Novela vodního zákona zruší některé jezy, dopad bude mít i na elektrárny

Některé jezy na řekách by mohly v budoucnu zmizet (zdroj: ČT24)

V Evropském parlamentu a na ministerstvu životního prostředí momentálně vznikají nové normy pro české řeky. Díky nim mohou zmizet některé jezy, což může pomoct rybám v migraci. S rušením jezů už dopředu počítá novela vodního zákona, se kterou ale nesouhlasí mnozí provozovatelé malých vodních elektráren. Právě na ně budou mít změny totiž velký dopad.

Vodní elektrárnu v Bobrové na Vysočině chce postavit Otakar Sedlák. Jenže řeka by kvůli tomu přišla na pěti stech metrech o vodu, než by se z náhonu vrátila do koryta. Právě kvůli tomu úřady s výstavbou nesouhlasily.

„To, co plány dílčích povodí umožňují, je maximální délka ovlivnění toku do sta metrů,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Sedlák se ale hájí, že přírodu poškozovat nechce. „Živí mě to, jsem zemědělec,“ řekl.

Nepomůže mu však ani novela vodního zákona. Podle ní nebude výstavba malých vodních elektráren v převažujícím veřejném zájmu. „Převažující veřejný zájem by velmi pomohl, protože výtka, že náhon je příliš dlouhý, by byla upozaděná,“ reaguje majitel další malé vodní elektrárny Robert Turinský.

Zaniknou některé jezy

Zákon o vodách také už dopředu počítá s požadavky Evropské unie. Státy mají co možná nejvíce obnovit původní stav řek, čímž by zanikly i některé jezy. „Příčné překážky škodí rybám v migraci. To znamená, že ryby žijí v soustavě malých rybníčků, nežijí v plnohodnotných řekách,“ uvedl odborný referent z Českého rybářského svazu Pavel Vrána.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ujišťuje, že novela vodního zákona neznamená stopku pro malé vodní elektrárny. „Pouze bude potřeba posuzovat i ten druhý veřejný zájem, a to je ochrana životního prostředí,“ vysvětlil.

Moderní elektrárny dnes dokáží samy hlídat, kolik pustí náhonem vody, aby v korytě řeky zůstal minimální průtok. Ministerstvo životního prostředí navrhne do budoucna ještě přísnější normy. Tím by turbíny vyrobily méně elektřiny. „Uvidíme, jestli se nám podaří přesvědčit druhou stranu, to znamená ty na vodních tocích,“ uvedl Michal Servus, vrchní ředitel Ochrany přírody a krajiny z ministerstva životního prostředí.

Novela vodního zákona je už v Senátu. Na její posouzení má horní komora čas do konce května.