Začíná lhůta pro zpochybnění sněmovních voleb u Nejvyššího správního soudu

Lidé mohou od středy zpochybnit průběh a výsledky voleb do sněmovny. Stížnosti by Nejvyššímu správnímu soudu měli poslat do pátku 22. října do 16:00. Zatím se neobjevily informace o tom, že by například některá z neúspěšných stran chtěla letošní volby poslanců napadnout.

Na soud se budou moci obrátit jednotlivci i volební strany. Mohli by navrhnout zrušení platnosti volby třeba jen jednoho poslance, pokud byl podle nich výsledek hlasování ovlivněn porušením volebního zákona. Stížnosti bude možné dodat soudu v desetidenní lhůtě, tedy od středy 13. října do pátku 22. října do 16:00.

Očekává se, že regulérnost hlasování by mohli napadnout příznivci ANO, které poměrně těsně podlehlo koalici SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Po minulých sněmovních volbách před čtyřmi lety Nejvyšší správní soud dostal sedmasedmdesát stížností, většinu z nich zamítl. Rozhodl se ale přepočítat preferenční hlasy pro ODS ve středních Čechách vzhledem k tomu, že hlasovací lístky byly oboustranné a některé volební komise nezapočítaly preferenční hlasy na rubové straně.

Poslancem se tak v roce 2017 stal rozhodnutím soudu nakonec Martin Kupka, který kandidoval z jednatřicáté pozice, místo stranického kolegy Petra Bendla. Ministerstvo vnitra v reakci na soudní verdikt rozhodlo kromě detailnějšího proškolení komisí kromě jiného o tom, že všichni kandidáti na poslance z každého volebního uskupení byli letos uvedeni jen na jedné straně příslušného hlasovacího lístku.