Tři velké procesy ovlivní život každého občana v EU, řekla Jourová

Tři velké paralelní procesy změní život každého občana v Evropské unii. Jde o ekologickou a digitální proměnu a obnovu po koronavirové pandemii. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze to v pondělí řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Uvedla zároveň, že demokracie a vláda práva jsou v ohrožení, a je podle ní otázkou, zda jde o dočasnou záležitost, nebo něco většího, co bude vyžadovat silnější reakci.

Podle Jourové před několika lety bylo rozšířené přesvědčení, že demokracie potrvá věčně. Překvapením pak byly změny v některých státech, které vedly k oslabení vlády práva, demokracie či svobody médií, míní. „Udělali jsme mnoho chyb. Nevěnovali jsme pozornost tomu, co lidé dlouho signalizovali, že mnoho z nich cítí křivdy, nejistotu,“ řekla.

Demokracie je podle ní ohrožena, protože lidé jí přestali důvěřovat. „Máme tři velké paralelní procesy, které změní život každého občana v Evropské unii –⁠ zelenou tranzici, digitální tranzici a obnovu po covidu,“ řekla. Každá z těchto změn podle Jourové vyvolává ve společnosti nejistotu, bude proto potřeba lidem vše vysvětlovat a pomoci jim i třeba skrze evropské fondy.

Jourová se také krátce vrátila k výsledku sněmovních voleb v Česku, v nichž zvítězila opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před hnutím ANO a Piráty a STAN. Zmínila, že komunistická strana se do sněmovny nedostala a že extremistické strany, které se samy označují za patrioty, nezískaly víc než dřív, přestože kampaní podněcovaly v lidech strach a nenávist. Česku Jourová popřála, aby mělo sebevědomou reprezentaci, jež zachová prozápadní orientaci.

Jourová: Pokud nebudou pravidla respektovaná stejně v každé části Evropy, zkolabuje

Místopředsedkyně Evropské komise už dříve uvedla, že se v Polsku a Maďarsku zhoršuje situace kolem vlády práva a evropských hodnot. V pondělí zmínila nález polského ústavního soudu, podle něhož je polská ústava nadřazená předpisům Evropské unie. Pokud nebudou pravidla respektovaná stejně v každé části Evropy, začne kolabovat, míní Jourová.

Co se týče svobody projevu, i při případné regulaci digitálního prostoru musí být primární a nemůže existovat oficiální arbitr pravdy, dodala.