Pavlův projev v OSN někteří čeští politici chválí, jiní by ocenili větší konkrétnost

Někteří čeští politici oceňují projev prezidenta Petra Pavla na Valném shromáždění OSN (VS OSN), podle jiných ale mohl být konkrétnější. Například premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že hlava státu vystihla zahraničněpolitické priority Česka, ať už šlo o Rusko, Čínu, nebo další výzvy. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje za důležité, že prezident zcela jednoznačně odsoudil ruskou agresi. Podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Bžocha (ANO) prezident Pavel zhodnotil situaci na Ukrajině a poukázal na bezpečnostní výzvy, nic zásadně nového ale nezaznělo.

Pavel během projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku prohlásil, že Ukrajina si zaslouží mír, který bude uzavřen za podmínek stanovených Kyjevem. Nesmí být ale založený na nespravedlivém kompromisu a jeho podobu nemůže diktovat Rusko coby agresor. Hlava státu také odsoudila vojenské aktivity Číny v Tchajwanském průlivu. Bezpečnost podle Pavla ohrožuje i postup Íránu a KLDR společně s jejich testy jaderných nebo mezikontinentálních balistických raket.

„Jsem rád, že má Česko po čase na Valném shromáždění OSN zastoupení na nejvyšší úrovni. Dlouhodobě pracuji na tom, aby nejvyšší představitelé státu mluvili v zahraničí jednotným hlasem, a jsem rád, že se to i díky pravidelné koordinaci daří. Pan prezident vystihl zahraničněpolitické priority naší země, ať už šlo o Rusko, Čínu, nebo další výzvy, kterým musíme čelit,“ prohlásil Fiala.

Pekarová Adamová projev rovněž zhodnotila pozitivně. „Především považuji za velice důležité, že prezident Pavel zcela jednoznačně odsoudil ruskou agresi na Ukrajině a na rozdíl od svého předchůdce, který ji označil za hotovou záležitost, apeloval na stažení ruských vojsk z celého území Ukrajiny v mezinárodně uznávaných hranicích,“ sdělila.

90’ ČT24: Aktivity prezidenta Pavla v OSN (zdroj: ČT24)

Ženíšek ocenil rozdíl v prezidentském vyjadřování

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) jde po deseti a možná i více letech o obrovskou změnu, za kterou je vděčný. „Donedávna jsme na podobných fórech slýchávali od naší hlavy státu spíš to, že anexe Krymu je hotová věc. Dnes v noci ale prezident České republiky před celým světem jasně řekl, že Rusko se musí stáhnout z celého území Ukrajiny a jeho představitelé být potrestáni. Myslím, že ten rozdíl zaznamenali všichni,“ uvedl.

Bžoch poznamenal, že prezident zhodnotil situaci ohledně války na Ukrajině a poukázal i na další bezpečnostní výzvy. „Dle mého názoru je potřeba, aby takováto slova padala právě na půdě OSN, nicméně si nemyslím, že by v projevu zaznělo něco zásadně nového, co bychom již nevěděli,“ poznamenal.

Zároveň řekl, že OSN je dnes paralyzovaná, a to hlavně kvůli Radě bezpečnosti. „Bude potřeba hledat podporu hlavně u třetích zemí, aby se OSN mohla dát opět do pohybu,“ dodal Bžoch.

Jermanová by uvítala přesnější návrhy řešení

Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) Pavel zmínil všechny aspekty české zahraniční politiky. „Já bych přivítala konkrétnější návrhy řešení alespoň u tématu, jako je mír na Ukrajině nebo situace v Sahelu,“ poznamenala.

„Z úst prezidenta Pavla zazněl v projevu před Valným shromážděním OSN hlas rozumu a pravdy. Z Ruska se stala esence zla, a jak prezident přesně řekl, naším úkolem je zajistit, aby Kreml nemohl naplnit své imperiální ambice teď ani v budoucnu. Budeme Ukrajinu nadále podporovat,“ napsal na síti X předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.