Poslanci jednali o konsolidačním balíčku do půlnoci. Koalice s opozicí si vyčítaly hospodaření

Poslanci se vrátili k mimořádné schůzi svolané z podnětu koalice, tentokrát se věnovali spornému vládnímu konsolidačnímu balíčku. Ten přináší například různé změny v daních. Opozice s vládním návrhem nesouhlasí, SPD jej chce zamítnout už v prvním čtení. Kvůli dlouhé diskuzi sněmovna rozhodla, že jednání bude moci trvat až do půlnoci na čtvrtek, poté byla schůze přerušena do čtvrtečních 9:00. V rozpravě bylo přihlášeno na pět desítek poslanců, ke slovu se ovšem nedostali všichni. Řečnili převážně zástupci opozice.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury předloha představuje nejrozsáhlejší plošný růst daní. Rovněž místopředseda opozičního ANO a sněmovny Karel Havlíček mluvil před poslanci o plošném zvýšení daní, které neprospěje hospodářskému růstu.

Okamura přednesl i návrh na vrácení zákona ke konsolidaci veřejných rozpočtů k dopracování, což se obecně chápe jako mírnější forma zamítnutí. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině dolní komora jeho snahy s největší pravděpodobností odmítne.

Restartu ekonomiky podle Havlíčka není možné dosáhnout zvyšováním daní. „Ohrožujete budoucí růst hrubého domácího produktu,“ řekl. Kabinet jde ohledně daní podle někdejšího ministra průmyslu a obchodu a dopravy proti svým předvolebním, a dokonce i nedávným slibům a vzhledem k tomu, že se skládá z pěti stran s různými pohledy, nemá jasnou a ucelenou vizi.

Mělo by se sice podle něho šetřit, ale bez ohrožení investic a výdajů na vědu a inovace, a současně motivovat podnikatele a zaměstnance k výkonnosti. „Chcete, aby lidé šetřili, sami příkladem nejdete,“ prohlásil Havlíček na adresu vlády.

Konsolidační balíček podle Okamury zdraží životy všem obyvatelům a všem firmám prodraží podnikání. Navrhovaná opatření jsou podle něho zmatečná a kabinet Petra Fialy (ODS) podle něho „nasekává astronomické dluhy“.

Podle předsedkyně klubu ANO a někdejší ministryně financi Aleny Schillerové není balíček ničím jiným než souborem daňových novel, které trvale zvyšují daňové zatížení lidí o desítky miliard korun ročně.

Opozice vytýká nedostatečné šetření či bytovou krizi

Vláda podle předsedy ANO Andreje Babiše nešetří dostatečně. Kabinet vyzval například k tomu, aby neinvestoval do IT, případně zrušil veškeré poradenské smlouvy. „To, co předkládáte, nemá vůbec nic společného s programovým prohlášením vlády.“ Kabinet podle něj nejde v šetření příkladem.

„Balíček je úplně zbytečný, daně se nemají navyšovat, věnujte se příjmům, věnujte se evropským fondům,“ adresoval vládním činitelům Babiš. Jeho projev trval zhruba hodinu, obdobný časový úsek zabraly faktické poznámky k projevu předsedy hnutí. Toho u řečnického pultíku s přednostním právem následovala místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO). Vytkla vládě mimo avizovaná úsporná opatření také nedostatečnou angažovanost v ubytovací krizi.

U řečnického pultíku pokračuje druhé opoziční hnutí, s projevem přišel poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Po něm následoval s přednostním právem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Paní exministryně mluvila o bydlení, jako by hnutí ANO nebylo osm let ve vládě, jako by bylo osm let v opozici,“ reagoval na výtky stran místopředsedkyně dolní komory Dostálové. „Nejsem ten, který říká, že za všechno může vláda. Jediné, co pro to můžeme jako zákonodárci udělat, je zrychlení stavebních pravidel,“ dodal.

Jako první z řádně přihlášených poslanců vystoupila skoro po sedmi hodinách od zahájení jednání o konsolidačním balíčku Jana Pastuchová (ANO). Prohlásila mimo jiné, že předloha je „plivnutím do tváře“ voličů vládní koalice.

„Po lidech chcete, aby si utahovali opasky, vy sami si je neutahujete vůbec,“ řekl Karel Sládeček z SPD. Balíček označil za „slátaninu“.

Stanjura: Vláda se snažila nezasáhnout silně žádnou skupinu

Šéf resortu Zbyněk Stanjura před poslanci řekl, že se vláda při tvorbě balíčku snažila o to, aby žádnou skupinu obyvatel, sociální, věkovou nebo profesní, nezasáhla příliš silně. Předkládaný ozdravný balíček je podle jeho slov první, který nesahá do systému sociálních dávek. Dodal, že věří v korektní a věcnou debatu. 

Vládní soubor navrhovaných opatření, označovaný jako konsolidační či ozdravný balíček, má zlepšit stav státního rozpočtu v příštím roce celkem o 97,7 miliardy korun a společně za roky 2024 a 2025 o 150,7 miliardy korun.

Ve středu projednávaný návrh zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů jako takový má přinést státu v příštím roce 35,2 miliardy korun a v roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun. Součástí projednávaného návrhu zákona tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

Nerudová zdůrazňuje „zjevné chyby“ v konsolidačním balíčku

„Snažila bych se určitě odstranit zjevné chyby a nesnažila bych se vysvětlovat nevysvětlitelné,“ komentovala projednávání vládního návrhu úspor ve sněmovně ekonomka Danuše Nerudová. Odkazovala se podle svých slov třeba na rozdílnou sazbu DPH u novin a časopisů. „Mám na mysli to, že balená voda je zařazena do základní sazby daně z přidané hodnoty. To jsou podle mě věci, které se obhájit nedají, jsou to prostě zjevné chyby a měly by být opraveny,“ vytkla.

Danuše Nerudová hovořila o vládním úsporném balíčku (zdroj: ČT24)

Opozice dříve avizovala, že pokud sněmovnou návrh konsolidačního balíčku projde, bude se ústy Radima Fialy (SPD) snažit o prezidentské veto. Nerudová se domnívá, že by být vetován neměl, odkazuje se při tom na státní zadlužení. „Na konci minulého roku jsme byli jedinou zemí, která zvyšovala svůj státní dluh,“ odkázala.

„Příjmy, které se očekávají, třeba z windfall tax, nebudou tak vysoké, pak se samozřejmě špatně vyvíjel i výběr daně z přidané hodnoty, která je prostě nižší, než jsme čekali,“ připomněla varování expertů z konce loňského roku. Deficit státního rozpočtu za červen podle ní zachránily právnické osoby, kdy byl stát v polovině roku na sedmdesáti procentech plánovaného výběru daně.

Změna šedesáti tří zákonů

Návrh zákona představuje soubor změn 63 zákonů. V daňovém systému hlavně ruší výjimky. Vláda z návrhu vypustila zrušení jedné výjimky, kdy chtěla zdanit náhradu vyplácenou vlastníkům při vyvlastnění. Důvod byl ústavně právní, popsal ministr. Seznam výjimek ke zrušení je pak podle něj výsledkem kompromisu.

Konsolidační balíček mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z devatenácti na jednadvacet procent, slučuje na dvanáct procent snížené sazby DPH, které nyní činí deset a patnáct procent a mění rozložení některých položek v sazbách DPH. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců.

Ke zrušení slevy na studenta Stanjura poznamenal, že studenti můžou jako ostatní poplatníci využít základní slevu na poplatníka, takže až do ročního hrubého příjmu 205 600 korun neplatí daň. Daňová sleva pro studenty pak tento limit navyšovala na 231 tisíc korun, takže její zrušení se dotkne těch studentů, jejichž roční příjmy se pohybovaly v tomto rozmezí.

Zákon také vyjímá rybníky z daně z nemovitých věcí. Finanční správa musela kontrolovat, jestli se v nich chovají ryby, a výnos daně navíc činil asi milion korun, uvedl ministr.

Opoziční klub ANO tvrdí, že balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Bude proto prosazení předlohy bránit. Také předseda poslanců SPD Radim Fiala už dříve řekl, že jejich hnutí využije všechny zákonné prostředky, aby bránilo projednání balíčku i důchodové novely.

Vládní balíček může dvojnásobně zdražit e-cigarety

Vládní balíček počítá s růstem spotřební daně na klasické cigarety i zahřívaný tabák. Nově se má spotřební daň vztahovat i na elektronické cigarety, mohly by tak zdražit na více než dvojnásobek současné ceny – návrh počítá se zdaněním deset korun na jeden mililitr náplně.

Komora elektronického vapování tvrdí, že v současnosti taková míra zdanění může zlikvidovat celý trh s alternativami tabákových výrobků. Piráti chtějí, aby daň na elektronické cigarety byla nižší a jednají o tom s koaličními partnery. 

„Lidé dvojnásobné nebo ještě vyšší zdražení jednoduše nepřijmou. Budou nakupovat v zahraničí, případně daň obcházet, jak se ostatně děje i u jiných produktů,“ uvedl prezident komory Robert Hrdlička. Míra zdanění je podle něj také v rozporu s dosavadní koncepcí vlády k řešení problematiky návykových látek – podle té má zdanění odpovídat míře škodlivosti. To požadují také Piráti.