Jurečka s opozicí jedná o dalším zpomalení růstu penzí, dohoda je ale v nedohlednu

Události: Vláda hledá na pomalejším tempu zvyšování penzí shodu s opozicí (zdroj: ČT24)

Ostře sledovaný zákon zpomalující červnový mimořádný růst důchodů už vyšel ve Sbírce zákonů. Hned ve středu díky tomu Fialova vláda vydá nařízení, kterým definitivně omezí zvýšení penzí z původních 1770 na 760 korun měsíčně. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zároveň s opozicí vyjednává o pomalejším zvyšování důchodů i v dalších letech. Představy vlády a opozice jsou ale zatím velmi odlišné.

První jednání Mariana Jurečky se zástupci hnutí ANO o důchodových změnách sice minulou středu doprovázely úsměvy a dobrá nálada, přiblížení dohody na úpravách systému ale schůzka nepřinesla. Ministr Jurečka ve svém novém úsporném návrhu plánuje znovu zpomalit růst důchodů. Zároveň by rád oproti nynějšku snížil výhodnost předčasných důchodů.

„Já chci během příštích dvou týdnů projednat se zástupci opozice, odborů i zaměstnavatelů to, jakým způsobem trvale upravit valorizační mechanismus jak pro řádné, tak pro mimořádné valorizace,“ avizuje Jurečka. Dosažení kompromisu ale bude velmi obtížné. Hnutí ANO s novými důchodovými škrty nesouhlasí.

„Nejsme ochotni se bavit o tom, že bude vláda své první úspory, které vůbec dělá, začínat na důchodcích,“ vzkázala šéfka poslaneckého klubu a exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Okamura volá po minimálním důstojném důchodu

„Bohužel mám pocit, že hnutí ANO říká: Tak vy jste teď prosadili zpomalení valorizace a my se s vámi už o ničem bavit nebudeme,“ poznamenal ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

„Pevně věřím, že pokud hnutí ANO a obecně opozice tvrdí, že i jí záleží na budoucnosti této země, na tom, abychom měli na důchody, tak bude svolná k dohodě,“ je optimističtější šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ve středu se s ministrem Jurečkou sejdou i zástupci hnutí SPD. Ani oni další penzijní úspory neschvalují. Nejnižší důchod by naopak rádi zvýšili na 17 300 korun. „Aby byl v České republice zaveden minimální důstojný důchod na úrovni minimální mzdy, protože za ty důchody osm, deset, dvanáct tisíc se prostě nedá vyžít,“ je přesvědčený lídr SPD Tomio Okamura.

Prezident Petr Pavel se v pondělí nechal slyšet, že chce počkat, jak jednání mezi vládou a opozicí o důchodech dopadnou. „Následně potom, jak jsem řekl i v plánu na prvních sto dní, bych k tomu chtěl zorganizovat nějaký kulatý stůl,“ oznámil.

O dalších změnách v důchodovém systému budou už v úterý na úřadu vlády jednat koaliční lídři spolu s experty pěti vládních stran. Mluvit budou mimo jiné o výpočtu penzí pro nové důchodce nebo o zvyšování věku odchodu do důchodu.