Novela vodního zákona je před schválením. Poslanci zmírnili postoj k vodním elektrárnám

Události: Novela vodního zákona (zdroj: ČT24)

Vládní novela vodního zákona míří ve sněmovně opět k závěrečnému schvalování. Původně návrh nezahrnoval v úpravě, která zjednodušovala a zkracovala povolovací proces pro stavbu obnovitelných zdrojů, vodní elektrárny. Podle ministerstva životního prostředí totiž tvoří na tocích překážky, a jejich stavba tedy není ve veřejném zájmu. Nakonec by se ale po úpravě ve druhém čtení omezení nemělo týkat všech vodních elektráren, ale jen těch v současnosti plánovaných.

Navrhovaná změna má zrychlit povolování staveb obnovitelných zdrojů. Zrychlení by se mělo původně týkat i vodních elektráren, což ale část poslanců odmítala. Částečně se k nim přiklonilo i ministerstvo životního prostředí. „Máme tady na jednu stranu určitě veřejný zájem na výrobě obnovitelné energie, na druhou stranu tady máme klimatickou změnu, nutnost rozvolňovat, revitalizovat, renaturovat řeky,“ prohlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Potřebujeme to, co teď děláme, pro všechny obnovitelné zdroje – zjednodušování a zkracování povolovacího procesu,“ oponuje předseda Komory OZE Štěpán Chalupa.

Se zkrácením povolovacího procesu pro vodní elektrárny počítá i evropská směrnice. Nakonec by se po středečním opakování druhého čtení mělo zrychlení povolování staveb týkat i vodních elektráren, s výjimkou těch již v současnosti plánovaných.

Vodní elektrárny vyrábějí elektřinu například na Berounce v Berouně nebo na Labi v Lovosicích. Podle Komory OZE je na řekách místo i pro další elektrárny. Ty stávající by zřejmě šlo modernizovat, aby vyráběly více.

Další úprava novely se týkala znečišťovatelů. Stát chtěl, aby ti, kteří vypouští velké množství odpadní vody s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek, například kyanidů, kontinuálně měřili kvalitu odpadní vody. Zemědělský výbor doporučil tuto povinnost zmírnit na kontinuální sledování.

Novela reaguje hlavně na otravu Bečvy a má zpřesnit postupy při zvládání havárií. Teď míří opět do závěrečného třetího čtení. Poslanci by se k ní mohli vrátit už příští pátek nebo na další schůzi.