Když nakoupíme za hanebné ceny, tak je budou šroubovat nahoru, upozorňuje ekonomka

Interview ČT24: Ekonomka Jana Matesová (zdroj: ČT24)

Překvapení jménem inflace, a to překvapení nemilé. Po prudkém zmírnění na začátku roku inflace v Česku opět poskočila nahoru – v dubnu téměř na tři procenta. Ekonomka a bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance Jana Matesová v Interview ČT24 sdělila, že opadla pozornost, zda prodejci až příliš nezvyšují ceny.

Matesová už v únoru pro Seznam Zprávy radila lidem, ať nenakupují „jak zběsilí“ zboží z odvětví, kde není dostatečná konkurence. Z „hlubokého lesa“ totiž prý ještě stále nejsme venku. Nyní podotýká, že po takové inflační bouři, jakou jsme zažili, prodejci zkouší, jak vysoko mohou s cenami vyšplhat.

V dubnu byl podle ní poměrně zásadní vliv cen pohonných hmot a stejně jako v jiných zemích v Evropě i u nás zdražovaly potraviny. „Nad takto vysokou inflací nezvítězíte za tři měsíce. To není sprint, to je běh na dlouhou trať,“ říká ekonomka s tím, že ceny klesnou, ale určitě ne ve chvíli, kdy se bude říkat, že jsme inflaci už porazili, jako to prý dělají politici.

Matesová také předpokládá, že Česká národní banka bude obezřetnější a nebude spěchat se snižováním základních úrokových sazeb. Poklesy podle ní budou pomalejší. ČNB v dubnovém růstu inflace vidí krátkodobý výkyv. „Jedná se o kolísavý, nespojitý, pravděpodobně jednorázový výkyv,“ sdělil v 90' ČT24 ředitel měnové sekce České národní banky Petr Král.

Co se stalo o Velikonocích

Podle Matesové je nyní důležité, aby neotupěla veřejná a politická pozornost namířená na pokusy o zdražování prodejci. „Nic se jinak nezměnilo, jen to soustředění na to, zda prodejci nezvyšují ceny moc, úplně opadlo,“ varuje. Stát podle ní musí najít způsob, jak případnému koordinovanému zdražování zabránit. Rozumná ekonomce přijde většina pravidel navrhovaných Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Politici by jim podle ní měli naslouchat.

„Ceny budou šroubovány nahoru, když budeme nakupovat i za něco, co nám přijde už hanebné. My to teď vidíme trochu u služeb,“ tvrdí Matesová s tím, že je zásadní, aby u potravin stát konkurenci hlídal. I členka Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská má obavy, aby oživení spotřeby nevedlo k omezení tlaku na prodejce, výrobce a zpracovatele. Sezonní pohyb cen nahoru byl podle ní značný.

„Měli jsme období Velikonoc. Lidé tentokrát možná více hleděli na množství zboží v košíku než na jeho cenu,“ sdělila Horská v 90' ČT24 s tím, že s ohledem na vývoj cen dovozu i v zemědělství je vidět nevyužitý prostor pro zlevňování potravin.

90 ČT24: Inflace opět roste (zdroj: ČT24)

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha s tím souhlasí. „Pokles u cen zemědělských komodit je poměrně vysoký a dramatický, ale není kopírovaný vývojem cen na pultech obchodů. Vstupují tam jak potravináři, tak především obchodníci a jejich strategie,“ prohlásil. Podle něj ale končí doba, kdy potraviny brzdily inflaci, ceny zemědělských výrobců podle něj nemohou stále klesat.