TÉMA

Volby do sněmovny 2021

V naprosté většině programových otázek panuje mezi našimi koalicemi shoda, hlásí Fiala

Koaliční smlouvu chtějí mít SPOLU a PirátiSTAN v definitivní podobě příští týden. Po tříhodinové společné diskusi o tom informoval předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Předpokládá, že se všichni zainteresovaní na všech programových věcech dohodnou.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 21:18|

Začíná lhůta pro zpochybnění sněmovních voleb u Nejvyššího správního soudu

Lidé mohou od středy zpochybnit průběh a výsledky voleb do sněmovny. Stížnosti by Nejvyššímu správnímu soudu měli poslat do pátku 22. října do 16:00. Zatím se neobjevily informace o tom, že by například některá z neúspěšných stran chtěla letošní volby poslanců napadnout.
13. 10. 2021|

Strany ustavily poslanecké kluby, ve středu přijdou rozhovory o nové sněmovně

Strany pokračují v jednáních a ustavují poslanecké kluby. Zastupitele TOP 09 povede Jan Jakob, SPD Radim Fiala, KDU-ČSL Marek Výborný a ty z ANO nově Alena Schillerová, nahradí Jaroslava Faltýnka. Ten předpokládá, že ANO skončí v opozici. Občanská demokratická strana bude dle slov opětovně zvoleného šéfa klubu Zbyňka Stanjury žádat post předsedy sněmovny pro SPOLU. Na některý z postů ve vedení sněmovny chce aspirovat i SPD. Rozhovory o ustavení sněmovny začnou ve středu odpoledne, první schůze dolní komory po volbách by se mohla odehrát 8. listopadu.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 19:36|

Prezident mi v neděli řekl, že mě pověří sestavením vlády, prohlásil Babiš. Hrad se vyjádří ve středu

Prezident podle slov Andreje Babiše (ANO) v neděli potvrdil, že ho jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavováním vlády. ANO dle něj nebude usilovat o post předsedy Poslanecké sněmovny. Dále uvedl, že po volbách oslovil šéfa ODS Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Fiala ale uvedl, že v tom nevidí smysl. Hrad se podle mluvčího vyjádří k postupu prezidenta při sestavování vlády ve středu.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 19:23|

Piráti a Starostové ustaví dva poslanecké kluby, Bartoš chce víc než jedno ministerstvo

Koalice PirátiSTAN bude mít ve sněmovně dva samostatné poslanecké kluby. Lídři obou stran, Ivan Bartoš a Vít Rakušan, se na tom dohodli na jednání koaliční rady. Očekávají také, že ve vládě s koalicí SPOLU, o které chtějí obě formace vyjednávat, dostanou Piráti více než jedno ministerstvo.
10. 10. 2021|

ANALÝZA: SPOLU zvítězilo na počet hlasů, ANO na počet mandátů. Proč ten rozdíl?

Sněmovní volby přinesly v Česku neobvyklou a zdánlivě paradoxní situaci. Z hlediska celkového počtu hlasů zvítězila koalice SPOLU, když ji podpořilo 27,79 procenta voličů, mandátů má ale o jeden méně než hnutí ANO, které na hlasy skončilo druhé v pořadí a ve sněmovně obsadí dvaasedmdesát křesel. Přinášíme vysvětlení, jak je to možné.
10. 10. 2021|

Naděje pro střední Evropu, komplikace pro Turów, hodnotí české volby zahraniční média

Hnutí ANO a premiér Andrej Babiš utrpěli nečekanou porážku a jejich šance, že budou sestavovat příští českou vládu, jsou mizivé, píší média ve Francii nebo v Belgii. Německá i některá britská média ovšem píší i o hrozícím politickém patu. Evropský tisk si také všímá konce sociální demokracie a komunistů v české Poslanecké sněmovně, v obou případech po desetiletích. V komentářích polských médií se objevují obavy, že výsledek voleb zkomplikuje řešení sporu ohledně Dolu Turów. Slovenský tisk považuje situaci v Česku za naději pro střední Evropu.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 09:48|

V nové sněmovně zasedne čtvrtina žen, nejvíc v novodobých dějinách

Čtvrtinu nové Poslanecké sněmovny by měly tvořit ženy. Dvacet poslankyň by mělo zastupovat hnutí ANO, třináct koalici PirátiSTAN, dvanáct SPOLU a pět SPD. Podle občanské iniciativy Zakroužkuj ženu novým poslankyním pomohly hlavně preferenční hlasy, dvanáct z nich by se bez nich do sněmovny vůbec nedostalo.
10. 10. 2021|

OBRAZEM: Radost SPOLU, zklamání v Lidovém domě. Jak štáby přihlížely volbám?

Nejvíc hlasů ve sněmovních volbách získala koalice SPOLU tvořená občanskými demokraty, lidovci a TOP 09. Debakl pak zaznamenaly levicové strany – sociální demokraté ani komunisté se poprvé od revoluce nedostali do sněmovny. Jak vypadala atmosféra v politických štábech, ukazuje fotogalerie.
9. 10. 2021|

Očkovaní lidé nemají mít privilegia, shoduje se většina volebních lídrů

Lidé očkovaní proti covidu-19 by neměli mít privilegia, která by je zvýhodňovala před neočkovanými. Vyplývá to z postojů většiny volebních subjektů, jejichž lídři diskutovali v superdebatě České televize. Pro zvýhodnění očkovaných je pouze hnutí ANO. Vedle jeho šéfa Andreje Babiše o koronaviru debatoval také Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Diskusi moderovala Světlana Witowská.
6. 10. 2021|