TÉMA

Sněmovní volby 2021

Zpráva BIS informuje o ruském agentovi, který měl vazby na české politiky i novináře

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě informuje o ruském agentovi s vazbami na české novináře a politiky. Využíval je podle kontrarozvědky k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení politiků nebo medializaci témat, která jsou v souladu se zájmy Ruska. Za zpravodajskou hrozbu označuje zpráva BIS i Čínu. V dokumentu se také uvádí, že dezinformace neměly velký dopad na loňské sněmovní volby.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 20:06|

Bartoš bude na lednovém fóru Pirátů obhajovat funkci předsedy. Postaví se mu Wagenknecht

Současný předseda Pirátů Ivan Bartoš bude na lednovém celostátním fóru obhajovat svou funkci v čele strany, informoval na stranickém diskusním fóru. Za své priority označil stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Výsledek říjnových voleb označil v příspěvku za neúspěch, ke kterému se staví čelem. Kandidaturu na předsedu už oznámil i senátor Lukáš Wagenknecht.
16. 12. 2021|

Složení Poslanecké sněmovny zůstane beze změn, rozhodl Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud odmítl či zamítl všechny zbývající volební stížnosti. Složení Poslanecké sněmovny, která se má sejít v pondělí, tak nedoznalo žádných změn. Informoval o tom předseda volebního senátu Tomáš Langášek.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:43|

Ustavující schůze nové sněmovny se blíží. Strany ještě musí dojednat rozdělení funkcí v dolní komoře

Na přípravu ustavující schůze nové sněmovny už zbývá jen asi týden. Začne v pondělí 8. listopadu ve dvě odpoledne. Navržený pořad obsahuje sedmnáct bodů. Vše ale zákonodárci během jediného dne nestihnou, a to s ohledem na lhůty dané jednacím řádem. Příští týden se ještě odehrají další schůze ohledně uspořádání dolní komory. Od uzavřených dohod se pak může odvíjet i průběh samotné schůze. K projednávání zákonů může sněmovna přistoupit až po svém ustavení.
30. 10. 2021|

Jedenáct ze čtrnácti členů kabinetu už ví, co budou po odchodu z funkcí dělat

Kabinet Andreje Babiše má před sebou zřejmě poslední měsíc svého vládnutí a jedenáct ze čtrnácti ministrů má už taky jasno, co budou po odchodu z funkcí dělat. Většina členů vlády za hnutí ANO přesídlí ze Strakovy akademie do sněmovny a budou poslanci. Třeba ministr školství Robert Plaga chce zůstat ve svém resortu jako náměstek. Většina poslanců z ČSSD naopak zatím neřekla, co bude po odchodu své strany z vlády i ze sněmovny dělat.
24. 10. 2021|

Na rozhodování o opatřeních nemáme data. Babiš s Vojtěchem na nás líčí past, míní Pekarová Adamová

Kvůli sílící epidemii covidu-19 vláda ve středu zpřísnila některá opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu vyzval vítěze voleb, aby se na tvorbě těch nových s kabinetem podíleli. Podle předsedkyně TOP 09 a kandidátky koalice SPOLU na předsedkyni sněmovny Markéty Pekarové Adamové jde o past premiéra a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Budoucí vláda se má podle ní v kontextu epidemie soustředit na zvýšení proočkovanosti. Opatření musí být efektivní, řekla v Interview ČT24.
21. 10. 2021|

Koalice SPOLU chce vést šest poslaneckých výborů. SPD trvá na postu ve vedení sněmovny

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) chce v nové sněmovně vést šest výborů. Stejný počet nabídne hnutí ANO, koalice Pirátů a STAN by řídila tři výbory a SPD dva. Opozici SPOLU navrhne vedení mandátového a imunitního výboru, prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Hnutí SPD ve středu oznámilo, že trvá na postu ve vedení sněmovny, hnutí ANO zase kritizovalo rozšíření vedení sněmovny na sedm členů.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 23:27|

Největší vliv na rozhodování lidí ve volbách měl vznik koalic. Končící poslanci opouštějí sněmovní kanceláře

Skoro 40 procent voličů se pro vybranou stranu nebo koalici rozhodlo měsíc před sněmovními volbami nebo i dříve. Vyplývá to z průzkumu firmy Median pro Český rozhlas. Každý sedmý si vybral subjekt týden před hlasováním, každý šestý těsně před volbami. Tři procenta respondentů se rozhodovala až ve volební místnosti.
16. 10. 2021|

SPOLU a PirátiSTAN chtějí do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl Fiala

Koalice SPOLU a PirátiSTAN chtějí o budoucí vládě jednat tak, aby mohly nejpozději do osmého listopadu podepsat koaliční smlouvu, řekl po první schůzce předseda ODS Petr Fiala. O osmém listopadu hovoří strany také jako o dni, kdy by se mohla sejít poprvé nová sněmovna. Personální otázky a rozdělení resortů lídři zatím neřešili, ustanovili ale dle Fialy vznik šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi. Lídr koalice SPOLU zároveň uvedl, že se plánuje setkat s prezidentem Zemanem. O setkání s prezidentem má zájem i premiér a šéf ANO Andrej Babiš, podle něhož ale jeho hnutí o vládě nevyjednává a připravuje se na opoziční roli.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 20:53|

Pětikoalice podle Schillerové nebude fungovat. Je to závazek vůči voličům, oponoval Skopeček

Koalice, které drží v nově zvolené dolní komoře většinu, chtějí rychlé ustavení sněmovny, demisi současné vlády a vznik té nové. Znovu proto vyzvaly premiéra Andreje Babiše (ANO), aby takovému scénáři nebránil. Podle předsedkyně poslaneckého klubu a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nemá pětikoalice šanci dobře fungovat. Řekla to v úterních Událostech, komentářích. Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček konflikty nevnímá. Nutnost spolupráce a kompromisu vnímá jako povinnost vůči voličům.
13. 10. 2021|

O vládě s ANO v žádném případě jednat nebudeme. Babiš ani s pověřením většinu nezíská, slíbil Fiala

Politické strany začaly jednat o podobě budoucí sněmovny, diskutuje se také o vzniku nové vlády. Podle sobotního memoranda počítají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN s tím, že budou vyjednávat výhradně společně. Jednání o vládě s ANO je nesmysl, řekl lídr vítězné koalice SPOLU a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala v Interview ČT24.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 20:31|

Bartoš na místní rozvoj, Kupka by mohl řídit dopravu. Množí se spekulace o obsazení ministerstev

Média přinašejí první informace o možném obsazení ministerstev v nově se formující vládě  koalic SPOLU a PirátiSTAN po volbách. Podle médií by například ministerstvo dopravy mohlo připadnout ODS a řídil by ho její místopředseda Martin Kupka. Piráti by pak měli dvě ministerstva a jejich předseda Ivan Bartoš by společně s resortem místního rozvoje zaštiťoval i digitalizaci. Lídr SPOLU Petr Fiala a pravděpodobný budoucí premiér bude hostem úterního Interview ČT24 v 18:28.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 12:34|

Tři velké procesy ovlivní život každého občana v EU, řekla Jourová

Tři velké paralelní procesy změní život každého občana v Evropské unii. Jde o ekologickou a digitální proměnu a obnovu po koronavirové pandemii. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze to v pondělí řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Uvedla zároveň, že demokracie a vláda práva jsou v ohrožení, a je podle ní otázkou, zda jde o dočasnou záležitost, nebo něco většího, co bude vyžadovat silnější reakci.
11. 10. 2021|

Státní komise schválila výsledky voleb. Proběhly podle ní bez komplikací

Státní volební komise neshledala problémy ve sčítání výsledků víkendových sněmovních voleb a v úterý by je měla zveřejnit ve Sbírce zákonů. Od středy 13. října by měla plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné výsledky či hlasování napadnout u Nejvyššího správního soudu. S pondělím začíná zároveň týden povolebních vyjednávání.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:53|

Matador Benda zasedne ve sněmovně pojedenácté. Je nejdéle sloužícím poslancem

Ani v nové sněmovně nebude chybět občanský demokrat Marek Benda. Zasedal už v porevoluční České národní radě, od té doby je s výjimkou dvou let poslancem nepřetržitě. Je tak nejdéle sloužícím členem dolní parlamentní komory. Za sebou má už deset volebních období.
11. 10. 2021|

Koalice trvají na svém nároku na šéfa sněmovny, ANO funkci ani nepožaduje

V Česku skončily volby do Poslanecké sněmovny. Vládu chce sestavovat hnutí ANO Andreje Babiše i koalice SPOLU vedená Petrem Fialou. O povolebním uspořádání Poslanecké sněmovny nebo i skládání vlády diskutovali zástupci sněmovních uskupení Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Karel Havlíček (za ANO), Vít Rakušan (STAN) a Tomio Okamura (SPD) ve speciálním vysílání Událostí komentářů.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 22:32|

Povolební Česko: Babiš se setkal se Zemanem v Lánech, odjel bez pověření

Den po volbách navštívil předseda ANO a úřadující premiér Andrej Babiš prezidenta Miloše Zemana na lánském zámku. Předem tvrdil, že se schůzka nemá týkat výsledku voleb, z Lán odjel bez komentáře poté, co Zemana odvezla sanitka do nemocnice. Podle hradního mluvčího prezident na jednání Babiše nepověřil vyjednáváním o vládě, píší Lidovky.cz. Ve volbách získala nejvíce hlasů koalice SPOLU, ale Babišovo ANO má díky volebnímu systému o jednoho poslance více. SPOLU však má s koalicí PirátiSTAN většinu ve sněmovně a oba bloky již vyzvaly prezidenta, aby vyjednáváním o sestavení vlády pověřil lídra SPOLU Petra Fialu.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 15:33|

INTERAKTIVNÍ MAPA: Jak volilo Česko?

Hlasy odevzdané ve sněmovních volbách jsou již sečtené a Česko zná vítěze a poražené ze sněmovních voleb. Jak se volilo v jednotlivých oblastech země a kde měly které strany největší podporu?
10. 10. 2021|

Je po volbách – a co bude dál? Do třiceti dní se sejde sněmovna, s vládou je na tahu prezident

Voliči rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny a v následujících dnech a týdnech Česko čeká nová dělba moci. Nejpozději do třiceti dní se sejde nová dolní komora, která také zvolí své orgány, prezident republiky pak vybere politika, kterého pověří jednáním o sestavení vlády. Většinu po volbách sice mají dosud opoziční koalice, první, kdo míří za Zemanem, je ale dosavadní premiér Andrej Babiš.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 04:34|

Nejvíc preferenčních hlasů dostal Rakušan, ve sněmovně vedle sebe zasednou i bratři Okamurové

Vítězem letošních sněmovních voleb v počtu preferenčních hlasů, a to jak v absolutních číslech, tak v procentech, se stal předseda STAN Vít Rakušan, který za koalici PirátiSTAN kandidoval ve Středočeském kraji, kde dřív působil jako starosta Kolína. Získal asi 60 tisíc hlasů.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 23:53|

Babiš: Jsme nejsilnější, další vývoj nechám na prezidentu Zemanovi

Hnutí ANO podruhé za sebou volby nevyhrálo, skončilo na počet hlasů těsně druhé, porazila ho koalice SPOLU. Volby byly podle předsedy ANO Andreje Babiše těsné. Další rozhodnutí nechá na prezidentu Miloši Zemanovi, koho pověří sestavováním vlády, jednat by se dle Babiše mělo začít ve středu. Na stejném místě bylo ANO i v roce 2013. Tehdy skončilo za vítěznou ČSSD.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 23:53|

V Pardubickém kraji vyhrála koalice SPOLU, druhé skončilo ANO

Volby do sněmovny v Pardubickém kraji vyhrála koalice SPOLU, která získala 28,52 procenta odevzdaných hlasů a čtyři poslance. Na druhém místě je hnutí ANO, to má 26,84 procenta a tři poslance. Zisk třetí koalice Pirátů a STAN činí 14,09 procenta hlasů, což znamená dva poslance. Voleb se v kraji zúčastnilo 67,89 procenta voličů.
9. 10. 2021|

V Libereckém kraji uspělo hnutí ANO, druhá je koalice SPOLU

Volby do sněmovny v Libereckém kraji vyhrálo ANO, získalo 26,86 procenta hlasů a tři poslance. Na druhém místě je koalice SPOLU, má 22,77 procenta a dva poslance. Třetí koalice PirátiSTAN dostala 21,37 procenta hlasů, což znamená dva poslance. Voleb se v kraji zúčastnilo 64,60 procenta voličů.
9. 10. 2021|

Ve Středočeském kraji vyhrála koalice SPOLU před ANO

Volby do sněmovny ve Středočeském kraji vyhrála koalice SPOLU, získala 28,74 procenta hlasů a deset poslanců. Na druhém místě je ANO, má 24,92 procenta a osm poslanců. Třetí Piráti a Starostové dostali 19,46 procenta hlasů, což znamená šest poslanců. Voleb se v kraji zúčastnilo 67,95 procenta voličů.
9. 10. 2021|