Česká vlajka na obalu potraviny nemusí znamenat český původ

Události: Zákazníky zajímá složení potravin (zdroj: ČT24)

Zákazníci častěji zkoumají etikety na potravinách. Nasvědčuje tomu vzrůstající počet dotazů, které adresují úřadům, včetně ministerstva zemědělství. I proto vznikl nový manuál, jak se ve štítcích vyznat. Stáhnout se dá i do mobilních telefonů.

Česká vlajka na obalu ještě nemusí znamenat český původ, ale jen místo balení nebo třídění.

„Spotřebitelé si často stěžují, že mají obal, na němž může být nějaká vlajka, nejčastěji česká, ale potom už se nepodívají na samotná vajíčka a pak doma zjistí, že je mají třeba z Pobaltí či z Polska,“ popisuje vrchní ředitel sekce potravinářství z ministerstva zemědělství Jindřich Fialka.

Zákazníky zajímají „éčka“, množství cukru nebo tuky. „Nad rámec povinného značení potravin používáme na našich produktech i značení Nutri-score. Je to jednoduchá orientace na základě barev, pěti písmen od A až po E, kdy A je nejzdravější a E je nejméně zdravé,“ říká mluvčí Lidlu Eliška Froschová Stehlíková.

Inspekce zjistila pochybení

Detaily běžného značení si mohou lidé stáhnout do mobilního telefonu. A použít při nejasnostech přímo při nákupu. „Každý, kdo má u sebe mobilní telefon, jednoduše zadá do vyhledávače ‚bezpečnost potravin‘ a najde zmíněný manuál,“ říká Fialka.

„V roce 2023 inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli přes 24 tisíc kontrol zaměřených na značení potravin, přičemž nějakou formu pochybení u těchto potravin zjistili v téměř osmi tisících případech,“ přibližuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Nejčastěji v označení chyběl některý z povinných údajů.