterý by je měla zveřejnit ve Sbírce zákonů. Od středy 13. října by měla plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné výsledky či hlasování napadnout u Nejvyššího správního soudu. S pondělím začíná zároveň týden povolebních vyjednávání.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:53|

ANALÝZA: SPOLU pomohly vysoké zisky v Praze, ANO uspělo v obcích s větším podílem starších obyvatel

Volby do Poslanecké sněmovny skončily a známe jejich výsledky. Jak moc a kde byly volební strany úspěšné? V jakých typech obcí získaly podporu? Koho volí starší voliči a koho ti s vysokoškolským vzděláním? Web ČT24 přináší analýzu volebních výsledků.
10. 10. 2021|

Pověřte jednáním o vládě Fialu, vyzvaly koalice Zemana

Koalice SPOLU těsně zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny a s koalicí Pirátů a Starostů podepsala memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Obě formace požádaly také prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Prezident již avizoval, že jako prvního přijme v neděli před polednem předsedu ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO ztratilo na SPOLU necelých sedm desetin procenta, ANO však díky volebnímu systému zřejmě získá o jeden mandát více. Volby také přinesly konec zastoupení ČSSD a KSČM v Poslanecké sněmovně. Předsedové obou stran Jan Hamáček a Vojtěch Filip ohlásili rezignaci. Sečteny jsou všechny okrsky.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 00:11|

Změna je tady, my jsme ji slíbili, my ji uděláme, řekl lídr SPOLU Fiala

Koalice SPOLU získala v letošních sněmovních volbách nejvíc hlasů. Lídr koalice Petr Fiala (ODS) sdělil, že obě demokratické koalice mají většinu, a tedy i šanci postavit většinovou vládu. „Toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,“ sdělil ve volebním štábu Fiala, kterého na pódium volebního štábu doprovodili Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). V sobotu večer SPOLU a koalice Pirátů se Starosty podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 23:52|

Skončil první den voleb. Poslance bude možné vybírat ještě v sobotu

Skončil první den voleb do Poslanecké sněmovny. Hlasování začalo ve 14 hodin a volební místnosti se na noc zavřely ve 22 hodin. V sobotu ještě bude možné přijít k volbám od 8 do 14 hodin. První den se ve většině okrsků pohybovala účast mezi 20 a 40 procenty, zájem je větší než při předchozích sněmovních volbách. Hlasovat mohou všichni občané České republiky, kterým bude nejpozději v sobotu 18 let.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 22:00|

Lidé s nařízenou karanténou volili z okének aut. Jejich hlasy zůstanou do soboty zapečetěné

Ve středu již hlasovali první lidé v letošních sněmovních volbách. I když jejich řádný termín bude až v pátek a sobotu, uprostřed pracovního týdne mohli do 17 hodin přijet autem na speciální drive-in volební místa lidé, kteří jsou v izolaci kvůli nákaze covidem-19, případně mají nařízenou karanténu kvůli podezření, že se mohli touto nemocí nakazit. V celé republice bylo 82 drive-in stanovišť. Auta na ně přijížděla většinou jen zřídka, v některých krajích dorazily jen desítky lidí. Lidé v karanténě budou moci volit i doma, kam za nimi přijde komise s přenosnou schránkou. Musí si ji však objednat na své radnici, a to nejpozději do čtvrtečních 20 hodin.
5. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 19:11|

V sauně nebo ve skanzenu, volit se bude i na neobvyklých místech

Většina volebních místností bude tradičně v budovách škol, na obecních úřadech nebo v kulturních sálech. Někteří voliči ale půjdou na kurióznější místa, třeba na zimní stadion, do hasičské zbrojnice, do skanzenu nebo sauny.
5. 10. 2021|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|

Vznik drive-in volebních stanovišť je jistý. V každém okrese bude nejméně jedno, nejvíce ve středních Čechách

Již je jisté, že poslance budou moci volit i lidé s nařízenou karanténou či izolací kvůli nákaze covidem-19 či podezřením na ni. Podmínkou pro to bylo, aby do 15. září setrval stav pandemické pohotovosti, a ten platí dál. Stejně jako při loňských senátních a krajských volbách budou moci lidé v karanténě přijet autem na speciální volební místa a hlasovat z okénka. Alternativou je i žádost o přenosnou volební schránku, s níž přijdou komisaři k voliči domů. Drive-in stanovišť by mělo být více než loni – osm desítek.
16. 9. 2021|

O voličský průkaz lze žádat do 6. října, umožní volit poslance kdekoli

Do Poslanecké sněmovny budou moci lidé volit i mimo svůj volební okrsek. Potřebují k tomu ale voličský průkaz. S ním mohou přijít hlasovat do kterékoli volební místnosti v Česku i na zastupitelský úřad ČR v zahraničí. Průkaz se ovšem vydává jen na požádání a požádat je letos nutné nejpozději do 6. října.
9. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 15:37|

Poslance je možné volit i ze zahraničí. Kdo se nezapsal na seznam, může ještě získat voličský průkaz

O složení nové Poslanecké sněmovny rozhodnou voliči 8. a 9. října. Hlasovat se bude v České republice, ale i v zahraničí na zastupitelských úřadech. Aby mohl volič hlasovat v zahraničí, musí být buď zapsán na zvláštním seznamu voličů – k čemuž již uplynula lhůta – nebo mít voličský průkaz.
9. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 12:11|

Za několik týdnů Češi zvolí nové poslance. Projděte si kandidáty a porovnejte programy všech uskupení

O hlasy voličů se bude o druhém říjnovém víkendu letos ucházet 22 stran, hnutí nebo volebních koalic. Předvolebním obdobím provedou voliče speciální pořady České televize – včetně čtrnácti tematických debat a závěrečné superdebaty volebních lídrů stran s nejvyšším potenciálem – a také webový speciál. Ten představuje postoje všech kandidujících uskupení k jednotlivým tématům a nabízí je přehledně na jednom místě.
8. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 08:35|

Sněmovní volby přehledně: Kdy hlasovat, kde a jak?

Po roce se v Česku opět otevřou volební místnosti. Tentokrát se – na rozdíl od loňských krajských voleb – bude hlasovat v celé republice a voliči přijdou vybrat své nové poslance. Ve dnech 8. a 9. října bude na výběr až z 22 politických stran, hnutí nebo volebních koalic. Hlasovat budou i voliči v zahraničí, kteří přijedou na zastupitelské úřady České republiky.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:20|

Sněmovní volby v číslech: Kandiduje přes pět tisíc lidí, zhruba třetinu míst na kandidátkách obsadily ženy

V letošních sněmovních volbách se bude o přízeň voličů ucházet více než pět tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o poslanecké mandáty. Analýza se zaměřuje na povolání kandidátů, jejich věk nebo na počet žen na kandidátních listinách stran a hnutí. Lidé si nové poslance a poslankyně budou vybírat už za měsíc.
8. 9. 2021|

Inspekce podle Maláčové odhalila chyby u tří čtvrtin firem. Hospodářská komora akci označila za předvolební kampaň

Zhruba ve třech čtvrtinách ze 123 kontrolovaných firem, na které se zaměřila inspekce práce při dvouměsíční akci Férová práce, došlo k porušení pravidel a zákoníku práce. Týkalo se odměňování, pracovní doby či pracovních smluv. Předběžné výsledky šetření zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický. Oba jsou v čele pražské kandidátky sociálních demokratů do sněmovních voleb. Podle Hospodářské komory tím zavlekli státní inspekci práce do předvolební kampaně a poškodili její věrohodnost. Závěry kontroly komora považuje za nedůvěryhodné.
8. 9. 2021|