O vládě s ANO v žádném případě jednat nebudeme. Babiš ani s pověřením většinu nezíská, slíbil Fiala

Hostem Interview ČT24 byl lídr SPOLU Petr Fiala (zdroj: ČT24)

Politické strany začaly jednat o podobě budoucí sněmovny, diskutuje se také o vzniku nové vlády. Podle sobotního memoranda počítají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN s tím, že budou vyjednávat výhradně společně. Jednání o vládě s ANO je nesmysl, řekl lídr vítězné koalice SPOLU a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala v Interview ČT24.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý informoval, že šéfa ODS Fialu hned po volbách oslovil s nabídkou vyjednávání o vládě – ta však nebyla přijata. „Pan premiér mi poslal blahopřejnou SMS, ve které vyjádřil zájem se setkat a jednat,“ okomentoval Fiala. Dodal, že už dříve avizoval, že jednání o vládě s ANO nepřipadá v úvahu.

Připomněl také, že už v sobotu se setkaly koalice SPOLU a PirátiSTAN a společně připravily prohlášení o vůli sestavit vládu. „Takže tady já nevidím žádný smysl, proč bychom měli jednat s ANO o vládě. Toto žádná cesta není. To, že budeme jednat s ANO i SPD o složení orgánů poslanecké sněmovny, to je jasné, to je logické. Ale o vládě v žádném případě,“ zdůraznil.

Současný premiér také řekl, že volby vyhrálo ANO, neboť získalo nejvíce mandátů. Fiala oponoval, že to tak není. „Každý viděl počet hlasů, které jsme dostali i procentuální výsledky. Ale co je na tom nejpodstatnější, že v poslanecké sněmovně je většina, která získala důvěru od voličů k tomu, aby provedla politickou změnu,“ reagoval.

Podle úterních slov Babiše prezident v neděli potvrdil, že ho jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavováním vlády, pokud nastane ta chvíle, a je na něm, zda pověření přijme. Fiala podotkl, že situaci nerozumí. „Máme několik dní od setkání Andreje Babiše s Milošem Zemanem. Předtím to vypadalo, že spolu nemluvili. Teď se zdá, že spolu komunikovali, dokonce o budoucím politickém vývoji v České republice. To se těžko komentuje, to musí vysvětlit Andrej Babiš,“ reagoval.

Fiala podotkl, že pokud Babiš pověření přijme, stále nebude mít většinu ve sněmovně. „Pořád doufám, že všichni zachovají elementární zásady pravidel hry v parlamentní demokracii,“ dodal.

Z Hradu se zatím nikdo neozval

Lídr SPOLU v pondělí uvedl, že kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana zatím počká s žádostí o schůzku s ním. Hrad se chce k dalšímu postupu hlavy státu při sestavování vlády vyjádřit ve středu. „V okamžiku, kdy pan prezident opustí jednotku intenzivní péče, tak jsem připraven požádat o schůzku,“ sdělil Fiala. Doplnil, že ho zatím Hrad nekontaktoval.

Považuje za dobré znamení, že už existují určité informace o zdravotním stavu hlavy státu. Podle něj jsou totiž ve veřejném zájmu. „Veřejný zájem je vědět – ano, je tu šance na uzdravení v nějaké rozumné době a pan prezident se vrátí k výkonu funkce. Tato informace je pro veřejnost důležitá a je správné, že ji všichni požadují,“ řekl s tím, že znát konkrétní diagnózu nutné není.

Zemanovi vyprší druhý mandát v březnu 2023. Podle Fialy je jedním z velkých úkolů příštích dní začít přemýšlet nad kandidátem do prezidentských voleb. Byl by rád, kdyby kandidát byl za koalici SPOLU. Nevyloučil ale možnost širší podpory. ANO před sněmovními volbami uvedlo, že do prezidentských voleb postaví vlastního kandidáta, jméno ale neřeklo.