Prezident mi v neděli řekl, že mě pověří sestavením vlády, prohlásil Babiš. Hrad se vyjádří ve středu

Babiš řekl, že jej chce prezident pověřit sestavením vlády (zdroj: ČT24/ČTK)

Prezident podle slov Andreje Babiše (ANO) v neděli potvrdil, že ho jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavováním vlády. ANO dle něj nebude usilovat o post předsedy Poslanecké sněmovny. Dále uvedl, že po volbách oslovil šéfa ODS Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Fiala ale uvedl, že v tom nevidí smysl. Hrad se podle mluvčího vyjádří k postupu prezidenta při sestavování vlády ve středu.

„V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, tak mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví, opakovaně to říkal a je na mně, jestli to pověření přijmu,“ uvedl Babiš v úterý k nedělní schůzce.

„K této záležitosti lze očekávat vyjádření v průběhu zítřka (středy),“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Hlava státu podle něj komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Ovčáček také dodal, že Zemana v úterý v nemocnici opět navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář.

Andrej Babiš měl schůzku s prezidentem v neděli dopoledne. Po jejím skončení odvezla prezidenta z lánského zámku sanitka do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Od té doby je zde Zeman hospitalizován.

Hradní mluvčí v neděli webu Lidovky.cz sdělil, že Babiš od prezidenta pověření k jednání o sestavení příští vlády nezískal. „Ano, toto mohu potvrdit. O tom bychom informovali standardní cestou,“ napsal mluvčí Miloše Zemana.

SPOLU a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) hned v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl tehdy Fiala. Dohromady budou mít ve sněmovně SPOLU a Piráti se STAN 108 mandátů. ANO jich získalo 72.

Premiér nebo řadový poslanec

I přesto, že Andrej Babiš mluví o tom, že ho prezident Zeman pověří sestavováním vlády, zároveň jasně neřekl, jak se on sám zachová. Nemá plán, zda chce usilovat o funkci premiéra, nebo se stát součástí opozice. Mluví ale i o práci ve sněmovně.

Jako řadový poslanec má zájem být členem sněmovního výboru pro zdravotnictví. Žádnému z výborů šéfovat nechce. Kriticky se postavil ke spekulacím médií, že novým ministrem zdravotnictví by se mohl ve vládě koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN stát předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek. Podle Babiše by to bylo „peklo“.

„Chci být ve zdravotním výboru. A pokud tam přijde za ministra ten pán, tak to bude peklo,“ řekl na adresu Válka, který byl o víkendu opětovně zvolen poslancem za TOP 09.

Babiš před volbami uvedl, že by odešel z politiky, pokud by ANO skončilo v opozici. Po vyhlášení výsledků voleb však o víkendu řekl, že v dolní komoře zůstane. „Budu poslanec v nějakém výboru. Nebudu dělat žádného předsedu výboru. A budeme sledovat, co pan předseda (ODS Petr) Fiala slíbil. A budeme se ptát, jestli to plní, nebo neplní,“ řekl Babiš v úterý novinářům.

Koalice doufají, že prezident uzná většinu ve sněmovně

Koalice SPOLU, Starostů a Pirátů doufají, že prezident, až se zapojí do jednání o vládě, bude respektovat jasně deklarovanou většinu v Poslanecké sněmovně. 

„Plně doufám, že ze strany prezidenta i ze strany hnutí ANO Andreje Babiše bude jistá míra státotvornosti a respektování povolební reality,“ uvedl předseda Starostů Vít Rakušan. Kvůli pesimistickému scénáři vývoje skládání vlády by podle něj měla koalice SPOLU, Starostů a Pirátů trvat na obsazení funkce předsedy sněmovny. Ten má pravomoc udělit pověření skládáním vlády poté, co nevyjdou první dva pokusy udělované prezidentem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš doplnil, že na pozicích předsedy a místopředsedů sněmovny by měly být zastoupeny všechny strany demokratické opozice. Je podle něj důležité dotáhnout vyjednávání až směrem k jednání o vládě. O podobě budoucího kabinetu budou Piráti a STAN s koalicí SPOLU jednat ve středu. „Máme se Starosty koaliční smlouvu, kde se hovoří o rovném zastoupení. Další debaty o resortech v tuto chvíli nebyly,“ uvedl Bartoš na dotaz, kolik míst by jeho koalice chtěla. Rakušan doplnil, že očekávají i nějakou nabídku od druhé koalice. 

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda nemá informace o tom, že by Babiš oslovil Fialu k jednání o budoucí vládě. „Stávající premiér má absolutní možnost říct “ne, já takové pověření nepřijímám, pověřte Petra Fialu, já nemám šanci sestavit vládu„, to je přece férové řešení. Pokud k takovému férovému řešení nedojde a začne si tady stávající premiér hrát nějaké hry s prezidentem republiky, tak pak upozorňujeme na to, že ve sněmovně nastoupí žravá varianta a nebudou žádné pozice obsazeny představiteli hnutí ANO,“ prohlásil Benda.

Fiala v podvečer v České televizi řekl, že mu premiér poslal blahopřejnou sms, ve které vyjádřil zájem se setkat a jednat. „Já jsem už dopředu říkal, že jednání o vládě s hnutím ANO nepřipadá v úvahu, nevidím v tom žádný smysl,“ dodal Fiala s tím, že debatovat mohou o složení orgánů Poslanecké sněmovny.

Šéf ODS také řekl, že jeho zatím z prezidentské kanceláře nikdo nekontaktoval. „Pokud se ukáže, že prezident je připraven mít pracovní program, tak požádám o schůzku a věřím, že k tomu setkání dojde v blízké době,“ dodal Fiala.