Pětikoalice podle Schillerové nebude fungovat. Je to závazek vůči voličům, oponoval Skopeček

Alena Schillerová a Jan Skopeček k povolební situaci v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Koalice, které drží v nově zvolené dolní komoře většinu, chtějí rychlé ustavení sněmovny, demisi současné vlády a vznik té nové. Znovu proto vyzvaly premiéra Andreje Babiše (ANO), aby takovému scénáři nebránil. Podle předsedkyně poslaneckého klubu a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nemá pětikoalice šanci dobře fungovat. Řekla to v úterních Událostech, komentářích. Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček konflikty nevnímá. Nutnost spolupráce a kompromisu vnímá jako povinnost vůči voličům.

Šéf ANO Andrej Babiš v úterý mluvil o tom, že strana je připravena odejít do opozice a nechce brzdit vyjednávání o nové vládě. Schillerová souhlasila s tím, že karty jsou rozdány. „Denně slyšíme silná prohlášení ze strany obou koalic. Čísla hovoří jasně. Nikdo tu nic nebrzdí. Je tu nějaká procedura, která musí proběhnout,“ řekla. Připomněla, že další vývoj je i v rukou prezidenta Miloše Zemana.

Právě o jednání s hlavou státu současný premiér v úterý mluvil – během nedělní schůze údajně dostal příslib pověření k sestavení kabinetu. Pokud prezident premiéra pověří, je podle Schillerové v pořádku, když Babiš formálně osloví nejsilnější stranu. Odkázala v tomto kontextu na fakt, že neformální oslovení už potvrdil lídr SPOLU a šéf ODS Petr Fiala.

Se společným vyjednáváním nyní počítají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN. Současná ministryně financí se domnívá, že „pětikoalice nemá šanci fungovat, aniž by se rozkmotřila“.

Skopeček reagoval, že žádné konflikty nevidí. Koalice podle něj nyní plánují společné jednání, zasedání a hledání programové shody na programovém prohlášení. „Jasně strany obou koalic deklarovaly, že spolu chtějí sestavit vládu,“ zdůraznil s tím, že tento závazek vyplývá z hlasování ve volbách.

Výsledek interpretuje tak, že voliči zřetelně odmítli současné vládní strany. „Lidé jasně ukázali, že chtějí změnu politických poměrů a jakkoliv to samozřejmě nebude s ohledem na počet subjektů jednoduché, tak si myslím, že obě koalice mají povinnost hledat kompromis a dělat vše proto, aby se rychle dohodly. Aby tady rychle vznikla akceschopná vláda,“ sdělil.

Otazníky u ministerských křesel

Obě koalice i jednotlivé strany a hnutí nyní připravují své požadavky na ministry. Koalice SPOLU by mohla získat devět postů ve vládě – premiéra a osm ministrů, koalice PirátiSTAN pak šest šéfů resortů. Ve hře je ale také vznik nového ministerstva.

Podle Skopečka ještě o postech nebyla diskuze „Jakýmkoliv personálním úvahám a nominacím musí předcházet debata o programu a vlastně i struktuře vlády – v jakém poměru se křesla mezi budoucí koalicí rozdělí,“ přiblížil. Dodal, že o žádných konkrétních jménech zatím informace nemá. Podotkl ale, že lze očekávat, že ve vládě zasednou vrcholní představitelé stran. „To je logické politické pravidlo,“ řekl.