Inspekce podle Maláčové odhalila chyby u tří čtvrtin firem. Hospodářská komora akci označila za předvolební kampaň

Zhruba ve třech čtvrtinách ze 123 kontrolovaných firem, na které se zaměřila inspekce práce při dvouměsíční akci Férová práce, došlo k porušení pravidel a zákoníku práce. Týkalo se odměňování, pracovní doby či pracovních smluv. Předběžné výsledky šetření zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický. Oba jsou v čele pražské kandidátky sociálních demokratů do sněmovních voleb. Podle Hospodářské komory tím zavlekli státní inspekci práce do předvolební kampaně a poškodili její věrohodnost. Závěry kontroly komora považuje za nedůvěryhodné.

Kontrolní akce vyvolala před nedávnem ostrou kritiku poté, co se ministryně a její poradce osobně účastnili inspekce v Krupce na Teplicku. Fotografie pak zveřejňovali na sociálních sítích.

Podle kritiků neměl Stropnický k účasti na kontrolní akci oprávnění. O případu jednal pak i Senát a žádal vysvětlení. Ministryně situaci komentovala s tím, že její přítomnost zvedá o téma pracovních podmínek zájem a na kontroly bude chodit dál. Stropnického přítomnost zdůvodnila tak, že její poradce má na starosti dodržování zákoníku práce a o situaci se přesvědčuje v praxi.

Podle Maláčové měly kontroly poukázat na to, že po epidemii a otevření ekonomiky se pracovní pravidla zásadně porušují a musí se začít dodržovat. Inspekce se zaměřila na 167 zaměstnavatelů. Většinou k nim zamířila na podnět či stížnost, upřesnila ministryně. Dokončených je zatím 123 kontrol. V 95 případech se zjistila porušení pravidel.

„Zjištění jsou velmi závažná. Mimořádná kontrolní akce Férová práce ukazuje, že dochází ve zvýšeném množství k porušování zákoníku práce. Nejsou to žádné gentlemanské prohřešky,“ uvedla Maláčová. Podle ní budou kontroly pokračovat.

Inspekce probíhala mezi 21. a 23. červnem. Ministryně řekla, že kontroloři odhalili porušení u 29 z 30 zkoumaných firem a u 66 z 93 subdodavatelů a pracovních agentur. Dohromady nalezli celkem 277 prohřešků. Týkala se odměňování, chybné evidence pracovní doby, pracovních smluv a dohod, rovného zacházení, náhrad mzdy či součinnosti zaměstnavatelů s odbory. Stropnický jmenoval čtyři podniky, s nimiž inspekce zahájí správní řízení. Hrozí jim až dvoumilionová pokuta.

Předvolební kampaň ČSSD

Akci resort zahájil několik týdnů poté, co Maláčová v květnu navštívila sklady Amazonu v Dobrovízi. Na sociálních sítích pak kritizovala podmínky zaměstnanců a oznámila, že si resort na porušování práv pracovníků „posvítí“. Firma Amazon se proti kritice ohradila, informoval o tom server Seznam zprávy.

Podle Hospodářské komory Maláčová a Stropnický propojili kontroly se svými předvolebními aktivitami, a tak poškodili věrohodnost inspekce práce a inspektorátu cizinecké policie. Závěry komora předem označila za nedůvěryhodné. Její šéf Vladimír Dlouhý uvedl, že pokud se pravidla porušovala, nebylo to nejspíš pár měsíců před volbami. Ministryně tak mohla problémy řešit už v minulých letech, míní Dlouhý. Komora dodala, že web kontrolní akce provozuje ČSSD.