Ubývá sadů. Pěstování domácího ovoce je ztrátové

Události: Kácení ovocných sadů (zdroj: ČT24)

Ovocnáři odhadují, že letos ubude dalších šest set až sedm set hektarů sadů. Už loni vykáceli tisíc hektarů kvůli tomu, že pěstování domácího ovoce je stále ztrátové. Tvář mění třeba Polabí, kde mizí stromořadí jabloní nebo višní.

Vloni byla sklizeň jablek nejnižší za posledních šest let, hlavním důvodem bylo počasí, roli ale hrál i úbytek sadů. Jeden z nich zaniká i v Libčanech na Hradecku, kde ovocnáři ještě vloni sklízeli tři odrůdy jablek, třeba golden delicous.

Jiří Danda ze zemědělského družstva Libčany na Královéhradecku popisuje, že patnáctileté stromy bude potřeba vytahat a podrýt, půdu poté uvláčet, aby se pole následně mohlo zorat a zasít. Na místě zřejmě poroste kukuřice.

Sad rodil jablka bez chemického ošetření, pro výrobu dětské výživy na vývoz, a ještě dalších pět let mohl rodit dál. Problémem je ale nerentabilita.

„Pokud nemáte výrobu zajištěnou tak, že máte aspoň minimální zisk, tak ji nemůžete dělat. Dlouhodobě ztráta nejde řešit, představuje zhruba sto tisíc na hektar,“ vysvětluje ředitel místního zemědělského družstva Jiří Pátek.

Družstvo sice snížilo plochu sadů z 205 hektarů skoro na polovinu, ale stále prohrává souboj o cenu. Obchodům prodává jablka za jedenáct až dvanáct korun za kilo, potřebovalo by o korunu nebo dvě víc, aby bylo výdělečné.

Česká jablka drtí konkurence z Polska

Jablka z Polska, která tvoří přibližně šedesát procent veškerého dovozu tohoto ovoce, ho přebijí. Na českém trhu se podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka prodávají zhruba o dvacet až třicet procent levněji. Cenám sousední země nelze konkurovat, míní Ludvík.

Úbytek sadů chce resort zemědělství zastavit. Zvýšil dotace a přidá i peníze na obnovu. „U kapkové závlahy to navýšení činí ze 72 na 93 tisíc korun na hektar, u podpory restrukturalizace sadů je to navýšení z 240 na 334 tisíc na hektar. Chceme zachovat a uchovat ty plochy minimálně v té úrovni, jako je to dnes,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Díky tomu očekává předseda Ludvík mírné oživení. Podle něj je zásadní, aby pěstitelé obnovili investice do nových výsadeb. To je to, co ovocnářství v současnosti nejvíc chybí.