Vařit podle nových pravidel bude pro školní jídelny od letošního září možnost, povinnost až o rok později. Původně návrh vlády počítal s účinností od září 2025. Nová pravidla se však setkala s kritikou. Dle Svazu měst a obcí povedou některé změny ke zvýšení produkce odpadu, dětem prý jídla nebudou chutnat. Potravinářská komora upozornila, že zavedení změn bude v praxi problematické.
Školní jídelny dostanou rok na přípravu nových receptů
Školní jídelny by podle návrhu měly servírovat například méně brambor, dále se počítá se snížením průměrných porcí masa a omezením sladkých nápojů. Naopak mírně přibýt by mělo ryb či luštěnin. Návrh má také přinést žákům možnost sníst si v jídelně vlastní donesené jídlo.
Některé jídelny jsou podle informací ministerstva školství připravené podle nového spotřebního koše vařit od letošního září. „Ostatní školní jídelny by měly mít povinnost vařit podle nového spotřebního koše od školního roku 2026/2027. Jídelny dostanou díky posunu možnost se důsledně připravit na nový spotřební koš – zkoušením nových receptur, správnou implementací spotřebního koše, vzděláváním zaměstnanců,“ přiblížila mluvčí ministerstva Veronika Lucká Loosová.
Ovoce či zelenina s každým jídlem
Takzvaný spotřební koš nyní stanovuje pro různé věkové skupiny v gramech průměrnou měsíční spotřebu na strávníka a den pro maso, ryby, tekuté mléko, mléčné výrobky, volné tuky, volné cukry, zeleninu, ovoce, brambory a luštěniny. Návrh počítá s tím, že se ovoce a zelenina sloučí do jedné kategorie, stejně tak tekuté mléko a mléčné výrobky.
Zároveň by měla přibýt kategorie celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako jsou amarant, pohanka nebo quinoa. Takzvaný laktoovovegetariánský spotřební koš nahrazuje koš flexibilní. Podle ministerstva školství má potenciál být více využívaný, zaměřuje se na strávníky, kteří mají specifické stravovací potřeby. Jedná se například o vegetariánskou či veganskou stravu. Novela má také zavést podávání ovoce či zeleniny s každým jídlem.
Ministerstvo zdravotnictví připravilo ve spolupráci s ministerstvem školství a Státním zdravotním ústavem pro školní jídelny podporu provozů, která nyní zahrnuje webináře, metodiky a další vzdělávací aktivity, dodala Lucká Loosová.
Podle Potravinářské komory bude zavedení změn problematické
Potravinářská komora nicméně upozornila, že zavedení změn bude velmi problematické. Kvůli množství připomínek a jejich přesunům při vypořádání se podle ní stal materiál nepřehledným. Pozitivní je ale dle ní to, že bude nový spotřební koš, podle kterého školní jídelny vaří, povinné zavést až od školního roku 2026/2027, zatímco od letošního září to pro ně bude pouze možnost, podotkl mluvčí komory Marek Zemánek.
Potravinářská komora nebyla podle Zemánka do diskuse s autory vyhlášky prakticky přizvána, ačkoliv dávala od začátku najevo, že se chce do tvorby spotřebního koše i vyhlášky zapojit, uvedl. „K návrhu se sešel bezprecedentně vysoký počet připomínek, což samo o sobě ukazuje, že materiál nebyl řádně prodiskutován a v praxi určitě narazíme na řadu problémů. Samotné vypořádání navíc proběhlo nestandardně – autoři vyhlášky neumožnili ústní diskusi s těmi, kdo připomínky podali, a vše se řešilo pouze písemně,“ napsal.
Písemné vypořádání připomínek je standardní postup, uvedl naopak Státní zdravotní ústav. Připomínky Potravinářské komory byly podle něj diskutované v pracovní skupině ještě před připomínkovým řízením prostřednictvím ministerstva zemědělství. V rámci připomínkového řízení byl podle ústavu návrh konzultován se zástupci potravinářského a zemědělského sektoru.
„Většina našich připomínek bohužel nebyla přijata, nebo byly upraveny tak, že nerespektují původní záměr,“ tvrdí Zemánek.