TÉMA

Ministerstvo zemdělství

Ubývá sadů. Pěstování domácího ovoce je ztrátové

Ovocnáři odhadují, že letos ubude dalších šest set až sedm set hektarů sadů. Už loni vykáceli tisíc hektarů kvůli tomu, že pěstování domácího ovoce je stále ztrátové. Tvář mění třeba Polabí, kde mizí stromořadí jabloní nebo višní.
17. 3. 2024|

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Inflace zpomalila na 16,7 procenta. Vliv měl mírnější růst cen v oblasti bydlení

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Přispělo k tomu podle statistiků hlavně zmírnění růstu cen týkajících se bydlení, například elektřiny a plynu. Meziměsíční inflace se zmírnila ještě výrazněji než meziroční. Zatímco v lednu rostly ceny meziměsíčně o šest procent, v únoru už jen o 0,6 procenta. Inflační tlaky v české ekonomice podle analytiků odeznívají jen zvolna, většina z nich ale očekává v dalších měsících zpomalení růstu cen.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 11:21|