„Poměry jsou dosti nevyrovnané,“ hodnotí Bartoš situaci v koalici PirátiSTAN

Bartoš: Schytali jsme od premiéra spoustu ran (zdroj: ČT24)

Koalice Pirátů a hnutí Starostové skončila ve volbách třetí se ziskem 15,62 procenta hlasů. Ve sněmovně získá 37 mandátů, 33 z nich Starostové, Piráti čtyři. V předchozí Poslanecké sněmovně přitom byla situace opačná a slabším členem bylo hnutí STAN. Šéf Pirátů Ivan Bartoš připouští, že nečekal, že kroužkovací kampaň stavem pirátských poslanců tak zahýbá.

Ivan Bartoš nečeká, že by „nové pořádky“ fungování koalice nějak změnilo. „Poměry tam jsou dosti nevyrovnané, to si přiznejme. Ale myslím, že tím, jak jsme schytali spoustu nenávisti od premiéra Babiše, výrazně jsme pomohli vítězství demokratické opozice,“ řekl Bartoš v Událostech.

Kroužkování považuje za zcela legitimní způsob vyjádření názoru. Vítězem letošních voleb v počtu preferenčních hlasů, a to jak v absolutních číslech, tak v procentech, se stal předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který kandidoval ve Středočeském kraji. Podle předběžných výsledků po sečtení víc než 99 procent okrsků získal zhruba šedesát tisíc hlasů.

Bartoš doufá, že poslanci STAN a Pirátů budou postupovat společně

Vzhledem k výsledku voleb je podle Bartoše na stole myšlenka společného poslaneckého klubu, musela by to ale projednat pirátská členská základna. „Do boje za záchranu české demokracie jsme šli společně, tak společně budeme pracovat i ve sněmovně. Doufám, že tam nebude rozdíl mezi tím, jak budou postupovat poslanci STAN a ti pirátští,“ věří Bartoš.

Piráti přišli o 18 mandátů a se čtyřmi křesly jsou na hraně limitu pro ustavení vlastního klubu – ten mohou tvořit minimálně tři poslanci. Na dotaz k možné rezignaci na post šéfa strany řekl, že v lednu se bude konat celostátní fórum Pirátů, kde se stejně bude volit nové vedení strany. Pokud bude poptávka po tom řešit situaci dříve, lze o tom podle něj diskutovat.

Lídři koalice PirátiSTAN k výsledkům parlamentních voleb (zdroj: ČT24)

Rakušan: Nedokázali jsme oslovit nerozhodnuté voliče

Předseda Starostů Vít Rakušan ujistil, že obě strany budou v povolebních vyjednáváních postupovat jednotně, jak voličům předem slíbily. „Čísla vypadají tak, že budeme schopni participovat na vládním projektu změny v České republice,“ řekl Rakušan a zároveň pogratuloval koalici SPOLU k volebnímu výsledku.

„Zaslouží si to, předvedli skvělou kampaň, dokázali oslovit řadu nerozhodnutých voličů, což se nám evidentně nepodařilo,“ dodal. Rakušan věří, že SPOLU dostojí svému příslibu a nebude vyjednávat s ANO a SPD. „To nám dává naději vytvořit společně vládu.“ K prvním jednáním se mají obě koalice sejít už v sobotu večer.

Rakušan také poděkoval všem, kteří se poctivě pustili do kampaně a snažili se čelit dezinformační kampani, která podle něj vstoupí do dějin politologie. Především poděkoval Bartošovi, který podle něj koalici táhl jako lídr a srdnatě čelil útokům.

Křeslo obhájilo osm poslanců z koalice

Za Piráty obhájili svůj mandát lídr celé koalice Ivan Bartoš, Olga Richterová a Jakub Michálek. Za STAN byli znovu zvoleni lídr hnutí Vít Rakušan, Jan Farský, Věra Kovářová, Jana Krutáková a Petr Gazdík, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

I v této koalici rozhodovaly o mandátech především preferenční hlasy. Mezi největší posuny, které zajistily křeslo ve sněmovně, patří například Michaela Šebelová za STAN, která se ze čtrnáctého místa přesunula do čela kandidátky v Moravskoslezském kraji. Podobně úspěšné byly také Barbora Urbanová, Milada Voborská a Petra Quittová.

Nejúspěšnější byla koalice v Praze a ve Středočeském kraji. Naopak nejhůř si vedla na Vysočině a v Karlovarském kraji, kde získala jen po jednom mandátu.