Jedenáct ze čtrnácti členů kabinetu už ví, co budou po odchodu z funkcí dělat

Co budou dělat končící ministři (zdroj: ČT24)

Kabinet Andreje Babiše má před sebou zřejmě poslední měsíc svého vládnutí a jedenáct ze čtrnácti ministrů má už taky jasno, co budou po odchodu z funkcí dělat. Většina členů vlády za hnutí ANO přesídlí ze Strakovy akademie do sněmovny a budou poslanci. Třeba ministr školství Robert Plaga chce zůstat ve svém resortu jako náměstek. Většina poslanců z ČSSD naopak zatím neřekla, co bude po odchodu své strany z vlády i ze sněmovny dělat.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) jako jediný člen vlády velmi pravděpodobně zůstane ve vysoké státní funkci i v nové administrativě, kterou bude sestavovat pětikoalice. „Na projektech bych se podílel odborně dál. Technicky bych se měl vrátit na místo náměstka pro vysoké školy,“ upřesnil.

Na ministerstvu školství pracoval Plaga jako náměstek šéfa resortu už v letech 2015 až 2017. Tedy před tím, než se sám stal ministrem.

Ve státních službách zůstane po konci Babišovy vlády i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Bude velvyslancem ve Finsku. Premiér Andrej Babiš to oznámil 7. října. Vláda Vojtěchovo jmenování na velvyslanecký post schválila už v únoru a krátce poté ho podepsal prezident Miloš Zeman.

„Nemám žádný termín. I vzhledem k současné situaci budu na ministerstvu zdravotnictví, dokud to bude potřeba,“ sdělil Vojtěch.

Naopak ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se ve svých třiasedmdesáti letech chystá jít po odchodu z vlády do důchodu. „Já už mám svůj věk, ráda si odpočinu,“ uvedla.

Do sněmovny přesídlí šest členů za ANO

Do sněmovny ze svých ministerstev přesídlí hned šest členů vlády za hnutí ANO. Nově budou poslanci nejsilnějšího opozičního klubu. Zatímco ale premiér Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) byli poslanci už minulé volební období, ministryně financí Alena Schillerová (ANO), ministr průmyslu i dopravy Karel Havlíček (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) získali poslanecký mandát poprvé.

„Vidím svoji pozici ve sněmovně, kde bych chtěl nadále pracovat,“ uvedl Metnar. „Budu poslankyní na plný úvazek, předsedkyní poslaneckého klubu na plný úvazek, stínovou ministryní financí na plný úvazek,“ konkretizovala Schillerová.

Hned tři z pěti členů vlády za ČSSD –⁠ ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) –⁠ ani nenaznačili, kde chtějí po odchodu z vlády působit. Například Hamáček uvedl, že co bude dělat v dalších letech, bude na něm. „Teďka si hlavně odpočinu,“ dodal. Komentovat to odmítla i Maláčová. 

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) chce bez bližších podrobností dál působit v zemědělství. A ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by rád znovu učil. „Já jsem odešel z univerzity, když jsem nastoupil do politiky v devadesátých letech. Je to prostředí, do kterého bych se rád vrátil. Také jsem dnes předseda Masarykovy demokratické akademie,“ přiblížil.

Babišova vláda musí podat demisi hned po skončení ustavující schůze sněmovny, tedy počátkem listopadu. Během zhruba dvou týdnů by poté mohla nastoupit vláda rodící se pětikoalice. Premiéra musí jmenovat prezident.