Strany ustavily poslanecké kluby, ve středu přijdou rozhovory o nové sněmovně

Strany pokračují v jednáních a ustavují poslanecké kluby. Zastupitele TOP 09 povede Jan Jakob, SPD Radim Fiala, KDU-ČSL Marek Výborný a ty z ANO nově Alena Schillerová, nahradí Jaroslava Faltýnka. Ten předpokládá, že ANO skončí v opozici. Občanská demokratická strana bude dle slov opětovně zvoleného šéfa klubu Zbyňka Stanjury žádat post předsedy sněmovny pro SPOLU. Na některý z postů ve vedení sněmovny chce aspirovat i SPD. Rozhovory o ustavení sněmovny začnou ve středu odpoledne, první schůze dolní komory po volbách by se mohla odehrát 8. listopadu.

Piráti a Starostové potvrdili, že ve středu začnou jednat s koalicí SPOLU. „Bavili jsme se v naší dvojkoalici i tom, jak by měla vypadat budoucí vláda,“ dodal předseda Starostů Vít Rakušan. Podle něj se ve vyjednáváních chtějí zaměřovat i na potenciální neshody v rámci jednotlivých programů a řešit je prioritně. „Ve většině se shodneme,“ doplnil. 

Zda budou požadovat v médiích diskutovaných šest ministerstev, nechtěl ani jeden z lídrů odpovědět. „S personálním obsazením čekáme na nabídku právě od druhé koalice,“ řekl Rakušan. 

Brífink po jednání Pirátů a Starostů (zdroj: ČT24)

Jako nereálně vidí obsazení postu předsedy sněmovny někým z ANO. V současné situaci, kdy je prezident v nemocnici, by měl tuto funkci zastávat podle Pirátů a Starostů někdo z pětikoalice. Zároveň doufají, že prezident, až se zapojí do jednání o vládě, bude respektovat jasně deklarovanou většinu v Poslanecké sněmovně.

Faltýnka nahradí Schillerová

Vládní ANO bude mít i v novém volebním období v dolní komoře nejsilnější klub. Počet jeho členů však klesne o šest, konkrétně na 72. Nynější vicepremiérka a ministryně financí Schillerová vystřídá v čele klubu dlouholetého předsedu Jaroslava Faltýnka. Schillerová, která není členkou hnutí, vedla za ANO jihomoravskou kandidátku a od voličů získala téměř 23 tisíc preferenčních hlasů. 

Faltýnek na dotazy novinářů, zda současný premiér Andrej Babiš bude usilovat o ustanovení vlády, neodpověděl přímo, nicméně dodal, že členové ANO umí základní matematiku: „Umíme počítat do 108, umíme počítat do 104. Počítáme s tím, že budeme v opozici.“ Později poznamenal, že to je jeho osobní názor.

Podle jeho spolustraníka Radka Vondráčka by měl říci finální pozici ANO k vládním vyjednáváním premiér Andrej Babiš, který po víkendových volbách oznámil, že chce dát nabídku ODS. Občanští demokraté poukazují na to, že takovou nabídku by odmítla. ANO podle svých představitelů nechce blokovat vznik nové vlády. „Jsem přesvědčena, že do Vánoc nová vláda vznikne,“ přidala Schillerová.

ANO by chtělo předsedu sněmovny. „Určitě nárok vzneseme, je otázka, jak to dopadne. Z hlediska politické vyváženosti a velikosti našeho klubu je to logické,“ řekl Faltýnek. Žádá také vedení sedmi výborů a dva místopředsednické posty ve vedení sboru. 

Stanjura jako staronový šéf

Na prvních jednáních po víkendových sněmovních volbách se scházejí také poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a SPD.

Vedení klubu ODS ponechává strana dosavadními předsedovi Zbyňku Stanjurovi, který stojí v čele od listopadu 2013. On i všichni další zvolení funkcionáři už byli členy vedení v končící sněmovně. O některých z nich se spekuluje jako o kandidátech na ministry.

Stanjura byl ministrem dopravy ve vládě Petra Nečase, na úřad tehdy přišel z postu šéfa klubu, kam se po vládním angažmá opět vrátil. Nyní se spekuluje o tom, že by v koaličním kabinetu mohl vést ministerstvo financí. Černochová by podle zákulisních informací mohla být ministryní obrany, Benda by se mohl stát ministrem spravedlnosti.

Na personálie je ještě brzy

Zástupci ODS včetně místopředsedy Martina Kupky ale označují otázku personálního obsazení ministerstev za předčasnou. Přednost mají podle nich rozhovory o programových prioritách. „Koalice SPOLU má zájem poskládat sněmovnu, aby co nejrychleji přinesla změnu,“ řekl Kupka. S podobnými vyjádřeními přišla i předsedkyně TOP09 Pekarová Adamová. 

Klub občanských demokratů bude mít v novém uspořádání dolní komory 34 členů, dosud měl o devět méně.

Uspořádání nové sněmovny by se mělo odehrát v režii dosud opozičních stran volebních koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty, které již také deklarovaly vůli sestavit kabinet. Ve 200členné dolní komoře budou mít 108 hlasů. 

Brífink poslaneckého klubu ODS (zdroj: ČT24)

„Pokud bude probíhat hladce předání moci, tak budeme respektovat poměrné zastoupení stran ve sněmovně. Pokud bude někdo zkoušet sestavit vládu, která bude mít nulovou šanci získat důvěru, tak to nepůjde hladce,“ uvedl Stanjura. Zda bude mít v předsednictvu sněmovny místo i SPD, záleží podle Stanjury na dohodách. „Mohou tam být i nemusí, záleží na tom, kolik funkcionářů bude. Nemyslím, že by se měl zvyšovat počet místopředsedů, ale také se může snížit,“ uvedl Stanjura.

Dosud měla sněmovna pět místopředsedů. Stanjura řekl, že v nižším počtu sněmovna fungovala lépe.  

TOP 09 a společný cíl pětikoalice

Předsedou poslanců TOP 09 se stal místopředseda strany Jan Jakob, místopředsedy budou Helena Langšádlová a někdejší šéf klubu Michal Kučera, který se do sněmovny vrátil po čtyřech letech. TOP 09 v rámci vítězné koalice SPOLU získala ve volbách 14 mandátů, a její poslanecký klub tak má dvojnásobnou velikost proti končícímu volebnímu období.

„Klub tvoří lidé, za kterými je vidět kus odvedené práce. Díky tomu se v rámci klubu zvládneme plnohodnotně věnovat všem oblastem politiky. Je mi obrovskou ctí, že mě kolegové zvolili do pozice předsedy klubu,“ řekl na tiskové konferenci Jakob.

Na středečním jednání se bude TOP 09 podle Pekarové Adamové zaměřovat zejména na programové zaměření budoucí vlády. „Máme všichni společný cíl - změnit vládnutí v této zemi a začít řešit palčivé problémy lidí. Tato společná vůle nás posune ke kompromisům a čekám, že jednání budou jasná, férová a povedou k rychlým výsledkům.“

Brífink TOP 09 k ustavování poslaneckých klubů (zdroj: ČT24)

SPD aspiruje na posty ve vedení sněmovny

Předsedou klubu hnutí Svoboda a přímá demokracie ve sněmovně bude nadále Radim Fiala, jeho místopředsedou zůstává Radek Rozvoral. SPD v minulých volbách získala 22 mandátů, v letošních víkendových volbách jich obdržela dvacet. „Výsledek mohl být lepší, pokud by se netříštily síly ve vlastenecké části politického spektra,“ zopakoval Okamura. Klub si podle něj na úterním jednání ujasňoval, jak bude podávat návrhy předpisů, ale i odbornosti jednotlivých poslanců.

Zároveň se vyjádřil i k aspiracím na budoucí posty. „Hnutí, které volilo přes půl milionů občanů, by mělo mít zastoupení v orgánech vedení sněmovny, abychom náš klub na tyto schůze mohli připravit. Chceme poměrné zastoupení na základě výsledků voleb, to se týká nejen výborů, ale i vedení sněmovny,“ řekl Fiala.

SPD bude požadovat co nejrychlejší ustanovení orgánů a komisí, aby mohla co nejdříve schvalovat zákony. „Skládání vlády je potřeba neprotahovat,“ doplnil Okamura. 

Brífink poslaneckého klubu SPD (zdroj: ČT24)

Lidovci slaví největší úspěch od roku 1989

Také KDU-ČSL si zvolila vedení svého poslaneckého klubu. Ten povede bývalý předseda strany Marek Výborný. Jeho místopředsedy budou Vít Kaňkovský, Marie Jílková a Jiří Navrátil.

KDU-ČSL, která ve volbách kandidovala v rámci koalice SPOLU s ODS a TOP 09, zaznamenala nejlepší výsledek ve své polistopadové historii, získala 23 mandátů. Předseda Marian Jurečka České televizi řekl, že Jan Bartošek by mohl být kandidátem SPOLU na místopředsedu sněmovny.

Výborný po zvolení do čela klubu připomenul, že lidovci v historii KDU-ČSL získali ve sněmovně nejvíc mandátů. „O to větší závazek vůči voličům cítím a budu dělat všechno pro to, abychom jako klub KDU-ČSL zůstali sociálním svědomím celé koalice,“ uvedl.

Brífink poslaneckého klubu KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Podle Jurečky pětikoalice do dvou až tří týdnů udělá maximum pro přípravu programového prohlášení. Na dotaz novinářů připustil, že KDU-ČSL by chtěla řídit ministerstvo životního prostředí. K vedení ministerstva obrany se odmítl vyjádřit. „Prosím o shovívavost, nebudu více konkrétní. Jména chceme projednat nejprve v koalici SPOLU, pak i v koalici s Piráty a STAN,“ uvedl Jurečka na dotaz ke kandidátům na ministry. Lidovci si jsou podle Jurečky vědomi, že hlasy řady voličů propadly, chtějí proto být sociálním svědomím koalice. Nově zvolený šéf poslaneckého klubu Marek Výborný zvolil v tomto ohledu slovní spojení zodpovědná solidarita.